GLAMI – Sabina Kabusheva Röportajı

Moda arama motoru GLAMI’nin Türkiye Ülke Müdürü Sabina Kabusheva ile moda odağında tüketici davranışlarını değerlendirdik.
Moda, Online Perakende İçinde En Hızlı Büyüyen Kategori.
GLAMI’nin doğuş hikayesi ve Türkiye pazarına girişi hakkında bilgi alabilir miyiz?
GLAMI, 2013 yılında Çek Cumhuriyeti’nde şu anki CEO’su Tomas Hodbod ve Michal Jirak tarafından, modayı keşfetmenin en kolay yolunu yaratma vizyonuyla kuruldu. Toplamda 11 ülkede faaliyet gösteren GLAMI, her ay 45+ milyon ziyaret ve 280.000’i aşkın sipariş alıyor. GLAMI olarak Türkiye’de Ağustos 2018’de faaliyete geçtik ve ilk birkaç ay içerisinde Türkiye’nin en iyi e-mağazaları ve markaları ile iş birliği kurmayı başardık.
Birinci ayımızda yaklaşık 200.000 ziyaret aldık. GLAMI’de neredeyse 700.000 farklı çeşit ürün sergileniyor ve önümüzdeki dönemlerde bünyemize daha fazla mağaza ekleyerek bu sayının büyümesini hedefliyoruz. Ürün sıralamada detaylı kategorileme, akıllı filtreler ve geliştirdiğimiz akıllı teknoloji algoritmalarımız sayesinde hedeflerimize ulaşmak için hızla ilerliyoruz.
Online kullanıcılara ve işletmelere ne gibi faydalar sağlıyorsunuz?
GLAMI, bir moda arama motoru. En son moda trendleri ve indirimleri listeleme gibi özellikleriyle online alışverişi kişisel bir deneyim haline getiriyor. İhtiyaçlarını en iyi fiyata en hızlı ve kolay şekilde karşılamak isteyen tüketicilerin de hayatını kolaylaştırıyor.
Giriş ve kullanım için üyelik talep etmeyen GLAMI’nin sitesindeki arama kutusuna yazılan tek bir ürün, saniyeler sonra anlaşmalı tüm satış noktaları ve birçok alternatifle birlikte ekranda sıralanıyor. Kadın, erkek, çocuk, giyim, ayakkabı ve aksesuar kategorilerinden ürünlerin yer aldığı site; marka, mağaza, beden, indirim oranı, renk, fiyat ve hatta teslimat detayları gibi geniş filtreleme seçenekleriyle kullanıcının aradığı ürüne hızlıca ulaşmasını sağlıyor.
GLAMI moda keşfini ve alışverişini önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Diğer bir yandan kullanıcının ürün ile daha fazla vakit geçirmesi satışa giden yolda en önemli aşamalardan birisi. Bu nedenle GLAMI’de yer almak markaların bir adım önde olması açısından çok önemli. Çünkü GLAMI, potansiyel müşterinin beğendiği ve aradığı ürüne ulaşmasını sağlayarak en hızlı şekilde e-ticaret sitesine ulaştırıyor. Böylece hem sitenin trafik akışı hızlanıyor hem de sipariş oranlarında büyük artışlar yaşanıyor. Bir diğer önemli avantajı ise marka bilinirliğini artırması.
Moda dikeyinde odaklanan bir marka olarak sizce bu alanda hizmet vermenin zorlu ve avantajlı yanları neler?
GLAMI tarafından yapılan araştırmalardan biliyoruz ki online olarak kıyafet veya ayakkabı satın almanın önündeki en büyük engellerden biri, tüketicinin alacağı ürünün kendi bedenine uyup uymayacağı korkusu. GLAMI olarak diğer pazarlardaki deneyimlerimize de dayanarak hızlı teslimat zamanlaması ve zahmetsiz iade öneren güçlü online perakendecilerin, pazarın en üst sıralardaki oyuncuları haline geldiğinin çok iyi farkındayız.
Bu nedenle, lojistik ve tüketici odaklı deneyime yatırım yapmak bu segmentin gelişmesi adına oldukça önemli. Örneğin, kullanıcılarımızı memnun edebilmek adına teslimat avantajları sağlayan mağazalarımızı üst sıralarda gösteriyoruz.
Avantajlara bakacak olursak, modanın e-ticarette en hızlı büyüyen ve büyümeye devam eden kategori olmasını bir artı olarak değerlendiriyoruz. İndirimli ürün sunan markalardan tutun da popüler ya da özel tasarım sunan markalara varıncaya kadar hemen hepsi, belirli pazarlama kanallarında çekici ürün önerileriyle doğru kitleyi hedeflemeye çalışıyor.
GLAMI bu markaların yeni kitlelere ulaşmasına ve yeni müşteriler elde etmesine yardım ediyor. Alışverişçilerin platformumuzdaki listelemelerini optimize ederek, mağazaların en güçlü kategorilerini en ilgili kullanıcılara gösteriyoruz. Aynı zamanda markalarla ve mağazalarla strateji ve iş hedeflerini konuşuyor, trafiğin kalitesini sürekli geliştirmek için de tüm sonuçları ölçümlüyoruz.
