Turna.com – Kadir Kırmızı Röportajı

Turna.com CEO’su Kadir Kırmızı ile seyahat alışkanlıkları ve online uçak bileti alışverişi üzerine konuştuk.
Türkiye İnternet Alışveriş Alışkanlıkları Açısından Dünyada Sayılı Ülkelerden Birisi.
Turna.com’un hikayesini bizimle paylaşabilir misiniz?
Turna.com, Türkiye’nin en çok beğenilen online uçak bileti sitesi ve uygulaması. Hem web üzerinden hem de iOS ve Android uygulamalarımız aracılığıyla tüm havayollarını karşılaştırarak en ucuz uçak biletini bulup satın alabileceğiniz hizmeti sunuyoruz. Turna.com’un en önemli özelliği kolay kullanılabilir olması. Tasarımı ve kullanıcı deneyimini çok önemsiyoruz ve bu konuya çok fazla zaman ayırıyoruz. Bu sayede Türkiye’nin en prestijli ödüllerinden Altın Örümcek’te “En İyi Seyahat Sitesi” ödülünü aldık.
Klasik uçak bileti platformlarından bizi ayrıştıran çok yenilikçi özelliklerimiz var. Bunların başında, müşterilerimizin her uçuşlarından puan kazanabildikleri ve kazandıkları puanlarla bedava uçabildikleri sadakat programımız bulunuyor. Turna Puanlar sayesinde 5-6 uçuştan biri bedavaya gelebiliyor. Bunun yanında, tüm uçuşlar için önümüzdeki bir yılın fiyat grafiklerini sunuyoruz. Uçuş-fiyat grafiğini sunabilmek için kendi geliştirdiğimiz algoritmamızı kullanıyoruz ve doğru sonuçları verebilmek için her gün 2 milyondan fazla uçuş verisi işliyoruz.
Ek bir özellik olarak Türkiye’de ilk defa bizim geliştirdiğimiz ve başka bir örneği bulunmayan kredi kartı puanları ile uçak bileti satın alabilme imkanı sunuyoruz. Müşterilerimiz kartlarında biriken (World, Bonus, Axess, Maximum, Cardfinans, Paraf vb.) puanları Turna’ya aktarıp uçuşlarında bu puanlardan yararlanabiliyorlar. Elit üyelik seviyesindeki müşterilerimiz arkadaşlarını davet ettiklerinde ömür boyu arkadaşının satın aldığı tüm biletlerden yüzde 10 oranında puan kazanabiliyorlar.
Yine Türkiye’de ilk kez bizim sunduğumuz “Koşulsuz Bilet İptali” hizmetinden bahsetmek gerekiyor. Bu hizmetten yararlanmayı seçen müşterilerimiz biletlerini uçuşa 2 saat kalana kadar gerekçe belirtmeye gerek kalmadan, özgürce iptal edip bilet tutarının yüzde 90’ını iade alabiliyorlar. Çok fazla satış yaptığımız için havayolları ile özel anlaşmalar yapıp çok uygun fiyatlarla müşterilerimize sık sık kampanyalar sunabiliyoruz. Bu kampanyalarda herhangi bir yerde bulunamayacak kadar uygun fiyatlarla müşterilerimizin seyahat etmesini özendirmeye gayret ediyoruz.
Önemli bir konudan daha bahsetmekte yarar var. Müşterilerimize 7/24 destek veren yetenekli bir çağrı merkezimiz var. Bunun ötesinde, sektörde yalnızca Turna.com’da olan ve satış sonrasında müşterilerimizi rahat ettiren bir özelliğimiz daha var. Müşterilerimiz iptal ve değişiklik işlemlerini online olarak yapabiliyor. Bunun için telefonla bizi aramasına gerek kalmıyor. Bu sayede yalnızca satış sürecinde değil, satış sonrasında da destek ihtiyacına en kolay çözümleri üretmek istiyoruz. En avantajlı fiyatları sunmak yetmez, aynı zamanda ihtiyaç duyduğunda müşterinizin yanında olmanız gerekiyor.
Tüm bu özellikler aslında müşterisini anlamak için çok çaba harcayan ve onun ihtiyaçlarına dönük bir yaklaşımın ürünü. Uygun fiyatın yanında sunduğumuz ek özellikler kulaktan kulağa duyulmamızı sağlıyor ve müşteri sayımızın katlanarak artmasına neden oluyor. Bu durum bizi büyük bir reklam masrafından da kurtardığı için kazancımızı müşterilerimizle paylaşma yoluna gidebiliyor ve daha uygun fiyatlar sunabiliyoruz.
Türkiye’de tüketicilerin online bilet satışına bakış açıları nasıl?
Türkiye sınırlarının dışında da faaliyet göstermeyi planladığımız için dünyadaki bütün ülkeleri kapsayan bazı araştırmalarımız oldu. Bu araştırmalardan da gördük ki Türkiye kredi kartı penetrasyonu, cep telefonu sahipliği, internet alışveriş alışkanlıkları açısından dünyada sayılı ülkelerden birisi.
Şu anda tüketicilerin önemli bir bölümü zaten bilet satın alma işlemlerini web ya da mobil uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyor. Son dönemde online seyahat acentelerine doğru bir pazar kayması yaşanıyor. Tüketici online bilet satın almanın kolaylığına alışmış durumda. Biz Turna.com olarak kullanıcı deneyimini mükemmelleştirmeye odaklanıyoruz.
