E-ticaret Altyapısı Nasıl Seçilir?

İhtiyacınız, en iyi ve en pahalı çözüm olmak zorunda değildir.
E-ticarette halihazırda yer alan ya da yer almak isteyen herkes için altyapı konusu birçok soru işareti ile kafalardadır. Bu ay “Altyapı nasıl seçilir?”, “Ne zaman değiştirilir?” konularını irdeleyeceğim.
Öncelikle dünya devlerinde hala on binlerce IT çalışanının bulunduğunu unutmayın. Herkes sitesini sürekli geliştirmektedir; e-ticaretin olmazsa olmazı sürekli gelişimdir. Sitenizin altyapısını güncellediğinizde ya da yeni bir site açtığınızda elinizin altında bulunan yazılım sizin son yazılımınız olmayacaktır. Bu nedenle yazılım konusundaki planlamalarınızı yaparken ne çok uzun ne de çok kısa vadeli planlama yapınız.
İyi bir IT planlaması yapmak için iyi bir iş planı gereklidir. Bu iş planında kaç ürün sergileyeceğiniz, kaç ürün satacağınız, kaç ürün sevk edeceğiniz, iş akışlarınız, varsa mağaza entegrasyonlarınız, pazarlama çalışmalarınız vb. tüm hedefleriniz yer almalıdır. Sonrasında, tüm alt konular bazında ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. İhtiyaçlarınız en az 3 senelik iş hedeflerinizi ve iş akışlarınızı içermelidir.
IT giderleriniz yüzde 10’dan büyükse çok yüksek (yüzde 50’den fazla) brüt kar marjlarıyla çalışıyor olmalısınız. IT gideri sizin işinizin sürdürülebilirliğini engellememelidir. Bu nedenle gereğinden büyük altyapılar kurarak işinizi tehlikeye atmayın.
Yeni bir e-ticaret işi kuruyorsanız, günlük hedeflerinizi dahi belirleyemiyorsanız, öncelikle pazar yerlerini kullanarak işinize hedef verebilecek bilgi birikimine sahip olmalisiniz. Halihazırda en azından 6 ay e-ticaret dünyasında yer almışsanız artık iyi bir planlama yapabilmelisiniz. İş planınız, ilgili tüm konulardaki mevcut ve 3 sene sonraki hedefinizi içermelidir.
Bu bilgi birikiminin ardından detaylı bir iş planı yapınız. İş planınızda hangi pazarlama araçlarını kullanacağınızdan ürünleri hangi lojistik şirketi ile göndereceğinize, günde kaç tekil kullanıcının sitenizi ziyaret edeceğinden kaç ürün iade alacağınıza kadar her şey bulunmalıdır. Sonrasında iş akışlarını çiziniz. Hangi iş nasıl yapılacak, kim onaylayacak, kimin nasıl bir rapora ihtiyacı olacak gibi detayları mutlaka belirleyin.
Akabinde elinizde ne kadar ciro yapacağınızı, ne kadar brüt kar elde edeceğinizi hedeflediğiniz bir kar-zarar tablosu olacak. Bu aşamada size hangi tür giysinin uyacağını çok daha net belirleyebilirsiniz. Üzerinizdeki cekete bir tadilat mı, yoksa yeni bir ceket mi? Yeni bir ceketse haute couture mü yoksa ucuzluktan alınmış sezon sonrası bir ceket mi? Bunların global doğrusu veya yanlışı yoktur. Her firma için bu konular kendi içinde değerlendirilmesi gereken konulardır. Referanslar önemlidir ama siz kendi işinizi en iyi bilensiniz. Bu nedenle pahalı bir ceket alıp pantolona paranız kalmadığında evden dışarı çıkamama durumunu hiç aklınızdan çıkarmayın. İhtiyacınız, en iyi ve en pahalı çözüm olmak zorunda değildir.
Ancak tabii ki ceketiniz üzerinize olmadığından giyemiyorsanız yanlış bir seçim yapmışsınız demektir. Bunun için de ihtiyaçlarınızı olmazsa olmaz, gerekli, olsa iyi olur ve çok da lazım değil aslında olarak sınıflandırınız.
Şimdi artık çözümleri araştırma zamanı. Çözüm, size tasarım dahil tüm altyapıyı sunan bir çözüm mü olmalı ya da tasarımı bir ajansın yaptığı dev bir altyapıyı bir IT şirketinin entegre ettiği bir çözüm mü olmalı sorusunun yanıtını artık siz rahatlıkla verebilirsiniz. Yanıtınız ne olursa olsun, en az 10 farklı çözümü irdeleyin, çok kişiyle görüşün, çok kişiye sorun ama kararı siz verin.
Çözümünüz ne olursa olsun, sözleşmeniz mutlaka çok net ve çok detaylı olmalıdır. Motoru olmayan 300,000 USD’lik bir spor araba ile yürüyenler bile daha konforlu, daha hızlı olacaktır. Ama optimize bir çözüm sizi hayallerinize ulaştıracaktır.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Eylül sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.