Biraz rakamlardan bahsedelim. Kaç farklı mağaza ile iş birliği yürütüyorsunuz, kullanıcılara hangi kategoriler altında kaç ürün sunuyorsunuz, günde ortalama kaç sipariş alıyorsunuz?
GLAMI olarak dünya çapında 2500’den fazla mağazayla iş birliği yapıyoruz. Elbiseden ayakkabıya, iç çamaşırından aksesuarlara varıncaya kadar 7 milyona yakın ürün çeşidinin yer aldığı sitemizde aylık sipariş sayısı 280 bin civarında; günlük sipariş ise 9 binden fazla.
En çok ilgi gören ürün kategorileri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Kadınlar için en yüksek arama hacmi olan kategori; elbiseler. Özellikle abiye ve büyük beden. Diğer bir yandan indirimdeki ayakkabılar ve tesettür giyim de hem arama hacminde hem de alışverişe dönmede oldukça yüksek bir oran seyrediyor. Son günlerde ise sezona bağlı olarak deri ceketlerin daha fazla arandığını gözlemliyoruz. Erkeklerde ise sırt çantası, spor ayakkabı ve gözlük kategorilerinin en iyi performans gösteren kategoriler olduğunu söyleyebiliriz.
Yabancı pazarlarla kıyaslandığında Türkiye’deki kullanıcıların belirgin davranış farklılıkları olduğunu gözlemliyor musunuz?
GLAMI’nin aktif olarak yer aldığı Avrupa pazarları ve Rusya ile karşılaştırıldığında ortalama sepet değeri Türkiye’de daha düşük. Yerel kullanıcılar, markanın statüsünden daha çok etkileniyor. Bu durum, satın alma kararında oldukça önemli rol oynuyor ve bazı kaliteli, ancak daha az bilinen markalar bunun sonucunda kaybediyor.
Mobil uygulama tarafında nasıl dönüşler alıyorsunuz?
GLAMI uygulamalarının hem Android hem de iOS versiyonları çok kısa süre önce sunuldu. Dolayısıyla kullanıcıların sayısı, organik olarak büyümekle birlikte henüz az. Mobil satın alımların payının giderek büyüdüğünü gördüğümüz için bunun mobil uygulamalarda ve uygulamaların kullanım kolaylığından etkilendiğini düşünüyoruz. GLAMI uygulamasını düzenli olarak geliştirerek kullanıcıların kullanım rahatlığını üst seviyeye çıkarmak istiyoruz.
Türkiye’deki e-ticaret potansiyelini nasıl değerlendiriyorsunuz?
TÜBİSAD’ın son raporuna göre 2017 yılında Türkiye’de e-ticaret pazarı hacmi 42,2 milyara ulaştı. 23 milyar lira ile online perakende, gelirlerin yüzde 55’ini oluşturdu. 2011’den bu yana yıllık yüzde 29’luk bileşik büyüme hızı ile Türkiye’de online perakendenin 2022 yılında elde edilen gelirleri ikiye katlayacağı öngörülüyor.
Aynı zamanda, gelişmiş ülkelerdeki yüzde 10 oranı ile karşılaştırıldığında Türkiye’de sadece yüzde 4,1 olan online perakende penetrasyonu oranı, Türkiye’de bu sektörün gelişmesi için hala bir alan olduğuna işaret ediyor.
Moda kategorisi, online perakende içinde en hızlı büyüyen kategori. Dolayısıyla Türk tüketicilerinin her geçen gün alışveriş alışkanlıklarını online mağazalara kaydırmalarına daha fazla tanık olabiliriz. GLAMI’nin hedefi işte bu trendi büyütmek ve geliştirmek.
GLAMI’nin ilerleyen dönemlere dair Türkiye ile ilgili hedefleri neler?
2016’dan bu yana her yıl satışlarda iki basamaklı rakamlarla büyüdük ve Türkiye moda e-ticaret pazarının potansiyeline inanıyoruz. GLAMI olarak girdiğimiz pazarlarda, platformda yer alan sanal mağazalarla birlikte önümüzdeki 1 yıl içinde 10 milyon euro ciro sağlamayı hedefliyoruz.
1 yılda tüm rakiplerimizden daha büyük bir pazar payı elde etmeyi ve başka bir deyişle alanımızda liderliği amaçlıyoruz.
Türkiye’deki bir diğer önemli hedefimiz ise moda keşfi noktasında müşterilerimize sağladığımız değeri büyütmek. Bu noktada kataloğumuza yeni e-mağazalar ve markalar eklemeye devam ediyoruz. Uzun vadede ise ismi pek duyulmamış kaliteli markaların keşfedilmesini sağlamak istiyoruz. Yakın gelecekte de sunmayı planladığımız “ürün inovasyonu” üzerine birçok projemiz var. Projelerimizi geliştirmeye ve kullanıcılarımıza farklı deneyimler yaşatmaya devam edeceğiz.
Son olarak, e-ticaretin dünyadaki gelişimi ve geleceği hakkındaki öngörülerinizi paylaşabilir misiniz?
Global oyuncuların pazarlama uzmanlığı konusunda çok büyük bir avantajı var ve hızlı büyüyorlar. Uzun vadede müşterilerinin ne kadar değerli olduğunu ve satın almaları için ne olursa olsun yatırım yapmaları gerektiğini biliyorlar.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ekim sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.