Türkiye E-ticaret Sektörü Yeni Bir Çıkışta!
Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende içindeki payının yüzde 4 dolaylarında olduğu düşünülüyor.
Türkiye’nin en köklü ve büyük e-ticaret firması olan Hepsiburada ile birlikte ülkemizde uzun yıllardır faaliyetlerini sürdüren global e-ticaret grubu eBay’e ait GittiGidiyor ve Asya’nın önemli bir e-ticaret grubu olan SK Planet’ın iştiraki olan N11, ülkemizin e-ticaret performansını ileriye götüren kilit online pazar yerleri olarak faaliyetlerini sürdürmekteler.
Türkiye e-ticaret sektörü için dünya çapında iki önemli haber ise neredeyse peş peşe geldi. Önce Alibaba Grubu’nun son yılların en ciddi başarı hikayelerinden olan Trendyol’a yaptığı açıklanan stratejik yatırımı ve arkasından Amazon’un Türkiye sitesinin faaliyete geçmesi; dünyanın iki global e-ticaret oyuncusunun ülkemizin potansiyeline duyduğu güveni göstermesi açısından çok önemli.
Alibaba’nın son 3 aylık dönemde 12,3 milyar ABD Doları’na ulaşan geliri ve Amazon’un aynı dönemde 52,9 milyar ABD Doları’na erişen geliri ; e-ticaret dışında da birçok gelir kaynağı olan bu grupların toplam büyüklüğünü gösteriyor.
Peki Türkiye neden önem kazanıyor?
E-ticaretin toplam perakende içindeki payının yüzde 4 dolaylarında olduğu düşünülen Türkiye’de sektör büyüklüğünün 2017 yılında 42,2 milyar TL’ye ulaştığı belirtiliyor 2018 yılında internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren ya da satın alan 16-74 yaş grubundaki bireylerin oranı yüzde 29,3 olarak açıklandı
2007 yılında yüzde 9 olan bu oranın zaman içerisindeki değişimini aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. 2014 yılındaki özel durumu, özel alışveriş kulüplerinin yarattığı ivmenin bir sonucu olarak not edip sonrasındaki dönemde internet alışverişinin tüketicilerin normal alışveriş alışkanlığı içerisinde ne oranda önem kazandığını net bir şekilde görebiliriz.
2018 yılında internet üzerinden alışveriş yapan bireylerin yüzde 65,2’si giyim ve spor malzemesi satın alırken bunu yüzde 31,9 ile seyahat bileti, araç kiralama ve yüzde 26,8 ile ev eşyası (mobilya, oyuncak, beyaz eşya vb; tüketici elektroniği hariç) ve yüzde 22,1 ile gıda maddeleri veya günlük gereksinimler takip etti.
2007 yılında giyim kategorisinde e-alışveriş yapan bireylerin oranının sadece yüzde 23,3 olduğunun altını çizelim. Dünyadaki kategori büyüklükleriyle karşılaştırıldığında giyim kategorisinin e-ticaret geçişinin diğer ülkelere kıyasla çok daha hızlı olduğunu değerlendirebiliriz.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ekim sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.