Türkiye’de Temassız Ödeme Alışkanlığı ve Geleceği [Özel Haber]
Ödemelerde “temassız” dönüşüm konusunda gelinen noktayı rakamlarla ortaya koyan Bankalararası Kart Merkezi, bu yenilikçi ödeme yönteminin ilerleyen dönemlerde standart bir uygulama haline geleceğini vurguluyor. İşte 7 Mart 2017 tarihinde BKM tarafından gerçekleştirilen basın toplantısından temassız ödemelere dair öne çıkan diğer detaylar…
Bankaların ortak platformu BKM, nakitsiz topluma doğru gidilen yolda temassız ödemelerde yaşanan artışa dikkat çekiyor. Buna göre, giderek bir alışkanlık haline gelen temassız ödeme yönteminde son bir yılda önemli gelişmeler yaşandığının altı çiziliyor.
Bu anlamda BKM tarafından paylaşılan verilere göre 2016 yılında gerçekleştirilen temassız işlem adedi 45 milyon. Buna ek olarak son bir yılda temassız özellikli aktif kredi kartı sayısının yüzde 86’ya ulaştığı ve terminal sayısının da yüzde 137 arttığı görülüyor.
2016’da tüm Türkiye’de 4,2 milyar adet kartlı ödemenin yapıldığı ve bu ödemelerin yüzde 63’ünün 50 TL ve altındaki ödemeleri ifade eden mikro ödemeler olduğu bilgisi ise BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu’nun kamuoyuyla paylaştığı veriler arasında. Temassız ödeme yönteminin nakit paranın taşıdığı hijyenik olmama, bozuk para taşımama, yırtılma, kaybolma ya da çalınma gibi riskleri taşımadığını vurgulayan Cündoğlu, temassız özellikli kartların bu tür özellikleri sayesinde özellikle mikro ödemelerde sıklıkla tercih edildiğine işaret ediyor.
Nakit ile yapılan ödemeler ortalama 16 saniye sürerken temassız kartlarla yapılan ödemeler 9 saniye sürüyor. Bu da temassız ödemelerin nakit ödemeye kıyasla 7 saniyelik bir zaman tasarrufu sağladığını ortaya koyuyor. Hem kart kullanıcılarına hem de iş yerlerine zaman kazandıran temassız ödemelere dair istatistikler ise şu şekilde:
– Türkiye’de Aralık 2016’da kredi kartı ile ortalama 3,9 milyon adet temassız işlem gerçekleştirildi. Böylece zaman tasarrufu bakımından nakit ödemeye göre 317 gün 10,6 ay kazanılmış oldu. Temassız ödemenin yaygın olduğu İngiltere’de ise bu rakam Türkiye’nin yaklaşık 10 katı.
– 2017 itibarıyla 18,5 milyon temassız kredi kartı ve 608 bin adet temassız ödeme kabul eden cihaz ile bu tür ödemeler için gereken altyapının oluşması anlamında önemli adımlar atıldı.
– Aktif temassız terminal sayısı bir yılda yüzde 137, aktif temassız kredi kartı sayısı yüzde 86 ve aylık temasssız kredi kartı işlem adetleri ise yüzde 77 oranında artış gösterdi.
– Türkiye’de kartlı ödemelerin yüzde 1,5’i temassız olarak gerçekleştirildi.
– Temassız ödemeler en çok market, gıda ve hizmet sektörlerinde kullanıldı. Üniversite kampüsleri, eczane, sağlık ve kozmetik ürünleri, benzin ve akaryakıt istasyonları, otomatlar ve otopark ödemelerinde temassız ödemeler yoğun olarak tercih edildi.
Temassız ödemelerde yeni dönem
BKM Ödeme Platformları Genel Müdür Yardımcısı Celal Cündoğlu, bilinçlendirme ve yaygınlaştırma süreçlerinin tamamlanması ile temassız ödemelerin artık standartlaşmaya başlayacağının altını çizdi.
2016’nın bu süreç için bir milat olduğunu hatırlatan Cündoğlu, tüm kredi kartları içinde her 3 karttan, tüm ödeme terminalleri arasından da her 4 terminalden 1’inin temassız özellikli hale geldiğini belirtti. Cündoğlu ayrıca 2020 Ocak ayı itibarıyla tüm ödeme terminallerinin temassız özellikli olmasını hedeflediklerini açıkladı. Gelecekte temassız ödemelerin form değiştirerek mobil ödemeler, bağış ve sosyal sorumluluk projeleri, giyilebilir teknolojiler alanlarında da kullanılacağına dikkat çeken Celal Cündoğlu, “BKM olarak sektörümüzü gelecek nesil temassız ödeme çözümlerine de hazırlıyoruz” dedi.