StockMount – Tarkan Haser ve Hande Enes Röportajı

StockMount CEO’su Tarkan Haser ile e-ticaret entegrasyonlarını ve sektörü değerlendirirken Melek Yatırımcı Hande Enes ile girişimcilik ekosistemi ve yatırım kararları üzerine konuştuk.
Kullanıcı İhtiyaç ve Problemlerini Anlamak, En Kısa Sürede En İyi Çözümü Sunmak StockMount İçin Çok Önemli
StockMount CEO’su Tarkan Haser
StockMount’un kuruluş öyküsünü bizimle paylaşabilir misiniz?
StockMount, 2015 yılı ocak ayında Haser Yazılım bünyesinde ortaya çıkmış bir projemiz idi. Hem oradaki müşteri kitlemizden gelen talepler hem de e-ticaret dünyasındaki ihtiyacı dikkate alarak 14 yıllık ERP, B2B ve B2C tecrübemiz ile birlikte StockMount’u hayata geçirdik.
Yine bu süreçte hem temin ettiğimiz akademik destek hem de Türkiye’nin en önemli tedarikçileri ve önde gelen sanal pazar yerleriyle yaptığımız görüşmeler ile hızlı, güvenilir ve e-ticaret içerisindeki tüm tarafların tatminini sağlayacak bir sistem ortaya koyduk. 2016 yılı mart ayında StockMount Teknoloji A.Ş. olarak şirketleşmeye gittik. Şu anda da ODTÜ Teknokent’te çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
E-ticaret işletmecilerileri için ne gibi avantajlar sağlıyorsunuz?
Temel olarak StockMount, e-ticaret operasyonları için tüm işlemleri tek panelden sağlamayı hedefler. Sanal pazar yerlerinde mağaza ve e-ticaret site sahiplerinin ürün listeleme, ürün güncelleme gibi rutin işleri düzenli ve otomatik hale gelir; sipariş kontrolü, fatura ve kargo etiketi hazırlama, alıcılar ile mesajlaşma gibi işlemler de StockMount yönetici paneli üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.
Elbette kullanıcımızın daha özel ihtiyaçları için ERP programlarıyla entegrasyon, e-fatura ve e-arşiv işlemleri, kullanıcıya özel tahsis edilmiş sunucu ve daha birçok farklılaştırılabilir hizmet yelpazesi de sunuyoruz.
Bize biraz rakamlardan bahseder misiniz? Örneğin kayıtlı kullanıcı sayısı, StockMount üzerinden satılan/listelenen ürün adeti ne durumda?
2018 yılı haziran ayı itibarıyla 6 binin üzerinde kayıtlı kullanıcımız mevcut. StockMount kullanıcıları ise entegrasyon süreçleri boyunca yaklaşık 43 milyon adet ürün listeledi, 7,3 milyon adet sipariş aldı ve 510 milyon TL değerinde satış gerçekleştirdi. 2018 faaliyet yılı ve daha uzun vadeli hedeflerimiz ile birlikte elbette kullanıcı sayımız ve diğer istatistiklerde de beklenen bir artış söz konusu.
Geçtiğimiz aylarda Hande Enes ve Osman Kale’den 500 bin dolar miktarında bir yatırım aldınız. Bu yatırımı nasıl değerlendirmeyi planlıyorsunuz?
Öncelikli olarak mevcut hizmetlerin geliştirilmesi ve yeni hizmetlerin yayımlanması ile ilgili yazılımsal süreç anlamında kısa ve uzun vadeli hedeflerimiz dahilinde ilerleyeceğiz. Bu dahilde arayüzümüzle ilgili kullanıcı dostu ekleme ve geliştirmeler yapmak, daha fazla sayıdaki yerel sanal pazar yerleri ve e-ticaret sitesi altyapılarıyla entegrasyon hizmeti sunmak, yurt dışındaki sanal pazar yerleriyle de kullanıcılarımızı entegre etmek gibi süreçlerden söz edebiliriz.
Bunların yanı sıra kullanıcılarımıza dokunmak, onların ihtiyaç ve problemlerini anlamak, en kısa sürede en iyi çözümü taraflarına sunmak da StockMount için çok önemli. Müşteri ilişkileri departmanımızı da sektördeki trendlerle güncellediğimiz stratejimizle, büyüyen ekibimizle geliştirmek yine bu kapsamda önemli bir rol oynamakta.
Bir e-ticaret entegrasyon yazılımı girişimi olarak yeni e-ticaret işletmelerine ne gibi tavsiyeleriniz olabilir?
