E-ticaretin Kutsal Bilgi Kaynakları

Türkiye E-Ticaret Pazar Büyüklüğü raporunda son 1 yılda ülkemizde e-ticaret adına gerçekleşen pek çok değerli veriyi derli toplu bir şekilde bulabilirsiniz
E-ticaret erbaplarının önemli dertlerinden biri de önlerini net görememek, performanslarının rakiplerine göre pazarda ne yekun tuttuğunu tam manasıyla kıyaslayamamak. E-ticaret pazarının hacmini, pazarın gittiği yönü, yatırım yapmaları gereken yükselen trendleri güvenilir kaynaklardan öğrenmeye hararetle ihtiyaçları var. Ellerinde güvenebilecekleri doğru veriler olsa pazarı daha iyi yorumlayıp kendileri için daha sağlıklı çıkarımlar yapabilecekler; gittikleri yolun sonu aydınlık mı, karanlık mı daha iyi anlayabilecekler. Buna göre kendilerine daha doğru bir yön verebilecekler…
Ülkemizde ve dünyada e-ticaret ve perakende sektörüne yönelik sağlıklı ölçümler yaparak bu pazarların nabzını tutan, birbirinden değerli raporları hazırlayıp bunları ücretsiz paylaşan çeşitli kurumlar var. Sağ olsunlar, var olsunlar, çalışmaları daim olsun! Bu yazımda benim de düzenli takip ettiğim, her birinden önemli çıkarımlar elde ettiğim bu ücretsiz raporları ve araçları sizlerle paylaşmak istedim. İşte benim kutsal bilgi kaynaklarım:
Küresel Toplam Perakende Araştırması
PwC tarafından bu yıl altıncısı hazırlanan, tüm dünyada perakende sektörünün geleceğine ışık tutan “Küresel Toplam Perakende Araştırması”, her yıl pek çok ülkeden binlerce katılımcı ile gerçekleştirilmektedir. Bu araştırma kapsamında dünyanın çeşitli bölgelerinde tüketicilerle görüşmeler yapılmaktadır. Araştırmaya katılanların sorulara verdikleri yanıtlar, bir sonraki perakende devrimine yön verecek davranış değişikliklerini ortaya koymaktadır.
Toplam Perakende Araştırması, tüketicilerin beklentilerinden çok önemli ipuçları vererek perakendede olması kuvvetle muhtemel değişim rüzgarlarını açıklıkla ortaya koyuyor. Tüketicinin “kişiye özel” sadakat programı taleplerini, mobil cihazlardan alışveriş yapmanın kolaylaşması yönündeki istekleri, sosyal medyanın alışverişte daha fazla kullanımına açılması, mağazalarda ürünle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmayı, müşteriyle daha fazla ilgili ve kalifiye çalışan görmek istemeleri vb. alışveriş kavramının sınırlarını zorlayan tüm yeni beklentilerini bu araştırmanın sonuç raporunda görebilirsiniz.
Güncel raporun
– Türkçe sürümü için tıklayın.
– İngilizce sürümü için tıklayın.
Bankalararası Kart Merkezi
13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla 1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmayı, işletmeyi ve geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu ana faaliyetlerinin dışında Türkiye’de gerçekleşen ticaret ile ilgili önemli veriler içeren dönemsel raporları hazırlayarak, BKM web sitesinde “Raporlar ve Yayınlar > Dönemsel Bilgiler” başlığı altında düzenli olarak yayımlamaktadır.
Ülkemizde gerçekleşen ticaretin boyutu hakkında güvenilir veri elde edebileceğiniz ciddi bir arşiv oluşmuş durumda. Bu rapor arşivinde özellikle “İnternetten Yapılan Kartlı Ödeme İşlemleri” raporunu düzenli olarak takip ediyorum. Eminim sizler de BKM’nin bu raporlarından büyük ölçüde istifade edeceksinizdir. BKM’nin ücretsiz hazırlayıp paylaşıma açtığı bu raporlar için tek ricası var: “Raporlar, BKM kaynak gösterilmeksizin yayınlanamaz.”
TÜBİSAD E-Ticaret Pazar Büyüklüğü Raporu
Son 4 yıldır Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) proje ortaklığı, Deloitte Türkiye proje yönetimi ve comScore proje veri ortaklığı ile hazırlanan ve ülkemizde e-ticaret ile uğraşanlar için önemli bir referans haline gelen “Türkiye E-Ticaret Pazar Büyüklüğü” raporunda son 1 yılda ülkemizde e-ticaret adına gerçekleşen pek çok değerli veriyi derli toplu bir şekilde bulabilirsiniz.
İlki 2013 yılı için yayımlanan ve Türkiye’deki e-ticaret pazarını uluslararası standartlara göre ölçümleyen bu rapor dizisi sizin için de oldukça yol gösterici olacaktır. Son 4 yılda (2013, 2014, 2015, 2016) yayımlanan “Türkiye E-ticaret Pazar Büyüklüğü” sonuç raporlarının sunumlarına SlideShare’deki ETİD sayfasından erişebilirsiniz.
