Türkiye’nin Ödeme Yöntemi: TROY
Bugün düzenlenen bir basın toplantısı ile kartlı ödeme yöntemi ve markası TROY’un tüketici lansmanı gerçekleştirildi. Buna göre, bankaların ortak platformu Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen 8 milyon euro’luk bir yatırım olan TROY’un altyapı çalışmaları tamamlanarak cüzdanlara girmeye hazır hale geldiği bilgisi paylaşıldı.
BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, TROY’un ilk kez tanıtıldığı 1 Nisan 2016 tarihinden bugüne kadar geçen sürede TROY ürününün gelişimi ve bir markaya dönüşme hikayesini anlattı. Türkiye’nin kendi ödeme yöntemi markasını yaratmasının bir tesadüf olmadığını, ekonominin kitabının tarih boyunca bu topraklarda yazıldığını belirten Canko, “Türkiye, dünyaya ödeme teknolojilerine kattığı yeniliklerle ilham veriyordu, artık kendi markasıyla dünyaya yön veriyor” sözleriyle Türkiye bankacılık ve ödeme sektörünün dünyaya öncü olabilecek yeniliklere imza attığına işaret etti.
Dr. Soner Canko Türkiye’de bankacılık ve ödeme sektörüne teknolojiye yapılan önemli yatırımların altını şu sözlerle çizdi: “Toplumumuzun dinamik yapısı ve teknolojiyi benimseme hızı, finansal teknolojilerde hızlı büyümeye yol açtı. Bu dinamizm ve hız, dünyada bu alandaki taksitlendirme, güçlü sadakat programları, chip&pin ve temassız ödemeler gibi önemli teknolojik gelişmelere ilham verdi. Sektörümüzün ortak girişimleri ve iş birliğiyle artık dünyaya ilham vermenin yanında kendi markamızla dünyaya yön veriyoruz. Banka kartları, ön ödemeli kartlar ve kredi kartlarının sağ alt köşesinde yer alan logo, ödeme şeması olarak adlandırılıyor. Artık cüzdanlarımızdaki kartların sağ alt köşesinde hepimize gurur veren bir marka; TROY var”.
TROY markasının arkasında güçlü bankacılık yapısıyla Türkiye olduğunu vurgulayan Canko, “En büyük gücümüz bankaların kurduğu tek bir çatı altında yerel, hızlı ve yenilikçi bir yapı olmamız’’ sözleriyle sektörün sahip olduğu birliktelik gücünü vurguladı.
Dünyada “yerel ödemeler dünyası”
– 200 milyon nüfuslu Brezilya’da yerel ödeme yöntemi Elo’ya sahip 110 milyon kart mevcut.
– 1,3 milyar nüfuslu Hindistan’da 645 milyon adetlik banka kartı pazarının yüzde 38’ini Hindistan’ın yerel ödeme yöntemi Rupay oluşturuyor.
– 59 milyon nüfuslu İtalya’da yerel ödeme yöntemi Bancomat markalı 37 milyon adet kart kullanılıyor.
TROY’un gelecek hedefleri
BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, TROY kartların POS, ATM ve e-ticaret sitelerinde yüzde 100 kabulünün sağlandığı ve TROY üyelerine yönelik altyapı çalışmalarının da tamamlandığı bilgisini paylaştı. Mevcut durumda 200 bini aşkın TROY logolu kart bulunduğunun altını çizen Canko, “Halihazırda 15’i banka, biri banka dışı olmak üzere 16 kurum TROY logolu banka kartı, ön ödemeli kart ve kredi kartı ürününü vermeye hazır durumda. Hedefimiz yüzde 100 nakitsiz ödemeler toplumuna giden bu yolda tüm bankaların TROY logolu kartlarını kullanıcılara sunması ve her cüzdanda en az bir TROY logolu kart bulunması” diyerek TROY’un gelecek hedeflerini ortaya koydu.
Ayrıca yurt ışında kullanım için de uluslararası bir iş ortağı ile son aşamaya gelindiğine değinen Canko, nesnelerin interneti ile geliştirilecek diğer yapılar için de bir platform olan TROY’un yalnızca plastik bir karttan ibaret olmadığını belirtti.
Diğer e-ticaret haber yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Nisan sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.