Yeni bir e-ticaret girişiminin ürün fiyatlandırmada nelere dikkat etmesini önerirsiniz?

Büyük veri çözümleri ile satın alma eylemlerini tetikleyecek fiyatlar sunabilmek mümkün
İnternetten satış yapmanın doğurduğu en büyük durum, rekabet ortamıdır! “Büyük veri” (big data) sayesinde “dinamik fiyatlar” elde edilebilir. Büyük veri çözümleri ile tüketicilerin satın alma eylemlerini tetikleyecek fiyatlar sunabilmek mümkündür.
Bu noktada, rakiplerin doğru analizi ile satış tutarları (tutarın makul süreçte rekabet oluşturması için altında kalması) ve hedef kitlenin gelirine göre fiyatların belirlenmesi ana unsurdur. Ürünün maliyeti ve genel giderlerine göre fiyatın dengelenmesi gerekir. Maliyet hesabında sadece ürün üretimine harcanan maliyet değil, şirket giderlerinin de içinde bulunması gerekir. Aksi takdirde bu hesap doğru yapılmazsa, satıştan kar değil ancak zarar elde edilir. Karlılık oranlarını maksimize ederek sürdürülebilir bir fiyat politikası sağlanması esastır.
Girişimlerin hedef kitlesini iyi tanıyabilmeleri ise müşterilerin satın alma gücü kapasitesinin ölçümlenebilmesidir. Satın alma gücüne uygun fiyatlandırma, tüketici sadakatini sağlayacaktır.
Fiyatlandırmalarda “zaman” ve “stok” kavramlarını da unutmamalıyız. Zaman, kampanya dönemlerinde tüketicilere ek imkan sunar. Zamanın satış konusunda tetikleyici olduğu aşikardır. Özel günlere uygun kampanyalar, e-ticarette sık rastladığımız hareketlerdendir. Stok kavramında ise sağlıklı stok yönetimi yapılmasının yanı sıra sezon sonuna yaklaşıldığında kalan stok fiyatlarının düşürülmesi de alışveriş kapasitesini artırır.
Diğer e-ticaret soru cevaplarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Haziran sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.