E-ticarette en sık yapılan pazarlama hataları

E-ticaret, sektör olarak henüz yeni sayılabilecek bir alan olduğundan bu sektöre giriş yapanların da yüksek seviyede deneyimli olmalarını beklemek bana kalırsa biraz acımasız bir yaklaşım. Kaldı ki uzun yıllardır bu işle uğraşanlar bile teknoloji ve tüketici beklentilerinin sektörü hızlı bir şekilde dönüştürmesinden dolayı kendilerini devamlı olarak yenilemek durumunda kalıyorlar. Bu da elbette her konuda uzman olmayı zorlaştırıyor. Bu noktada, yine de belli konularda tecrübe kazanmış kişilerin ve online kullanıcıların beğenisini kazanmış e-ticaret firmalarının yolundan gitmek deneyimsizliği önemli ölçüde örtbas edecektir.
E-ticarette başarı getiren noktalar her firma için aynı olmasa bile başarısız olmayı garantileyen bazı ortak hatalar olabiliyor
Diğer firmaların ve başarılı e-ticaret girişimlerinin bu yolda attığı adımları inceleyerek siz de nasıl ilerleme kaydedilebileceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Aynı şekilde hedeflere ulaşmayı zorlaştıran adımları takip ederek hangi hatalardan kaçınmak için nasıl önlemler alınabileceği konusunda da bilgi sahibi olabilmek mümkün. Çünkü e-ticarette başarı getiren noktalar her firma için aynı olmasa bile başarısız olmayı garantileyen bazı ortak hatalar olabiliyor. O halde gelin, e-ticarette en sık karşılaşılan 3 önemli hataya bir bakalım…
1.Hedef kitle odağı belirlememek
Belki de düşülebilecek en büyük hatalardan biri, belli bir kitleyi hedeflememek. Bu durum çoğu zaman firmaların hemen her tüketici grubunu hedefleyerek büyük kazançlar elde etmeyi amaçlamalarından kaynaklanıyor. Ancak ne yazık ki herkese ulaşabilmek mümkün değil. Bu nedenle öncelikle sesleneceğiniz, ürün ve hizmetlerinizi satın almasını istediğiniz hedef kitlenizi tanımanız gerekiyor.
Hedef kitlenizin ilgilendiği noktaları, ihtiyaçlarını ve sizden yana beklentilerini araştırıp öğrendikten sonra pazarlama stratejinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Buradan yola çıkarak odağınızı belirleyebilir, ürün ve hizmetlerinizi hedef kitlenizin demografik yapısı, yaşadığı şehrin koşulları, öğrenim durumu gibi özelliklerine uygun bir şekilde pazarlamak için tanıtım çalışmalarınızı kurgulayabilirsiniz.
2. Uygun platformda yer almamak
Hedef kitle özelliklerini tanıyorsanız, onların akif olarak yer aldığı online mecralar hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Ancak bu noktayı gözden kaçırdıysanız bir anda kendinizi bambaşka kitlelere seslenirken bulabilirsiniz. Bu durum da çalışmalarınızın verimsiz olmasını sağlayacağından pazarlama bütçenizin de etkili bir şekilde kullanılamamasına yol açacaktır.
Bu hatanın bir diğer versiyonu ise herkese ulaşabilmek adına girilebilecek tüm platformlarda bulunmak. Söz konusu durumda doğru kişileri hedeflemek oldukça zor olacağından ve bütçeyi çok sayıda kanala birden dağıtmak gerekeceğinden yine kaynaklar verimsiz kullanılmış olacaktır. Böyle bir hataya düşmemek adına hangi online platformlar üzerinden daha fazla etkileşim sağladığınıza bakmanız yararınıza olabilir.
3. Kampanyaları test etmemek
Pazarlama stratejilerinin sağlam temellere dayandırılabilmesi için hangi kampanyaların hangi platformlarda başarılı olabileceğini test etmek gerekiyor. Test edilmeyen çalışmalar ise bence başarıyı tamamen şansa bırakmak anlamına geliyor. İşinizi akılcı yöntemlerle sürdürmek istiyorsanız, farklı hedef kitlelere yönelik farklı pazarlama çalışmalarını test etmenizi öneririm.
Farklı içerik ve tasarım örneklerinin gösterimini yaptığınız kitlenin tepkilerini ölçmenize yarayacak A/B testleri sayesinde en doğru zamanda, en uygun mecrada, en doğru kişilere ulaşabilirsiniz. Türkiye’de hala pek çok firma pazarlama kampanyalarını test etmiyor ve bu nedenle de gerçek potansiyelini ortaya çıkaramıyor. Eğer kampanyaların etkili olmasını ve pazarlamaya ayırdığınız bütçe, zaman gibi kaynakları verimli kullanmayı istiyorsanız kesinlikle A/B testlerine başvurmalısınız.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Mart sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.