Perakendecilik @ Deloitte Türkiye
TÜBİSAD’ın Türkiye E-ticaret Pazar Büyüklüğü raporuna proje yönetimi desteği veren Deloitte Türkiye, aynı zamanda perakende sektöründeki firmalara, teknoloji ve globalleşme ile değişen tüketici davranışlarını tanıyabilmeleri ve iş modellerini bu yeni eğilimler doğrultusunda güncelleyebilmeleri için ihtiyaçlarına uygun çözümler oluşturarak, perakende sektöründe yaşadıkları zorlukların üstesinden gelmelerinde yardımcı olmaktadır.
Deloitte Türkiye, perakende firmalarına sunduğu hizmetleri çeşitli yazı ve analizlerle destekleyerek web sitesinde oluşturduğu “Perakendecilik” bölümünde anlatmaktadır. Web sitelerinin bu bölümünde yayımladıkları yazı ve analizleri periyodik olarak takip eder ve incelerseniz pazarın gidişatını anlamanızda ve yorumlamanızda size önemli fayda sağlayacaktır. Boş geçmeyin!
The truth about online consumers
KPMG tarafından düzenlenen, aralarında Türkiye’nin de olduğu 51 ülkeden yaşları 15 ila 70 arasında değişen ve son 12 ay içerisinde online alışveriş yaparak en az 1 ürün almış toplam 18 bin 430 tüketicinin (Türkiye’den 273 tüketicinin) katıldığı “Küresel İnternet Tüketicileri (The truth about online consumers)” isimli araştırmada e-ticaret dünyasına ilişkin birçok değerli tespit bulunmaktadır. Örneğin son yapılan araştırma sonuçlarına göre Türkiye’den katılan internet tüketicileri;
– Yılda ortalama 15 kez internet alışverişi yapıyor. Bu oran ABD-Batı Avrupa’nın biraz altında olsa da Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle yarıştığı anlamına geliyor. Türkiye; Doğu Avrupa, Orta Doğu, Latin Amerika ve Afrika’nın ise üzerinde yer alıyor.
– İnternet alışverişinde parayı en çok kitap ve müziğe harcadı. Bunu elektronik/bilgisayar, aksesuar, gıda, oyuncak/oyun/video oyunları, kadın ayakkabı/giyim ve spor malzemeleri kategorileri takip ediyor.
– Adetsel olarak en çok aksesuar ürünleri alıyor. ABD ve Endonezya’da da durum aynı iken Avustralya ve Belçika’da ise en çok şarap alınıyor. Hindistan, Rusya ve BAE telekomünikasyon ürünleri ve erkek ayakkabısı; Asya Pasifik, Rusya ve Orta ve Doğu Avrupa kozmetik; Brezilya ve Yunanistan ilaç ve sağlık bakım ürünleri; Afrika ve Orta Doğu ev eşyaları; İngiltere ve Çin market ürünleri; Finlandiya spor ürünleri; Fransa ise en çok çocuk giyimi, oyuncak ve oyunları satın alıyor.
SimilarWeb
Online mağaza sahiplerinin rakip analizi için ücretsiz kullanılabilecek en iyi araçlardan biri olan SimilarWeb.com, size farklı açılardan tutarlı veriler sunmaktadır. Siteden bedelsiz sunulan analiz hizmetlerini şöyle sıralayabiliriz; rakip analizi, trend ölçümü, kullanıcı istatistikleri, sitenize trafiğin nereden geldiği, sitenizden trafiğin nereye gittiği, organik ve satın alınmış trafik analizi, aramalarda kullanılan anahtar sözcükler, sosyal medya trafiği.
Böylece rakiplere karşı durumunuzu rahatlıkla kıyaslayabilir, trafik kaynağı bazında eksiklerinizi görebilir, ziyaretçilerinizin site içi davranışları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Sizden dışarı giden trafiğin ne yöne olduğunu görebilirsiniz. Hatta mobil uygulamanız varsa, mobil uygulamanızın performansını kısıtlı da olsa yine bu sitede görme olanağınız bulunmaktadır.
Dilerseniz SimilarWebPRO’yu ücretli kullanarak ek hizmetler de alabilirsiniz. Ücret ödeyerek alabileceğiniz hizmetlerle ilgili fikir edinmek için tıklayın.
Ayrıca, SimilarWeb gibi bulunduğunuz pazarda öne çıkan siteleri listeleyen diğer sıralama sitelerinin bağlantılarını da sizinle paylaşmak isterim:
– woorank.com
– alexa.com/siteinfo
Ezcümle…
Umarım sizlerle paylaştığım bu raporlar ve araçlar e-ticaret dünyasında daha sağlıklı kararlar almanıza ve çıktığınız yolda daha emin adımlarla ilerlemenize yahut sizin için en doğru yolu bulmanıza vesile olur.
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ocak sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.