iyzico – Barbaros Özbuğutu Röportajı

Türkiye’nin en yenilikçi ödeme kuruluşlarından iyzico’nun CEO’su Barbaros Özbuğutu ile farklı ödeme alışkanlıkları ve fintech dünyasını konuştuk.
Online Ödeme Alabilmek, Sadece Profesyonel E-ticaret Yapan Şirketlere ve Bir Satış Mecrasına Bağımlı Olmamalı
Öncelikle iyzico’nun kuruluş öyküsünü bizimle paylaşabilir misiniz?
Ortağım Tahsin Işın ve ben Avrupa’da e-ticaret ve ödeme sistemleri alanlarında önemli kariyerlere sahiptik. Bir araya geldiğimiz vakitlerde sahip olduğumuz deneyimimizi, bilgi birikimimizi ve global ilişkilerimizi Türkiye için kullanmamız gerektiğini konuşuyorduk. Türkiye’deki ödeme sistemleri konusunda fizibilite çalışmalarımıza başladık, e-ticaret sektöründeki güncel durumu analiz ettik.
Kolay ve güvenli ödeme hizmetleri şirketi olarak e-ticaret dünyası için yenilikçi çözümler üretmek amacıyla 2013 yılında İstanbul’da iyzico’yu kurduk. Dünya standartlarındaki PCI-DSS sertifikasına sahip altyapısı ve alanında uzman 100 kişilik ekibiyle, iyzico dijital ticaret için ödemenin ötesinde katma değerli çözümler geliştirip online alışveriş deneyimini kusursuz hale getiriyor.
iyzico, üye işletmelere ne gibi kolaylıklar sunuyor?
E-ticaret platformlarının online ödeme alabilmeleri için sanal POS bir zorunluluk. Ancak bankalardan Sanal POS almak, bankaların prosedürleri nedeniyle oldukça zor. Üstelik e-ticaret firmanız sanal POS almak için bankanın onayından geçse bile bu süreç çok uzun sürüyor. Biz de bu şirketlere karmaşık sanal POS başvuru işlemleri ve uzun bekleme süreleriyle uğraşmadan hızlıca ödeme alabilmeleri için farklı çözümler sunuyoruz. Başlangıç ücreti almadan, yıllık sabit bir ücret ödemeden, üye iş yerlerimizin iş büyüklüğüne göre komisyon ve başarılı işlem başına fiyatlandırma yapıyoruz.
Kullanıcılarımıza güvenli bir platform sunarken sadece işlerine odaklanmalarını ve ödeme süreçlerini tamamen iyzico’ya bırakmalarını sağlıyoruz. Kart saklama ve tek tıkla ödeme hizmetlerimizle son kullanıcının ödeme işlemini çok kısa bir süreye düşürüyoruz ve müşteri memnuniyetini artırıyoruz. Böylelikle kullanıcı o siteden daha sık alışveriş yapmaya başlıyor. Üye iş yerlerimiz dolar, euro, pound gibi farklı para birimleriyle dünyanın her yerinden ödeme alabiliyor. Ayrıca BKM Express ile de hemen ödeme kabul edebiliyorlar. Kod yazmayı bilmeden bile iyzico’nun çözümlerini çok kolay entegre edebiliyorsunuz.
Bize biraz rakamlardan bahsedebilir misiniz? Örneğin, 2017’nin ilk yarısında iyzico üzerinden yapılan işlemlerin hacmi, yıllık büyüme oranları, müşteri sayısı ne durumda?
2017’nin ilk yarısında 13.000’in üzerinde aktif üye iş yerine ve pazar yerleri altında 250.000’den fazla aktif satıcıya ulaştık. Her ay yüzlerce iş yerini sistemimize dahil ediyoruz. Türkiye’den tüm kart aileleri ile ödeme alma imkanına sahibiz. Son bir yılda 170 ülkeden ödeme aldık. İşlem sayımızı yüzde 800, işlem hacmimizi ise yüzde 540 artırdık. Bugüne kadar aldığımız toplam yatırım ise 24 milyon dolara ulaştı.
Ülkemizde e-ticaretin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce bu sektörün ilerlemesi, hangi adımların atılmasına bağlı?
E-ticaret, ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de en çok dikkat çeken sektörlerden biri. Türkiye’de bugün 30 bine yakın e-ticaret şirketi var. Aslında bu sayının 100 binlere ulaşmış olması gerekiyor. Yine de geçtiğimiz yıllarda e-ticaret sektörü büyümesini yüzde 30’un üzerine çıkarmayı başardı. Sektör, benzerine az rastlanır büyüme oranlarıyla her yıl kendini büyütüyor.
Hepimizin bildiği gibi kredi kartı kullanımı konusunda dünyadaki ilk beş ülkeden biriyiz. Hatta Avrupa’da birinciyiz! Bu açıdan baktığımızda e-ticaret için en büyük potansiyele sahip ülkelerden bir tanesiyiz. 185 milyon kredi kartımız var, ama sadece 11 milyon insan kartlarını dijital ortamda kullanıyor. Potansiyel yüksek, ama sonuç istediğimiz seviyelerde değil. Biz yeni ürünlerimiz olan iyizLink ve iyziUp ile e-ticaretin büyümesini engelleyen bariyerleri ortadan kaldıracağız
iyzico’nun sınır ötesi satış yapan firmalara sunduğu iyziGlobe ürününden de bahsedebilir misiniz? Bu çözüm, farklı ödeme alışkanlıklarına sahip pazarlara e-ihracat ile satış yapan firmalara neler sağlıyor?
