Ali Koç Başkan, Fenerbahçe Şampiyon

E-ticaret devi olmuş şirketler ile dünya futbol endüstrisinin içindeki büyük kulüpler arasında ortak yönler bulabiliriz.
Bugüne kadar bu köşedeki yazılarımızda dijital dünyadan, e-ticaret şirketlerinden, omnichannel’ın geleceğinden, last mile delivery’den, agile/scrum gibi yeni yönetim metodlarından ve benzer konulardan bahsettik. Tüm bu konuların ortak özellikleri ise;
- Yoğun internet kullanımı
- Kullanıcıların çoğunun Y kuşağı/millennials (1980-1995 yılları arasında doğanlar) olması
- Yoğun data kullanımı
- Müşteri odaklılık ve hız olarak karşımıza çıkıyor.
Bu bakış açısıyla yukarıdaki konuları anlatırken birçok alt konu başlığı için kolaylıkla örnek gösterilebilecek şirketlerin başında Amazon ve onun iş modeli geliyor.
Amazon’un ne kadar müşteri odaklı (hatta kendi tabirleriyle müşterinin isteklerine takıntılı), ne kadar data üzerinden kararlarını veren ve ne kadar süreç bazlı bir şirket olduğunu biliyoruz.
Eski bir sporcu ve Yüksek Divan Kurulu üyesi sıfatıyla yaklaşık 35 yıldır içinde olduğum Fenerbahçe’nin son 1,5 yıldır yakından takip ettiğim ve 2-3 Haziran 2018 tarihlerinde de bizzat statta gözlemleme fırsatı bulduğum Fenerbahçe Kongresi ile ilgili görüşlerimi Amazon benzeri e-ticaret şirketlerinin iş modeli ve kullandıkları metrikler üzerinden farklı bir bakış açısı ile paylaşmak istiyorum.
Fenerbahçe, esasında 9 farklı spor branşında faaliyet gösteren bir spor kulübüdür. Ancak bakış açımızı daha kolay anlatabilmek için bu branşların doğal olarak en popüler olan ve finansal açıdan da en büyüğü olan futbol üzerinden devam etmek istiyorum. Öncelikle isterseniz dünya futbol kulüplerinin temsil ettiği ekonomik büyüklüğe bir bakalım.
Deloitte’in Ocak 2018 tarihli Futbol Para Ligi (http://ntz.in/gs001) raporundan bazı bilgilere göre;
– En fazla yıllık geliri olan kulüp 676,6 milyon euro ile Manchester United.
– Listede 199,2 milyon euro ile Everton 20. sırada bulunuyor.
– Listede 20 yıl önce 20. sırada bulunan kulübün geliri 36,2 milyon euro imiş. Yani 20 yıl içinde gelirler ortalama 5,5 kat artmış.
– Listenin ilk 20 sıralamasındaki 10 takım İngiliz Premier Lig takımlarından oluşuyor.
– Listedeki takımların ortalama gelir dağılımı şu şekilde
-
- yayın gelirleri: yüzde 45
- ticari faaliyetler: yüzde 38
- maç günü gelirleri: yüzde 17
– Listenin ilk üç sırasındaki takımların Facebook (100 milyon), Twitter (50 milyon) ve Instagram (20 milyon) takipçi sayılarının çok yüksek olduğu görülüyor.
Bu bilgiler bize üst düzey seviyede bir futbol kulübü olmanın artık sadece bir spor olmadığını, işin içinde çok ciddi bir şekilde;
– Finans yönetimi,
– Marka yönetimi,
– Birçok konuda data bazlı analizler,
– Sosyal medya kullanımı ve medya ilişki yönetimi,
– Maç günü dışındaki gelirleri artırmak amacıyla iş geliştirme faaliyetleri,
– Taraftar ilişki yönetimi vb. konuların da olduğunu gösteriyor.
Bu bakış açısı ile acaba Amazon gibi e-ticaretin devi olmuş şirketler ile dünya futbol endüstrisinin içindeki büyük kulüpler arasında ne gibi ortak yönler bulabiliriz? Hatta buradan yapacağımız çıkarımlarla Fenerbahçe gibi ülkemizin kulüplerinin durumunu nasıl değerlendirebiliriz?
İsterseniz bu soruların cevaplarını Ali Koç’un başkanlığı ile sonuçlanan Fenerbahçe Kongre süreci ile birlikte gelecek yazımızda değerlendirelim.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Temmuz – Ağustos sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.