Teknoloji ticareti nasıl etkileyecek?
Giyilebilir cihaz sayısı dünyada 2016 yılında 34 milyona ulaştı
Ocak ayı da bitti. Yılbaşı siparişleri gönderildi. Sanırım artık proje listenizi gözden geçirme zamanı. Tabii ki sizin için süreçleri etkileyen sorunların çözülmesi önemli ama kullanıcılara yeni bir şeyler sunmak da çok önemli. Bu ay ileri teknolojinin e-ticaret ve konvansiyonel ticareti nasıl etkileyeceğini inceleyelim.
Giyilebilir teknoloji, IoT – Nesnelerin Interneti
Öncelikle giyilebilir teknoloji cihazlarına bakalım. Giyilebilir teknoloji örneklerini başımızdan ayağımıza kadar örneklendirirsek iş başlıkları, askeri başlıklar, işitme cihazları, kulaklıklar, sanal gerçeklik gözlükleri, akıllı lensler, akıllı kıyafetler, akıllı sağlık cihazları, akıllı spor ekipmanları, akıllı saatleri sayabiliriz. Giyilebilir cihaz sayısı dünyada 2016 yılında 34 milyona ulaşmıştır ve yüzde 17’lik bir büyüme hızına sahiptir (Business Wire, 2017). Ülkemizdeki akıllı telefon sayısının dünyadakine oranının yüzde 2,5 olduğunu düşünürsek Türkiye’deki giyilebilen teknoloji ürünü sayısının 1 milyona yaklaştığını düşünebiliriz. Bu sayının 2000’lerin başında evlerdeki bilgisayar sayısına benzer olduğunu düşünebiliriz. Bu nedenle bu konunun işimizi nasıl etkileyeceğini iyice düşünmek, en azından uzun vadeli planlarımızda bu teknoloji ile ilgili bir takım projeleri isimlendirmek yerinde olacaktır.
Bu cihazların hali hazırda kullandığımız cihazlarla entegrasyonu gün geçtikçe ilerlemektedir. Şu anda telefonumuz ya da saatimiz ile ödeme yapabilmekteyiz. Google Home, Amazon Echo vb. cihazlarımızla sesle birçok bilgiye ulaşabilmekteyiz. Televizyonumuzu ses ile kumanda edebilmekteyiz. Çamaşır makinemiz yıkamanın sonunda SMS gönderiyor. Robot süpürgemizi telefonumuzdan çalıştırabiliyoruz. Evimizin sıcaklığını uzaktan kontrol edebiliyoruz.
Ancak bu cihazların birbiriyle tam entegre kullanıldığını söylemek zor. Aslında evimizdeki teknolojinin otomatik sipariş vermesini sağlayan sistemler yaratmak çok uzun zamandır gündemde, ancak henüz pratikte çok kullanılmıyor. Bundan 10 sene sonra çok önemli bir kesim, mevcut alışveriş listesindeki birçok ürünü ürün tükenmeden az önce kapısında bulacak. Tabii ki e-ticaret sitelerinin gönderim kalite ve hızları çok daha önem kazanacak. Bu bize “connected home” kavramını getirecek. O zaman bu teknolojileri kullananlar için hayat çok daha keyifli olacak.
Mağaza alışverişlerinde de bambaşka deneyimler yaşayacağız. Giyilebilen teknolojiler sayesinde mağazalarda kişiselleştirilmiş uygulamalarla daha sık karşılaşacağız. Omnichannel, yani çok kanallılık çok daha önemli bir kavram haline gelecek. Tabii ki bu bir günde olmayacak. Ancak nasıl 2000’lerin başında e-ticaret sitelerini kuran firmalar çok önemli bir avantaj elde ettiyse, bu teknolojilere yakın şirketler de çok daha avantajlı bir konum elde edeceklerdir. Toplanan veri çok hızlı bir şekilde artacak ve big data kavramı önemini her geçen gün daha da artıracaktır.
Ödeme kısmı zaten halihazırda çok iyi bir deneyim sunuyor. Güvenlik doğrulamasının şifre vb. ögelerle değil; otomatize hale gelmesi, e-faturanın yaygınlaşması kasalarda çok farklı deneyimlere kavuşmamızı sağlayacak. Şu anda sepetini satın almadan giden müşteriye gönderilen e-posta süreçleri mağazalarda da kullanılabilecek.
Sağlık sektörü, hasta ya da potansiyel hastalarla gerçek zamanlı iletişim kuracak ve bu durum giyilebilir teknolojinin kullanımını yaygınlaştıracaktır.
Otomobilinizin lastiğinin değişim vaktinden az önce, telefonunuza kullandığınız lastiği en uygun fiyatla değiştiren firmadan randevu talep eden bir mesaj gelse… Siz sadece uygun vaktinizi söyleseniz, ne güzel olur değil mi?
Şu anda alışveriş süreçlerinin kanal bağımsız entegre olmasını konuşuyoruz ama çok yakında sadece alışveriş değil, hayatımız entegre çalışacak. O zaman hobilere ayrılabilecek vakit artacak. Ailelerin yaşamı değişecek. Aileler birbirine daha fazla vakit ayıracak. Her şey çok daha güzel olacak!
Bu günlere çok zaman var diyorsanız da en azından mevcut veri tabanınıza gönderdiğiniz e-postaların bir kısmının saatlerden okunduğunu bilin. E-posta konu ve içeriğini bunu da göz önünde bulundurarak oluşturun!
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak içi tıklayın.
E-ticaret Çağı Şubat sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.