E-ticaretçinin Kritik Seçimi: Hazır Altyapı vs Özel Altyapı

Online mağazanın altyapısını oluşturan her şeyi içeren yazılımlar sayesinde internet üzerinden satış yapmak mümkün hale geliyor.
İşletmelere fiziksel bir mağaza sahibi olmaya dahi gerek duymadan 7 gün 24 saat ürün/hizmet satışı yapma imkanı sunan ve tüketicilerin de ev/ofis konforunda, birkaç tuş hareketiyle pratik bir şekilde alışveriş ihtiyaçlarını gidermelerini mümkün kılan elektronik ticaret, ticari süreçleri tüm dünyada dönüştürmeyi sürdürüyor. Üstelik hem müşterilere hem de firmalara sayısız avantaj sağlayan e-ticaret, her geçen saniye sektöre katılım sağlayan farklı girişimlerle büyümeye devam ediyor.
E-ticaret ekosisteminin hızlı bir ivmeyle büyümesinde hiç şüphesiz ki tüketicilerin gösterdiği yoğun ilginin rolü büyük. Hatta Statista’nın paylaştığı araştırma verileri, e-ticaret alışverişi yapan tüketici sayısına paralel olarak harcamaların da arttığına işaret ediyor. Buna göre 2017 yılında 2,3 trilyon ABD dolarına ulaşan e-ticaret satışlarının 2021 yılına gelindiğinde 4,5 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor.
Rakamlar doğrultusunda, fiziksel mağazası olan firmalar için de daha geniş kitlelere ulaşmak anlamına gelen e-ticaretin ticaret hayatına sıfırdan başlayacak olanlar için de oldukça cazip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca işe giriş süreçlerinin diğer birçok iş koluna kıyasla daha pratik olması da e-ticaretin cezbeden taraflarından. Çünkü e-ticarete başlamak için temel olarak aktif bir şirkete ve satış yapmayı mümkün kılacak bir e-ticaret altyapısına sahip olmak yeterli. Fakat elbette rekabetin tırmandığı e-ticaret sektöründe müşteri ihtiyaçlarına en doğru yanıtı verebilmek için en doğru e-ticaret altyapısını seçmiş olmak gerekiyor.
Neden bir e-ticaret altyapısına ihtiyaç duyulur?
Geleneksel ticarette ürünleri ya da hizmetleri müşterilerin beğenisine sunabilmek için öncelikle fiziksel bir mağaza sahibi olmak gerektiği herkesin malumu. Bu mağazayı ürünlerle donatmak, mağaza vitrinini ilgi çekici biçimde düzenlemek, müşterileri ürünlerle ilgili bilgilendirecek satış danışmanları istihdam etmek, ürünlere kolay erişmeyi mümkün kılacak bir mağaza içi düzenlemeye sahip olmak, ürünleri depolayacak bir alan yaratmak ve satışı sonuçlandırmak için ödeme almayı sağlayacak teçhizatların olması da ticaret altyapısının sac ayaklarından.
E-ticaret altyapısını aynı şekilde ele almak mümkün. Dolayısıyla ancak online mağazanın altyapısını oluşturan her şeyi içeren yazılımlar sayesinde internet üzerinden satış yapmanın söz konusu olduğu söylenebilir. E-ticaret işi yapmaya zemin hazırlayan altyapılar, işletmelerin ihtiyaçlarına özel çözümler üretebildiği gibi temel donanımlara sahip hazır paketler halinde de kullanıma sunulabiliyor. Bu yazılımlara profesyonel olarak e-ticaret yazılımı geliştiren altyapı sağlayıcıları üzerinden ulaşılabilir veya bir web geliştiricisinden destek alınarak da sahip olunabilir.
Bu noktada, işletmenin e-ticaret sektöründe ileri noktalara ulaşmasında ya da rekabette arka plana düşmesinde etkili olan altyapı seçeneğine karar verirken barındırdığı özelliklere büyük önem verilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Buna ek olarak, genel hatları itibarıyla işe başlangıç süreçleri oldukça pratik olan e-ticarette altyapı seçerken tüketici eğilimlerinin, teknolojinin ve sektörün geleceğinin de hesaba katılarak hareket edilmesi gerektiği asla unutulmamalı.
Sizin için en doğru altyapı hangisi?
Her e-ticaret işletmecisinin farklı ihtiyaçları olabileceği için hangi e-ticaret altyapı seçeneğinin en doğru karar olacağına da yine işletmeler karar vermeli. Bu nedenle işletmecilerin hedefleri, pazarın mevcut durumu, rekabet koşulları, ürün/hizmet kategorisi gibi değişkenler doğrultusunda kendileri için en doğru altyapıya karar vermek üzere özenli bir değerlendirme süreci yürütmelerinde büyük yarar var.
Ayrıca sektörde başarı yakalayan diğer e-ticaret işletmecilerinin altyapı tercihlerinin yanında altyapı sağlayıcılarının müşteri değerlendirmeleri de bu anlamda yol gösterici olabilir. Son olarak, hiç şüphesiz ki işletme büyüklüğü ve altyapı için ayrılan bütçenin de değerlendirilmeye alınması gerekiyor.
Sonuç olarak, hazır ve projeye özel altyapıların farklılaşan özelliklerinin işletme hedefleri ve planlarına uygunluğunun gözetilmesi ve ancak bundan sonra kritik kararın nihayete erdirilmesi gerektiği savunulabilir. Peki e-ticaret altyapı seçiminde hazır yazılımlar ile özel yazılımlar arasında ne gibi farklılıklar bulunuyor?
