E-ticaret’e departman bazında takip edilmesi gereken KPI’lar (önemli performans göstergeleri) nelerdir? Bu KPI’ların ölçümlenmesini nasıl yapabiliriz ve hangi periyotlarda takip etmemiz gerekmektedir?
“Dönüşüm oranı yüzde olarak ne kadar yüksek olursa, gelen trafik de o kadar satışa dönüşür”
Güneş Mitrani
FLO E-ticaret Pazarlama Müdürü
E-ticaret departmanları sektör gereğince de çok dinamik oldukları için KPI’lar günlük, haftalık, aylık, dönemlik ve de yıllık değişkenlik gösterebilmektedir. Mutlaka olması ve düzenli takip edilmesi gereken KPI’ların başında trafik, ciro, sipariş adeti, dönüşüm oranı (CR), ROI gelir. Trafiklerinizi anlık, saatlik takip etmeniz gerekir. Yüksek trafik gönderen kanallarınızın/kampanyalarınızın hemen çıkma (bounce rate) oranlarını ve buna bağlı olarak da sitede kalma sürelerinin de takip edilmesi gerekir.
Bu KPI’larla trafik gönderen kanalların verimliliğini ölçebilir, trafiği gönderdiği sayfada bir sorun olup olmadığını bulabilirsiniz. Ciro hedefi zaten e-ticaretin temelinde olan bir KPI’dır, ama bu KPI‘yın dönemsel, aylık ve yıllık (büyüme oranınıza göre) iyi belirlenmesi gerekmektedir. Dönüşüm oranı hedefi, trafik ile sipariş adetiniz ve buna bağlı olarak da ciro hedefleriniz arasında bağlantı kuran önemli hedeflerinizden bir tanesidir. Dönüşüm oranınız yüzdesel olarak ne kadar yüksek olursa, siteye gelen trafiğinizi o kadar fazla satışa/ciroya dönüştürürsünüz. Dönüşüm oranınızı yükseltmek için site içerisindeki ürünlerin dizilimlerini, sepet adımlarını optimize etmek gibi satın almayı daha kolay hale getirecek aksiyonlar alabilirsiniz.
E-ticaret departmanlarında, özellikle de pazarlamada harcanan bütçeler ve ROI’lar önemlidir. Genel ROI’niz den daha çok harcadığınız kanal bazlı ve dönemsel olarak artan ya da azalan ROI hedefleri konulması doğru bir harcama yolu izlemenizi sağlar. KPI’larınızı kullandığınız bir platform/sistem var ise oradan veya Google Analytics gibi analiz platformlarından da takip edebilirsiniz.
Bu sayıdaki tüm e-ticaret soru ve cevaplarını okumak için tıklayın.