Küçük İşletmeler İçin E-ticaret Tavsiyeleri Dizisi / 4. Bölüm

E-ticaret Tavsiyeleri Dizisi / 4. Bölüm
E-ticaret tavsiyeleri…
Sizin kendi işinize ve işleyiş biçiminize zaman ayırmanız, atacağınız adımların neticelerini görmeden önce test etmeniz gerekiyor
Testler ve Reklamlar
Yazı dizileri şeklinde ilerlediğimiz ve e-ticaret işletmecilerinin üzerinde önemle durması gereken konuların artık sonuncusuna geldik. 3-4 aydır sizlere, e-ticarette başarılı olabilmek için yapılması ve yapılmaması gereken noktaları aktarmaya ve örneklendirmeye çalıştım. Son bölümde de verilerin test ve doğru analiz edilmesi ile reklam konusuna değineceğim.
İnternet reklamcılığına girdiğinizde, daha önce bildiğiniz her şeyi unutun ve verilere, analizlere bakın. Bunları farklı varyasyonlar ile mutlaka test edin. Çünkü dijital reklam çalışmalarından en yüksek verimi alabilmek, ancak çağımızda kritik bir öneme sahip olan verilerin doğru değerlendirilebilmesi ile mümkün olabilir.
Verilerin test edilmediği ve dolayısıyla değerlendirmelerin de farazi olarak yürütüldüğü o kadar çok başarısız örneğe şahit oldum ki… Aynı şekilde verilerin gücünden faydalandığında cüzi miktarda yatırımlarla hedeflerinin üzerine çıkan firmalar da gördüm. Aylık 50.000 TL reklam bütçesi ayırıp sonucunda ne kadar satış yaptığını bilmeyen firmalardan tutun da 10 TL reklam bütçesi ile 20.000 TL’lik satış hacmi yakalayan çok sayıda örnek mevcut.
Bu anlamda kendinize sormanız gereken ilk sorular şunlar olmalı: Hangi reklam mecrasına ne kadar harcadım ve ne kadar sonuç aldım? Hangisi daha verimli?
Yanıtlar doğrultusunda adım atmak ise olmazsa olmaz kuralınız olmalı. Böylece verimli olan mecraları daha verimli hale getirmek için alternatif reklam, görsel, metin, sayfa çalışmaları ile de test ederek en optimum sonuca ulaşabilirsiniz.
Buna ayıracak zamanınız yoksa, ajanslar ile çalışın demeyeceğim. Ajanslara da zaman ayıracak vaktiniz yoksa, reklam yapmayın. Emek ayırmazsanız, reklam bütçenizi çöpe atmış olursunuz. Çünkü ajanslar bile sizin işinizi sizden iyi bilemez.
Öncelikle sizin kendi işinize ve işleyiş biçiminize zaman ayırmanız, atacağınız adımların neticelerini görmeden önce test etmeniz, hamleleriniz doğrultusunda ortaya çıkacak senaryoları değerlendirmeniz gerekiyor. Sonrasında zaten her senaryo için alternatif çözümler geliştirebildiğinizi göreceksiniz. Önemli olan hissiyatınız yerine verilere güvenmek ve doğru analiz yöntemleriyle, doğru reklam kanalına yatırım yaptıktan sonra maksimum verimi almaya odaklanmak.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Eylül sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.