Online kanallar üzerinden uçak bileti satın alan bir tüketicinin satın alma kararını etkileyen öncelikli kriterler neler?
Online bilet satın almada en belirleyici faktör güven. Tüketici güvenmediği sitede daha ucuz bilet bulduğunda bile satın alma yapmaktan genellikle uzak duruyor. Bildiği ve güvenilir markalara yöneliyor. Sürekli bilet satın alması için yaşadığı deneyimi de önemsiyor. Bu nedenle kullanıcıya sağlanan kolaylıklar çok önemli. Satın alma sırasında ve sonrasında sunulan hizmetler müşterinin kalıcı olmasını belirliyor.
Peki Türkiye’de tüketicilerin seyahat alışkanlıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’deki tüketicileri hava yolu seyahati açısından birkaç segmente ayırıyoruz. İş insanları, yurt içi tatilciler, yurt dışı tatilciler ve genç kaşifler. Özellikle genç kaşifler ilginç bir grup. Bu grup nereye ucuz uçak bileti varsa oraya seyahat edebiliyor.
Biz de onlar için bazı özel ürünler geliştiriyoruz. Örneğin, Turna.com/ucak-bileti/avrupa sayfasına girdiğinde önümüzdeki 3 ayda gidebileceği en ucuz destinasyonları fiyatları ile birlikte görebiliyor. Buradaki fiyatlara göre hangi şehri gezeceğine karar veriyor.
E-ticaret firmaları için müşteri sadakati kazanabilmek kritik bir öneme sahip. Siz bu anlamda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Bizim oldukça anlaşılır bir sadakat programımız var. Bu sadakat programı üyelere satın aldıkça puan kazandırıp puanları da bir sonraki uçuşta hemen indirim olarak kullanılabilir hale getiriyor. Bunun yanında kişiselleştirilmiş teklifler sunuyoruz.
Müşterimizi anlayıp, bir sonraki destinasyonunu yapay zeka algoritmaları ile tahmin ettiğimiz bilimsel çalışmalarımız var. Bu sayede müşterilerimize özel fırsatlar ve özel indirimler sunabiliyoruz. Ayrıca bilet satın alındıktan sonraki hizmetlerimizle fark yaratıyoruz. Online bilet iptal ve değişikliği gibi hizmetlerimizle zaman kazandırıyoruz.
Turna.com’un aktif bir blog’u olduğunu biliyoruz. Peki blog çalışmaları, satışları ne yönde etkiliyor?
Turna.com Blog, içerikleriyle çok önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Bazı konularda Türkçe kaliteli içerik çok az. Biz trendi de dikkate alarak içeriklerimizi oluşturuyoruz. İçerikleri konusunda uzman blogger ve yazarlar oluşturuyor. Yazıların ve yazarların kalitesi, okunmayı ve paylaşmayı etkileyen faktörlerin başında geliyor.
Bizim buradaki ilk amacımız marka bilinirliğini artırmak ve akılda kalmak. Turna Blog’un satışlara çok büyük bir katkısı yok. Blog çok uzun soluklu, zaman ve emek isteyen bir iş. Ziyaretçilere katma değerli içerik sunduğunuzda, bunun geri dönüşü çok uzun zaman alır. Biz bunun farkındayız ve katma değerli içerik sunmaya devam edeceğiz.
Dünyada ve Türkiye’de online bilet satışının geleceği hakkında neler öngörüyorsunuz?
Dünyadaki ve özellikle batı dünyasındaki trendler, Türkiye için de bazı ipuçları veriyor. Bilet pazarının büyük bir kısmı online yapılmaya başlandı ve giderek online payı artıyor. Aynı zamanda, online havayolu sitelerinden de karşılaştırma sitelerine önemli bir kayma var.
Geçtiğimiz yıla göre, Türkiye pazarında havayolu marka aramalarının oranı azalırken online hizmet sunan karşılaştırma sitelerinin marka arama payında ciddi bir artış var. Böyle devam ederse, online uçak bileti karşılaştırma hizmeti sunan OTA’ların payı zaman içinde de daha da artacağa benziyor.
Bunun yanında, müşterilerin markalara yöneldiğini görüyoruz. Güven gittikçe artan bir önem kazanıyor. Bu durumda pazarın konsolide olmasını sağlıyor. Önümüzdeki dönemde birkaç marka piyasanın önemli bir bölümünü domine etmeye başlayacak. Bunu şimdiden görmeye başladık bile.
Son olarak, Turna.com’un 2018’in kalan kısmı ve 2019’a dair plan ve hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
Stratejilerimizden biri öncelikle mobil. Bundan sonra mobilin daha da önem kazanacağını düşünüyoruz. Önemli yeniliklerimizi öncelikle mobilden sunacağız. Yakın dönemde kart saklama, havayolu sadakat programlarının entegrasyonu, fiyat alarmı gibi bazı kolaylaştırıcı özellikleri sunmaya başlayacağız. Bunun yanında üzerinde çalıştığımız, Türkiye pazarında ilk olacak bazı yeniliklerimiz olacak. 2019’da yurt dışına çıkma planımız var. Özellikle Almanya ve Suudi Arabistan bizim için çekici görünüyor.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Eylül sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.