Sahte e-ticaret sitelerine karşı markaları koruyabilmek için hukuki açıdan nasıl tedbirler alınmalıdır?

Marka hakkına tecavüz eden kişiler hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmedilmekte
E-ticaretin yaygınlaşması ile birlikte e-ticaret mecralarında da sahte ürün satışı, taklit marka satışı yoluyla marka hakkının ihlali fiilleri ile sıklıkla karşılaşılmakta, bu fiiller e-ticaret yapan şirketlerin marka itibarını zedelemektedir.
Marka hakkı, 22.12.2016 tarihinde yürürlüğe giren Sınai Mülkiyet Kanunu ile korunmaktadır. Öncelikle kanunda yer alan haklardan yararlanabilmek için gerçek veya tüzel kişi tacirlerin markalarını Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde tescil ettirmeleri gerekmektedir. Tescili için başvurulan marka için koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl olup bu süre sonunda 10’ar yıllık süreler ile marka hakkının korunması sağlanabilmektedir. Markanın TPE tarafından tescil edilmiş olması, marka sahibine hukuki ve cezai yollara başvurma hakkı vermektedir.
Marka sahibinin sahte/taklit ürün satışı yoluyla marka hakkının ihlalini tespit ettiği anda marka hakkına tecavüz eden bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmaları ve tecavüz olgusunun soruşturma neticesi tespit edilmesi halinde bu kişiler hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmedilmektedir.
Yine marka sahipleri cezai hükümlerin yanında hukuk mahkemesine başvurarak sahte/taklit ürünlere el konulması, satışının ve tanıtımının tüm mecralarda durdurulmasına yönelik tedbir kararı talep edebilir, uğramış olduğu ve ihlal sebebiyle uğrayacağı zararların tazmini için maddi tazminat, tüketici nezdinde itibarının zedelenmesi halinde manevi tazminat talep edebilecektir.
Diğer e-ticaret soru cevaplarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Mayıs sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.