E-ticarette Yükselen Bir Dikey: Doğal Gıda Ürünleri

Mekandan ve zamandan bağımsız hizmet veren e-ticaret siteleri, doğal gıda ürünlerine kolaylıkla ulaşabilmeyi mümkün kılıyor
Sayısız Türk e-ticaret sitesinin sunduğu ürün ve hizmet kategorileri doğrultusunda farklı iş modelleriyle ön plana çıktığını görüyoruz. Dikey e-ticaret modeli ise sahip olduğu bazı avantajlar nedeniyle diğerlerinden farklılaşıyor.
İşte dikey e-ticaret modeli hakkında önemli detaylar ve sektör profesyonellerinin son yılların yükselen trendlerinden biri haline gelen doğal ve sağlıklı gıda ürünleri dikeyine dair değerlendirmeleri…
Dikey e-ticaret nedir?
Yatay e-ticarette, farklı kategorilere ait ürünler tek bir e-ticaret sitesi üzerinden satışa sunuluyor. Örneğin dünyaca ünlü Amazon, eBay ve Alibaba gibi e-ticaret devleri, yatay e-ticaret anlayışını benimseyerek birçok kategoride ürün satıyor.
Dikey e-ticarette ise e-ticaret siteleri sadece bir nişe hitap eden ürün veya hizmet satışı yapıyor. Örneğin sadece kırtasiye ürünleri veya ayakkabı satışının yapıldığı e-ticaret siteleri, dikey e-ticaret firmaları olarak adlandırılıyor.
Neden dikey e-ticaret?
Tüketici perspektifinden bakıldığında dikey e-ticaret siteleri, hem daha kolay keşfedilebiliyor hem de tüketicilerin aradığı ürünlere dair birçok çeşidi barındırabiliyor. Reklamverenler de belirli bir kitleye hitap eden dikey e-ticaret sitelerine, hedeflendirilmiş reklamlar için daha uygun bir platform olmaları nedeniyle öncelik tanıyabiliyor.
Odak noktası tek bir ürün grubu olan e-ticaret firmaları ise sundukları hizmetin kalitesini artırarak rekabette kolaylıkla farklılaşabiliyor. Üstelik daha önce pazarda yer almayan kategoriler keşfeden e-ticaret firmaları, rekabeti henüz başlamadan bitirebiliyor.
Bunlara ek olarak, dikey e-ticaret sitelerinde ürün çeşitliliğinin nispeten daha az olması, altyapı maliyetini de düşürebiliyor. Stok maliyeti, lojistik yönetimi, tedarikçi ilişkileri ve de müşteri hizmetleri açısından kolaylıklar sağlanabiliyor.
Yükselen e-ticaret trendi: Doğal ve sağlıklı gıda ürünleri
Özellikle son yıllarda sağlıklı yaşamın önemine dair bir farkındalık mevcut. Dolayısıyla katı maddesi içermeyen ve besin değeri yüksek gıdaları tercih etmeye başlayan tüketiciler, doğal gıda ürünleri pazarının büyümesine katkıda bulunuyor.
Türkiye’de de beslenme bilincinin giderek gelişmesi ile birlikte doğal gıdalara olan talep artıyor. Ancak bu yeni dikeyde hizmet veren kanallar genellikle belirli fiziksel mağazalarla sınırlı. Bu durum da online gıda satışına odaklanan firmalar için önemli fırsatlar doğuruyor. Çünkü mekandan ve zamandan bağımsız hizmet veren e-ticaret siteleri, doğal gıda ürünlerine kolaylıkla ulaşabilmeyi mümkün kılıyor.
Türkiye’de halihazırda doğal gıda ürünleri dikeyinde hizmet veren pek çok e-ticaret firması; sebze, meyve ve hayvan ürünleri gibi taze besinlerden bakliyat ve konserve ürünlere kadar oldukça geniş ürün yelpazesine sahip. Üstelik müşteri odaklı bu tür firmaların sayısı artıyor. Buradan yola çıkıldığında, Türkiye e-ticaretinde doğal ve sağlıklı gıda ürünleri dikeyinin geleceğine dair beklentiler olumlu yönde…
eskitadinda.com Kurucu Ortak Okan Arı
“Sağlıklı gıdaya olan talep son yıllarda giderek artıyor. Tüketiciler artık içeriğinde tat, aroma verici veya raf ömrünü uzatan katkı maddelerinin olmadığı ürünleri tüketmek istiyor. Bu tip katkısız ürünlerin üretimi son 40-50 yılda hızla düşmüştü. Yeniden geriye dönüşle birlikte mevcut teknolojilerin de kullanıldığı katkısız ve sağlıklı gıda pazarı hızla büyüyor, bu büyümenin en hızlı olduğu alan da e-ticaret. Bugün Türkiye’de sağlıklı gıdaya erişmek için irili ufaklı birçok butik üreticiye internet üzerinden ulaşabilir ve sipariş verebilirsiniz.