Farklı ödeme alışkanlıklarına sahip pazarlarda e-ihracat yapmak isteyen firmaların fazlalaşması gerektiğine inanıyoruz. iyzico olarak e-ihracat potansiyelimizin farkındayız ve bunu baz alarak, vizyonumuzu ürünlerimize yansıttık. Artık Avrupa’da kredi kartı haricinde kullanımı oldukça yaygın olan alternatif ödeme metotlarını Türkiye’de iyzico sayesinde kullanabiliyorsunuz.
iyziPOS ve iyziBazaar ürünlerimizi kullanan merchant’larımız artık yurt dışından alternatif ödeme metotları ile ödeme alabiliyor. Sofort, İdeal, Giropay, ve Qiwi’nin en önemli özelliklerini saymak gerekirse; tek ve kolay entegrasyon ile her ülkeye satış yapabilme ile fraud ve chargeback riskinin azalması diyebiliriz.
Türkiye’de ve dünyada fintech’in geleceği hakkında ne gibi gelişmeler yaşanacağını öngörüyorsunuz?
Fintech, küresel çapta büyük bir hacme ulaştı. Türkiye’de de finans sektörü ve yeni girişimciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Hatta Türkiye’de fintech yatırımlarının miktarı, 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 175 büyüdü. Fintech girişimleri, gelecekte daha da büyüyecek gibi görünüyor. Müşterilerin ihtiyaçlarını yenilikçi çözümlerle gidermeyi başaran şirketler, bu büyümeye ön ayak olacaklardır.
Finansal hizmetlerde blockchain, fintech girişimlerinin geleceği konusunda potansiyel taşıyor. Özellikle bulut tabanlı temassız ödemeler, lokasyon bazlı ödemeler, giyilebilir teknolojiler ve IT ön plana çıkacak gibi görünüyor. Start-up’ların, bankaların açmış oldukları API’lar ile müşterilere daha hızlı ve güvenilir ürünler sunabileceklerini öngörüyorum
Son olarak, iyzico 2017 yılı son çeyreğine nasıl hazırlandı? Yeni ürün planları var mı?
2017 yılı son çeyreğinde, online kredi kartıyla yapılan işlemleri daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu süreçte, ülkemiz adına bölgede bir ayak izi bırakmak istiyoruz. Bu yüzden biz bir karar verdik ve ödemeyi herkese açtık. Online ödeme alabilmek, sadece profesyonel e-ticaret yapan şirketlere ve bir satış mecrasına bağımlı olmamalı.
Türkiye’de herkes, bireysel satıcılar dahil, herhangi bir mecraya bağımlı olmadan ister Instagram, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden ister WhatsApp, Telegram, Messenger gibi mesajlaşma servisleri üzerinden ticaret yapabilmeli. Yeni ürünümüz iyziLink sayesinde web sitesi olmayan ya da herhangi bir geliştirme ile uğraşmak istemeyen ama internet üzerinden satış yapmak isteyen satıcılar artık güvenli bir şekilde ödeme alabiliyorlar.
Kolayca oluşturulan ürün link’leri kısa mesajlar, sosyal medya ya da pazar yerleri aracılığıyla paylaşılıyor. Alıcı link’e tıklayarak ödeme sayfasına gidiyor ve ürünü satın alıyor. Ödemeler, güvenli ve hızlı bir şekilde satıcıya aktarılıyor. iyziLink’in en önemli üç özelliği ise:
– Mecranın olması veya olmaması hiç önemli değil.
– iyziLink’i herkes kullanabiliyor. Freelancer olabilir, el işi ürünlerini Instagram’da satan biri olabilir, toptancı ya da restoran da olabilir.
– Türk KOBİ’sinin e-ihracat potansiyeline inanıyoruz. Burada da büyük bir bariyere çözüm oluyoruz. iyziLink’i ilk aşamada 300 müşteriye açtık ve hacmin yüzde 42’si global satış olarak gerçekleşti. İnanılmaz bir pazar, inanılmaz bir fırsat.
Diğer bir ürünümüz ise iyziUp. Misyonumuz internetten alışverişi yüz yüze alışveriş kadar tutarlı hale getirmek. 80 milyon insanın yaşadığı 700 milyar liralık devasa bir perakende sektörü olan Türkiye gibi bir ülkede dijital ticaret penetrasyonu yüzde 14’lerde kalıyor. Yani insanlar hala yüz yüze alışverişi, internetten alışverişe karşı bu kadar şiddetle tercih ediyorlar. Çünkü internetten alışveriş tecrübesi, tutarlı bir tecrübe değil. İnsanlar hemen her alışverişlerinde bir başka kötü sürprizle karşılaşmaktan korkuyorlar.
Yüz yüze alışveriş ise güvenilir ve zahmetsiz. Çünkü insanlar yanlış bir ürüne mecbur kalacaklarını düşünmüyorlar ve bir ürüne karar vermeleri ile almaları arasında saniyeler var. iyziUp’ın getirdiği en önemli yenilik korumalı alışveriş. Korumalı alışverişi internetten alışveriş yapmaktan çekinenler için tasarladık. Her ödeme yaptığınızda, sizin adınıza bir koruma hesabı açılıyor ve internet sitesine ödemeniz ancak siz üründen memnun kaldığınızda aktarılıyor. Kendimizi internetten alışverişin güvenilirliği gibi zor problemi çözmeye adadık. Biz bunu başardığımızda, internetten alışveriş son kullanıcı tarafında çok daha geniş kitleler tarafından güvenle kullanılacak. Böylelikle bir diğer amacımız olan e-ticaretteki alıcı sayısını da artırmış olacağız.
Türkiye dijital pazarını büyütmek için hem talep hem de arz tarafını büyütmemiz gerekiyor. Biz gelecek 12 ayda iyziLink ile 500 bin tane yeni dijital satıcıyı, Türkiye e-ticaretine kazandırmayı hedefliyoruz.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Kasım sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.