E-dönüşüm Danışmanı Hakan Orhun “2018 İçin E-ticarette 15 Pazarlama Trendi”

Pazarlama ekibinizin tam verimlilikle, doğru sayıda kişiyle hem organize ve sistematik hem de atik çalışmasını sağlayın
Hepimiz yaratıcılığımızın büyük bir kısmını pazarlama faaliyetlerine harcıyoruz. Bu ay unuttuğunuz bir şey kalmaması için e-ticarette pazarlamada yapmazsanız kaybedeceğiniz trendleri ileteceğim.
Pazarlama ekibiniz: Ne yaparsanız yapın, bunu ekibiniz ile yapacaksınız. O yüzden önce pazarlama ekibinizin tam verimlilikle, doğru sayıda kişiyle hem organize ve sistematik hem de atik çalışmasını sağlayın. Eğer böyle düşünmüyorsanız sayfayı çevirip bir sonraki yazıyı okuyabilirsiniz.
E-mailing otomatizasyonu: Sepette bırakılan ürünler, stoka girince hatırlatma e-mail’leri, üyelik sonrası alışveriş yapmayanlara gönderdiklerimiz vs. onlarca yaptığımız ya da yapmamız gereken iş var. Bu e-mail’lerin hepsini önünüze koyun; birçok gelişim alanı bulacaksınız.
Omnichannel uygulamaları: Bu konuyla ilgili birçok yazı yazdım. Onları tekrar gözden geçirebilirsiniz. Ama kısacası müşterinin alışveriş yolculuğunu iyi anlayın ve doğru yerde doğru mesaj ile müşteriyi alışverişe teşvik edin.
Mobil deneyimini iyileştirin: Eğer hala mobilde müşteri deneyiminiz iyi değilse her işi bırakıp önce bunu çözün.
Kişiselleştirme: Hala web sayfanızda, email’lerinizde herkese aynı ürünleri gösteriyorsanız 2010’larda kalmışsınız. Hadi gelin 8 sene ileriye gidelim, kişiselleştirme uygulamalarını kuralım ve çok iyi yönetelim.
Marka kullanımı: Marka kullanımınız, mesajlarınız, site diliniz; hepsi tutarlı mı? Yoksa yaptığınız her şey başka dilden mi çalıyor? Ne de olsa son 3 senede 4 pazarlama müdürü geldi, 6 ajans değiştirdiniz. Haydi bunları toparlayın ve kullanıcının gözüne girin!
Rakipleriniz: Rakipleriniz neler yapıyor? En yakın rakibinizi detaylı olarak ne zaman incelediniz? Yoksa bu işi satın alma veya pazarlama grubuna mı terk ettiniz? Böyle bir lüksünüz yok. Rakibinizi iyi tanımazsanız en iyi ihtimalle sektörünüzde ikinci olursunuz.
Pazar yerleri: E-ticarette pazar yerleri giderek önemini artırıyor. Siz buna nasıl karşılık veriyorsunuz ya da bundan nasıl yararlanıyorsunuz? Markanız nasıl temsil ediliyor?
Müşteri veri tabanı: Müşteri veri tabanından yeterince yararlanıyor musunuz? Müşterileri alışveriş sıklığı, son alışveriş zamanı, alışveriş miktarlarına göre sınıflandırıp aksiyonlar alıyor musunuz? Hayır mı? Çok şey kaybediyorsunuz.
Çağrı merkezi deneyimi: Çağrı merkezinde verdiğiniz hizmet, marka ve diğer hizmetlerinizle örtüşüyor mu? Geçen sene aldığınız en zor 20 çağrıyı dinlediniz mi? Bunun için ne aksiyon aldınız?
Videolar, story’ler: Siz de vaktinizin önemli bir bölümünde bunlarla vakit geçiriyorsunuz değil mi? Peki ya markanız? Markanız teknolojinin bu nimetlerinden ne kadar faydalanıyor? Hala ürün deneyimleme videoları için müşterilerinizi YouTube’dan araştırmaya mı zorluyorsunuz?
İletişim: Operasyon ekibinizin büyük uğraşlarla yarattığı deneyimleri sitenizde nerede ve nasıl anlatıyorsunuz? Bedava kargo için onlarca toplantı yapıldı, sipariş başına 10 TL harcıyorsunuz ve siz bunu müşteriye alışverişin son adımında sürpriz olarak gösteriyorsunuz. Sanırım bir yanlışlık var.
Kampanyalar: Geçen sene, birçok özel günde çok büyük sıkıntılar çektiniz değil mi? Bu sene planlamayı ve uygulamayı daha erkene almaya ne dersiniz?
Kullanıcı içerikleri: Ürünlerde kullanıcıların deneyimlerini ne ölçüde yayımlıyorsunuz? Birkaç satır önce video kelimesi geçti. Kullanıcılar için bir ürün deneyim videosu yarışması yapmaya ne dersiniz?
Chatbot’lar: Siteniz 24 saat çalışıyor, ya müşteri hizmetleriniz? Basit bir soru için sabahı kimse beklemek istemez. Bu teknolojiyi nasıl kullanacaksınız, bir düşünün.
Sosyal medya: Sosyal medya harcamalarınız giderek artıyor ya da dönüşler giderek düşüyor değil mi? O zaman kanal kanal verimlilik analizleri yaparak daha kötü günler geçirmemek için çalışın!
Kısacası yapacak çok iş var. Bunlar sadece örnekti. Hayatınızı yaratıcılık ve sürekli gelişim üzerine kurarsanız, siz de işiniz de daha iyi hissedeceksiniz.
Diğer köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Haziran sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.