İlk maliyetler
Maliyetler, altyapı tercihinde önemli oranda belirleyici oluyor. Çünkü hazır yazılım ile özel yazılım maliyetleri kıyaslandığında ortaya çoğu zaman farklı rakamlar çıkıyor. Bir SaaS (hizmet olarak yazılım) firmasından hazır e-ticaret altyapısı kiralandığında abonelik süresini kapsayan tek seferlik bir ücret ödenmesi söz konusu oluyor. Bu ücrete seçilecek e-ticaret paketinin içerdiği tüm özelliklerle birlikte altyapı sağlayıcısının hizmet politikalarına da bağlı olarak müşteri desteği, eğitim/seminer gibi önemli kalemler de dahil olabiliyor.
Diğer yandan özelleştirilmiş hizmetler içeren bir yazılım için standart bir ücret tarifesinden söz etmek genellikle mümkün olmuyor. Çünkü bu tür altyapılar, proje bazlı hazırlandığı için e-ticaret işletmecisinin talep ettiği özellikler odağında sıfırdan geliştiriliyor. Bu da elbette her bir özellik için ayrı bir ücret ödeneceği anlamına geliyor. Ayrıca yazılımı geliştirecek ekibin niteliği de bu anlamda kritik bir önem taşıyor. Doğal olarak ekibi oluşturan yazılımcıların yeterliliğine göre yazılımın maliyeti de değişkenlik gösterebiliyor.
Buradan yola çıkıldığında hazır altyapılar, özellikle yeni e-ticaret girişimleri için işe giriş maliyetleri bakımından oldukça ekonomik bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşın büyüme aşamasındaki veya hizmet alanını genişletmiş büyük işletmelerin daha özel ihtiyaçları olabileceği göz önünde bulundurulduğunda özel yazılımların daha tercih edilebilir olacağı sonucuna ulaşılabilir.
İşe başlangıç süresi
Hazır altyapı seçeneğinde, genel hatlarıyla bir e-ticaret işletmesinin ticarete başlayabilmesi için gerekli olan özellikler halihazırda bulunduğu için altyapıyı teslim aldıktan kısa bir süre sonra işe başlamak mümkün. Uzun yazılım geliştirme sürecini beklemek zorunda kalmak istemeyen e-ticaret girişimcileri için zaman avantajı sağlayan hazır altyapılar ile standart temalardan biri seçilerek ilerlenebiliyor.
Özel altyapılarda ise işletmenin kendine özel bir yazılım geliştirileceği için işe başlangıç süresi de yazılımın tamamlanma zamanına göre değişkenlik gösterecektir. Çoğu zaman aylar gerektiren bu sürecin uzaması ya da kısalması, e-ticaret işletmesinin ihtiyaç duyduğu özelliklerin türüne ve elbette yazılımı hazırlayan ekibe bağlıdır.
İşe başlamak için gereken sürenin görece uzun olmasından dolayı hazır bir e-ticaret altyapısı ile başlangıç yapmak ve zamanla işin büyümesi ile farklı ihtiyaçların da ortaya çıkması sonucu özel altyapıya geçmek, en çok rastlanılan durumlardan biri olarak gösterilebilir.
Ölçeklenebilirlik
E-ticaret işletmesine özel olarak hazırlanan altyapılar, işletmenin büyüme sürecinde ihtiyaç duyduğu yeni çözümlerle sınırsız bir şekilde geliştirilebilir. Buna göre, e-ticaret altyapısında bulunan tüm fonksiyonlar yeniden kurgulanabileceği gibi işletmenin talebine göre ek fonksiyonlar da getirilebilir. Benzer biçimde, büyüyen bir işletmenin genişleyen müşteri kitlesinin beklentileri doğrultusunda farklı entegrasyonlarla altyapıyı zenginleştirmek de söz konusu olabilir.
E-ticaret altyapı sağlayıcılarının sunduğu paketlerin özelliklerine göre değişmekle birlikte hazır e-ticaret altyapılarında da ölçeklenebilirlikten bahsetmek mümkün. Örneğin, işletmenin halihazırda kullanmakta olduğu e-ticaret paketi, daha gelişmiş özelliklere sahip üst paketlerle güncellenebilir. Ayrıca kimi altyapı sağlayıcısı, işletmelere hazır yazılımlarını ek modüllerle veya entegrasyonlarla donatabilme fırsatı sunuyor. Bu da ihtiyaç duyulan özelliklerin var olan yazılıma eklenmesi ile mümkün oluyor.
Tüm bunlara ek olarak, bazı e-ticaret altyapı sağlayıcıları işletmelerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş altyapı geliştirebiliyor. Yani bir e-ticaret işletmesi artan gereksinimleri doğrultusunda dilerse özel bir altyapıya da geçiş sağlayabiliyor.
Veri Barındırma
Hazır e-ticaret yazılımları kiralandığı için online mağazaya ait tüm veriler hizmet sağlayıcısının sunucularında barınıyor. Özel altyapılarda ise müşterilerin verileri de dahil olmak üzere bütün veriler yalnızca e-ticaret işletmecisinin erişimine açık oluyor. Bu, her ne kadar hazır altyapı kullananlar için dezavantajlı bir durum yaratıyor olsa da aynı zamanda işletmelerin sunucularda yer kiralamak zorunda olmadığı anlamına da geliyor. Böylece maliyetlerin artması da söz konusu olmuyor.
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Eylül sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.