Biz de Eski Tadında olarak geniş bir ürün yelpazesi ile içindekilere bakma gereği dahi duymadan alışveriş yapılabilen bir gıda portalı yaratmak için yola çıktık. Sitemizdeki tüm ürünler istisnasız olarak herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilen ürünlerden oluşuyor, üretimimizi de bu şekilde yönetiyoruz. Bir örnek vermek gerekirse, yeşil zeytinlerimizi hasattan hemen sonra piyasaya sunma kaygısı taşımıyoruz. Topladığımız zeytinleri 10 ay boyunca su değişimiyle tatlandırıyoruz. Zeytinin toplandıktan sonra yenebilir hale gelmesi için acısının alınması gerekiyor. Bunu yapmanın da birkaç yöntemi var. Bizim yaptığımız gerekli zamanı verip zeytinin doğal yöntemlerle acısının alınması. Böylece hiçbir katkı maddesine ihtiyaç duymadan zeytinlerimizi hazırlamış oluyoruz. Tüm ürünlerimizin üretimi aynı prensiptedir ve bu üretim süreçlerini artizan üretim olarak adlandırıyoruz.
Sağlıklı ürünlere talep arttıkça arz da artacak ve sağlıklı gıda, e-ticaret alanında istikrarlı büyümesini sürdürecektir. Biz de bu konuda öncülüğümüzü devam ettirmek, sağlıklı gıda pazarının doğru ayaklar üzerinde büyümesine katkı sunmak için, uzun yıllar süren çalışmalarımızın sonucunda 2017’de web sitemizi yayına aldık. Online satışa başladığımız günden itibaren hızla büyüyoruz. Aylık ortalama 2-2,5 katlık bir büyümeyle müşterilerimize hizmet veriyoruz.”
Kreatif Yeni Nesil İletişim Ajansı Kurucu Ortak Dursun Demiren
Sağlıklı gıda ürünlerinin e-ticarette çıkış noktası aslında bu ürünlere ulaşmanın zorluğu ve sağlıklı beslenme trendinin yükselişiydi. Bu dikeyde 2 ana kategori var: Üreticilerin gerçekleştirdiği projeler ve üreticiden ürün temin ederek e-ticaret ile bu ürünleri ulaşılabilir kılan girişimcilerin projeleri.
Biz her iki kategoride de müşterilere sahibiz. Organikim ve Çanakkaleden hem üretici hem de üreticiden alıp satışını yapan projeler. Portakalbahcem, Hasanbey Çiftliği ve SaklıOrman ise üreticilerin gerçekleştirdiği e-ticaret projeleri.
Portakalbahcem.com bu alanda çok yol aldı ve deneyim sahibi oldu. Meyveleri dalından toplayıp taze taze kargo ile gönderme vaadini, sipariş talebi günlük binleri bulduğu zaman bile korumayı başardı. SaklıOrman dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve çeşit çeşit taze mantarı mevsiminde evlere, restoranlara ulaştırmayı başardı.
Tüm bunlar işçilik, operasyon, paketleme, kargo tarafında ciddi bir deneyim ve araştırma gerektiriyor. Türkiye’de kargo şirketlerinin de taze gıdanın hızlı, ekonomik ve zarar görmeden taşınması tarafında alacak çok yolu olduğunu düşünüyorum.
Bu işin ruhunda “en iyisine, sağlıklısına ve lezzetlisine ulaşmak” var. Bugün dikeydeki en önemli sorun; paketleme, işçilik, lojistik, reklam, yazılım ve teknoloji maliyetleri sonucunda iyi ürünün manavdakine göre %15-25 daha pahalı olması diyebiliriz. Bu maliyetler optimize edildiğinde çok daha kaliteli ve taze ürünü aynı fiyata ve hatta bazen daha da uygun fiyatlara tüketiciye ulaştırmak mümkün olacak.
Bu kategoride henüz oluşacak asıl ticaret hacminin %5 – %10’una ulaşılabildiğini ve alışveriş frekansının olması gerekenden 7-8 kat daha az olduğunu tahmin ediyoruz. Alışverişin kolaylaşması, fiyat optimizasyonu, kargo hizmeti kalitesi, ödeme sistemlerinin gelişmesi, projelerin çoğalmasıyla farkındalığın artışı gibi tüm etkenler e-ticarette doğal ürün ve gıda kategorisinin agresif büyümesini garanti ediyor aslında.
Taze gıda dikeyinde e-ticaret, cesur çiftçilerin öncülüğünde yeni bir alışveriş alışkanlığı yaratmaya başladı ve şartlar iyileştiğinde herkes limonu, domatesi, portakalı, peyniri, sütü, yumurtayı üreticisinden, dalından toplanır toplanmaz ya da en taze haliyle üretilir üretilmez satın alabilecek.
Diğer e-ticaret makalelerini okumak içi tıklayın.