E-ticaretin 2017 Yılı ve Geleceği

Türkiye’de e-ticaret oranının yüzde 6’ya çekilmesi halinde gayrisafi yurt içi hasılaya katkısı yaklaşık 250-260 milyar dolar oluyor
2018 yılının gelişi ile birlikte bir önceki yılın e-ticaret verilerini ortaya koyan yerel ve küresel ölçekli araştırmaların sonuçlarına dair tahminler yürütülmeye başlandı. Bu doğrultuda 2017 yılı 2. yarısı ve son çeyreğine dair rakamlar, e-ticaretin Türkiye’de yolları hızla katettiğini ortaya koyarken e-ihracat anlamında da pek çok önemli adımın atıldığına işaret ediyor.
Üstelik birkaç yıl içinde Türkiye’de e-ticaret ve e-ihracatın toplam perakende içindeki payının çift haneli rakamlara ulaşacağına dair öngörüler de söz konusu. Örneğin Worldpay tarafından yürütülen ve yakın zamanda kamu ile paylaşılan küresel araştırma, Türkiye’nin Hollanda ve İtalya’dan sonra Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarı olduğunu gösteriyor. Araştırmanın sonuçlarına göre 2021 yılına kadar yıllık yüzde 13 oranında büyüme performansı göstermesi beklenen Türkiye’nin yalnızca yüzde 1 oran ile Hollanda ve İtalya’nın gerisinde kalacağı düşünülüyor.
Bunların yanı sıra 2017 yılında Türkiye’de perakende e-ticaret hacminin en az 40 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyor. Yani 2016 yılında 17,5 milyar TL’ye ulaşan e-ticaret hacminin geçtiğimiz yıl neredeyse iki katıdan fazla büyüdüğü öngörülüyor.
Tüm bu bilgiler ışığında E-ticaret Çağı okurları ile e-ticaret ve e-ihracat sektörlerine dair değerlendirmelerini paylaşan küresel e-ticaret devi Alibaba.com’un Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat, 2018 yılına dair beklentilerini aktarıyor.
E-ticaret devi Alibaba.com’un Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat ve 2018 yılına dair beklentiler
“Türkiye’de toplam e-ticaret hacmi 2017 yılı itibarıyla yaklaşık 55-57 milyar TL civarında. Alibaba.com üzerinde öne çıkan segmentlerde perakende, elektronik biletleme ve seyahat yer alıyor. Aynı zamanda dijitalleşme de bu noktada oldukça önemli. Türkiye’de KOBİ’lerin dijitalleşme oranlarının da çok düşük olduğunu görüyoruz. T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleştirdiğimiz e-ticaret projemizi, bu oranı artırmak ve KOBİ’leri dijital dünyaya adapte etmek için bir fırsat olarak görüyoruz.
Türkiye’de yapılan e-ticaret oranı şu anda yüzde 2 civarında. Bu rakamın yüzde 6’ya çekilmesi halinde gayrisafi yurt içi hasılaya katkısı yaklaşık 250-260 milyar dolar oluyor. Bu rakamın yüzde 25’inin ihracata döndüğünü düşünürsek 50 milyar dolarlık bir fırsat ortaya çıkıyor. Yani 5 yılın sonunda 50 milyar dolarlık bir ihracat yaratmış oluyoruz. Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında yer alan 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklük için de dijitalleşme gerekiyor.
Alibaba.com olarak Türkiye’deki iş ortağımız E-Glober ile KOBİ’nin sadece ürettiği değil, diğer bütün süreçleri içeren bir yapı oluşturuyoruz. Amacımız KOBİ’lerin dünyanın herhangi bir yerine kolaylıkla ihracat yapabilmesi ve ürünlerini ulaştırabilmesi. Hedefimiz, Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin destekleriyle hayata geçirilen e-ihracat projesi için 1 yıl içerisinde 10 bin yeni ihracatçıyı sisteme dahil edebilmek. Mevcut durumda, Türkiye’de e-ticaret sektöründeki ihracatçı sayımızı (67 bin civarında) da artırmamız oldukça önemli.
Türkiye’de ve dünyada şimdiden yükselişe geçmeye başlayan mobil, omnichannel (çoklu kanal) ve cross border (sınır ötesi) ticaret 2018 yılında da gelişmeye ve trendini sürdürmeye devam edecek. Mobil alana yapılacak yatırımların ve kullanıcılara çoklu kanal aracılığıyla yaratılan ortak deneyimlerin hem kullanıcı deneyimini değiştirmesini hem de ticareti bir süre sonra tamamen dijitalleştirerek e-ticarete dönüştürmesini bekliyoruz.”
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Şubat Sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.