Elbette öncelikle iyi bir pazar araştırması ile doğru ürünlerin seçimi, oturtulmuş bir tedarik zinciri ve lojistik ağı, satış sonrası hizmetler gibi noktalarda operasyonel anlamda mükemmelliğe yaklaşmak işletmeler için önemli odak noktaları. E-ticaret oldukça dinamik bir sektör; gerek sektördeki düzenlemeler gerekse teknolojik gelişmeleri takip ederek her açıdan günceli yakalıyor olmalılar. Hızlı ama bir yandan da kontrollü olmak üzere StockMount kullanarak günlük rutinleri kolaylaştırmayı ve biraz önce bahsettiğimiz düzenlemelere dair daha çok zaman yaratmayı e-ticaret girişimlerine tavsiye etmeden olmaz.
Son olarak, size göre Türkiye’de e-ticaret sektörünü gelecek dönemde neler bekliyor?
Yereldeki durumu inceleyecek olursak, TÜBİSAD’ın 2017 yılı için e-ticaret raporunda da görüleceği üzere, online satış alanlarında 22,9 milyon TL’lik bir ciro mevcut. Bir önceki yıla göre yüzde 30-31’lik bir büyüme söz konusu. Tüketicinin internet üzerinden alışverişe duyduğu güvenin artması, firmaların online satış alanlarında fiziksel mağazalarına göre fiyatlandırma ya da ek hizmet olarak tüketici için daha cazip seçenekler sunması gibi etkenler bu büyümede oldukça etkili.
Amazon Türkiye, şu anda satıcılar için beta sürümünde olmakla birlikte önümüzdeki aylarda tüketiciyle de buluşacak; bu durumun Türkiye’deki online alışveriş deneyimini oldukça etkileyeceğini düşünüyorum.
Melek Yatırımcı Hande Enes
Hande Hanım, öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Türkiye’de jeotermal enerji alanında faaliyet gösteren, yurt dışında ise tekstil yatırımları olan Enther Grubu Yönetim Kurulu üyesiyim. 3 yıldır da fonlar aracılığıyla veya direkt olarak teknoloji yatırımları yapmaktayım.
Türkiye’nin en aktif melek yatırımcılarından biri olarak yatırım yapmaya karar verirken önem verdiğiniz noktaları paylaşabilir misiniz?
Gündemdeki en iyi teknolojiyi kullanarak globalde ticari değer yaratan veya globaldeki şirketlerin ülke açılımları için satın almayı tercih edebilecekleri projeler üreten girişimcilere yatırım yapmayı tercih ediyorum. Girişimcilik, birçok dengeyi gözetmek durumunda olduğunuz uzun bir yoldur. Özellikle işin başındayken girişimcilerin ürün pazarlama faaliyetlerinden nakit akışı yönetimine kadar birçok olguyu birlikte yönetmeleri gerekir ki bu sebeple yatırım yapacağım projenin girişimcilerinin çoklu yetenek sahibi olması olmazsa olmazdır.
E-ticaret entegrasyon yazılımı StockMount’a yatırım yapmanızda en etkili olan faktörler nelerdi?
En önemli sebebi; işinin son derece ehli olan, insan ilişkileri kuvvetli, dünyayı keşfetmeye açık ve sabit fikirli olmaktan uzak girişimcileri. Bu saydıklarımı bir arada bulmak çok zordur. Teknoloji portföyümde yer alan diğer firmalar gibi StockMount girişimcileri de bu özelliklerin tamamını taşır. Projeye özel olarak ise StockMount, müşterilerine e-ticaret konusunda satış süreçlerini optimize edebilecekleri, rakiplerine göre açık ara önde bir hizmet sunabilmekte. Bu projenin bir parçası olduğum için çok mutluyum.
Yabancı ülkelerle kıyasladığınızda Türkiye girişimcilik ekosisteminin mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok yetenekli insanların yaşadığı topraklar üzerindeyiz. Kültür çeşitliliğimiz, düştüğümüz yerden kalkabilme becerimiz, değişik ülke ve bölgelere adaptasyon kabiliyetimiz girişimcilik için olmazsa olmaz. Ancak devletimizin mevzuat desteğine daha da çok ihtiyacımız var. Teknoloji yatırımcılığının özendirileceği kanunlara hemen kavuşmalıyız.
Örnek olarak, herhangi bir şirketin bir teknoloji şirketini satın almasıyla ilgili sağlanabilecek vergi avantajları sektörümüze gerçekten hareket getirir. Evet, ev ödevlerimiz var, ancak millet-devlet el birliği ile bu ev ödevlerimiz üzerinde ilerleyip çok güzel yerlere gelebileceğimize gönülden inanıyorum.
2018’in kalan kısmı ile ilgili hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
Hız kesmeden yatırımlarıma devam edeceğim Ülkeme inancım sonsuz ve umut doluyum. Yatırım hedefim, iş modellerini oyun, yapay zeka ve blockchain teknolojisi üzerine inşa etmiş girişimler olacak.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Temmuz – Ağustos sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.