E-arşiv, e-fatura gibi elektronik finans uygulamalarından hangileri, hangi şirket türleri için zorunlu?

29.03.2017 tarihinde güncellenmiştir.
Okan Murat Dönmez
eFinans
Genel Müdür
“E-dönüşüm, tüm ülkelerde en çok devletin yaptırımları ve büyük firmaların aldığı kararlar ile gelişiyor”
Devlet tarafından hazırlanan e-dönüşüm strateji ve eylem planları ilk etapta vatandaşın devletle olan işlerini kolaylaştırmak ve kamunun üzerindeki operasyonel yükü azaltmak üzerineydi. Kamunun birçok kuruluşunda başarıyla uygulanan e-dönüşüm, vatandaşlardan sonra firmaları da kapsayacak şekilde genişledi ve genişlemeye devam ediyor. Teknolojinin gelişmesi ve yürürlüğe giren düzenlemelerle birlikte Türkiye’de e-dönüşüm giderek gelişip yaygınlaşıyor. 2014 yılının başında e-fatura ile başlayan e-dönüşüm uygulamaları, ek düzenlemeler ve yeni ürünler ile daha fazla alanda kullanılmaya başlandı.
Tüm bu ürünlerin ortak noktası, devlet tarafından belirli sektör ve hacimdeki firmalar için zorunlu olmaları. Birçok firma karlılıklarını artırmak için üretim ve fiyatlamaya odaklanırken, farklı şekillerde tasarruf ve karlılık sağlayacak e-dönüşüm yatırımlarından kaçınıyor. Bu noktada kamunun bu zorunlu teşviği ilk etapta firmalar için bir ek maliyet ve operasyonel yük getirse de birçok firma cesaret edip gönüllü geçemediği bu ekosistemde kısa sürede kayda değer tasarruf ve dolaylı karlılık sağlıyor. Yani zorunlu mükellef de gönüllü mükellef de sonuçtan memnun kalıyor.
İlk tebliğde kriter sektör ve ciroydu, daha sonra gelen tebliğ ise sektörden bağımsız olarak ciroyu hedef aldı ve bu ciro kriteri gittikçe daha çok firmayı kapsayacak şekilde devam edecek. Henüz sisteme geçmemiş firmalara önerimiz, şimdiden kendilerini e-dönüşüm ekosistemine hazırlamaları.
E-dönüşüm yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada gündemin üst sıralarında. Avrupa Birliği’nin dijital dönüşümle ilgili ayrı bir ajandası var. E-dönüşüm, tüm ülkelerde en çok devletin yaptırımları ve büyük firmaların aldığı kararlar ile gelişiyor. Türkiye’de de durum aynı.
eFinans olarak mevcutta e-fatura, e-defter, e-arşiv fatura ve KEP ürünlerimizle müşterilerimize hizmet veriyoruz. Mükelleflere bu 4 farklı e-dönüşüm ürününü tek bir portal altında birçok katma değerli sevisle birlikte sunuyoruz. Bu katma değerli servislerden en önemlisi eFinans’tan hizmet alan müşterilere QNB Finansbank tarafından sunulan eKredi ürünü. eKredi, eFinans e-Fatura kullanan QNB Finansbank müşterileri için yepyeni bir finansman imkanı sağlıyor. Türkiye’de müşterilerine bu imkanı sağlayan tek özel entegratör konumundayız. Kurulduğumuzdan bu yana 6.000’e yakın müşteriye, 9.000’e yakın ürün adedine ulaştık.
eFinans olarak Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirdik. 100’den fazla ülkede 200’den fazla entegratör ağı bulunan, e-fatura ve finansal servislerde Avrupa’nın önde gelen firmalarından Basware ile Türkiye’deki e-fatura projeleri ve dış ticaret operasyonları için bir işbirliği anlaşması imzaladık. Basware’in Türkiye’de bir e-fatura hizmet sağlayıcısı ve özel entegratör ile yaptığı ilk anlaşma olma özelliğini taşıyor. Yine Avrupa’nın öncü firmalarından Tesisquare ile benzer bir anlaşma imzalamıştık.
GİB FAALİYET RAPORU’NDAN
E-fatura
- 2016 yılı sonu itibariyle e-fatura düzenleyen mükellef sayısı: 61.013
- Uygulamayı entegrasyon yöntemiyle kullanan mükellef sayısı: 3.535
- Özel entegratör sayısı: 61
- Özel entegratörler üzerinden e-fatura uygulamasına dahil olan mükellef sayısı: 45.483
- Düzenlenen e-fatura adedi: 163.456.644
E-arşiv
- Kayıtlı özel entegratör: 52
- E-arşiv fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı: 6.161
- Düzenlenen e-arşiv adedi, e-fatura adedinin 6 katı
E-defter
- Toplam ticari yazılım sayısı: 187
- E-defter mükellef sayısı: 59.451
Bu sayıdaki tüm e-ticaret soru ve cevaplarını okumak için tıklayın.