2017 KOBİ E-ticaret Raporu ’ndan Öne Çıkan Noktalar
Yüzde 68 oran ile kredi kartlı ödemenin en çok tercih edilen ödeme yöntemi olduğu görülüyor
E-ticaret sektörünün büyümesinde küçük ve orta ölçekte işletmelerin rolü büyük. Tam da bu nedenle KOBİ’lerin e-ticarete katılımı teşvik edilmeye çalışılıyor, konferanslar düzenleniyor, hukuki düzenlemeler yapılıyor ve ülke ekonomisinin kalkınma planları şekillendiriliyor. Biz de IdeaSoft olarak elbette KOBİ’leri destekliyor ve e-ticaret ekosisteminin gelişmesi için pek çok adım atıyoruz. Buna ek olarak, ekosistemi oluşturan oyuncularla birlikte sektörün nabzını tutarak geleceğe ışık tutmaya da çalışıyoruz.
Bu anlamda, IdeaSoft olarak her iki yılda bir yayımladığımız KOBİ e-ticaret raporlarının sektörün mevcut durumunu anlamaya ve gelecek dönemlerle ilgili ipuçları elde etmeye önemli ölçüde yardımcı olduğunu düşünüyorum. Ödeme seçenekleri, satın alım bölgeleri, sipariş saatleri, kargo firmaları gibi önemli başlıklar altında incelenen ve saptanan bilgilerin de KOBİ’lere özellikle pazarlama çalışmalarında yol gösterici olduğu kanaatindeyim.
Kamuoyu ile yakın zamanda paylaştığımız 2017 KOBİ E-ticaret Raporu’nda ise 6500’ün üzerinde aktif IdeaSoft kullanıcısı mağaza ve 3 milyondan fazla siparişten yola çıkarak oluşturduğumuz verileri ve değerlendirmeleri bulabilmek mümkün. Söz konusu güncel rapordan çıkan detaylardan benim özellikle üzerinde durmak istediklerim ise şu şekilde:
Ödeme seçenekleri
Raporda yer alan bilgilere göre, tüketicilere sunulan ödeme seçenekleri içinde yüzde 68 oran ile kredi kartlı ödemenin en çok tercih edilen ödeme yöntemi olduğu sonucuna ulaşıyoruz. Onu yüzde 19 ile kapıda ödeme seçeneği takip ederken havale-EFT ile ödemenin yüzde 9 ve diğer yöntemlerin de yüzde 4 oranda tercih edildiğini görebiliyoruz. Her ne kadar kredi kartlı ödeme oranları yüksek olsa da güven konusunun özellikle ilk alışveriş deneyimi açısından kritik olduğu asla unutulmamalı. Diğer yandan verilerden de anlaşılacağı üzere alternatif ödeme seçenekleri sunuyor olmanın da satışlara pozitif etkisi olacağı bilinmeli.
Kargo tercihleri
Tüketicilerin kargo tercihlerine baktığımızda yüzde 34 ile Aras Kargo’nun en fazla tercih edildiği, Yurtiçi Kargo’nun yüzde 27 ile ikinci en çok tercih edilen marka olduğu ve onları yüzde 14 oran ile MNG Kargo’nun izlediği sonucuna ulaşmak mümkün. Rapor, ücretli kargonun yüzde 62 orana sahip olduğunu ortaya koysa da ücretsiz kargonun yüzde 38 oran ile tercih ediliyor olması, aslında KOBİ’lerin ücretsiz kargo fırsatı sunmalarının satışlar açısından bir avantaj doğuracağına işaret ediyor. Ayrıca alternatifli ve düşük maliyetli kargo seçenekleri sunmanın da KOBİ’ler tarafından değerlendirilmesi gereken konulardan biri olduğunu düşünüyorum.
Sipariş dağılımları
Rapora göre her 3 siparişten 1 tanesi mobil cihazlar üzerinden veriliyor. Bu da mobile daha fazla önem verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Sipariş veren bölgeleri incelediğimizde ise İstanbul’daki firmalar için İstanbul yaklaşık olarak yüzde 50, Türkiye’nin geri kalanı da yine yüzde 50’lik bir pazar büyüklüğü oluşturuyor. Bu da reklam stratejisini ve hedefleri bu bilgileri göz önünde bulundurarak oluşturmak gerektiğini vurguluyor.
Reklam bütçesi sınırlı olan işletmeler için reklam çalışmalarını hafta içine yönlendirmek önemli. Böylece elde edilen dönüşüm oranlarının çok daha yüksek olacağı gözlemlenebilir. Öte yandan reklam stratejisi belirlenirken mevsimsel değişimler ve sipariş saatleri de kesinlikle göz ardı edilmemeli.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Temmuz – Ağustos sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.