Ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu lisansı alan firmaların diğerlerine göre farkları nelerdir?

Ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu lisansı alan firmalar arasında küçük farklılıklar bulunuyor.
Onur Baran Çağlar
CEMETE Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
Genel Müdür
6493 sayılı kanuna göre, üç tip lisans veriliyor. Fiziksel ve tüm dijital alanda fatura tahsilatı, para transferi, ödemeye aracılık etmek, ödeme hesabı oluşturmak, yönetmek, aracı ihraç etme ve yönetme konuları ödeme hizmeti içinde yer alıyor.
Fatura tahsilatı yapmak isteyenlerin 1 milyon TL, ödeme hizmetleri için fatura dahil diğer hizmetleri de vermek isteyenlerin 2 milyon TL ödenmiş sermayeleri olması gerekiyor. Her iki lisansı alanlar da “ödeme kuruluşu” olarak isimlendiriliyor. Fatura tahsilatını standart olarak ihtiva ediyorlar. Üçüncü olarak ödeme hizmetleri ve ek olarak alınan fon karşılığında farklı elektronik para markaları ihraç edilebiliyor. Bu lisans grubuna giren kurumların 5 milyon TL’lik ödenmiş sermayesi olması gerekiyor. Bu kurumlar, elektronik paraların açık sistemlerde yurt içi ve yurt dışında kullanılmasını sağlıyor. Bu lisansı alanlar “elektronik para kuruluşu” olarak adlandırılıp, ilk iki lisansları da standart olarak bünyelerinde barındırıyor.
Ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu lisansı alan firmalar arasında küçük farklılıklar bulunuyor. Sermayesi yeten, işin içine biraz giren tüm “fatura kuruluşları” bir süre sonra ödemeye aracılık ve para transferi alanlarına da girerek ikinci seviye ödeme kuruluşu oluyor. Elektronik para kuruluşlarını bankacılığın bir tık altı olarak görmek mümkün. 5411 no’lu yasa ile lisanslanan banka lisansı için minimum 300 milyon dolara ihtiyaç duyuluyor. Elektronik para kuruluşu olarak bankacılığa göre yapılamayanları kredi vermek ve mevduat toplayıp faiz vermek olarak sıralayabiliriz.
Bu sayıdaki tüm e-ticaret soru ve cevaplarını okumak için tıklayın.