Düğün.com – Emek Kırbıyık Röportajı

Evlenmek üzere olan çiftler ile işletmeleri buluşturan Düğün.com’un CEO’su Emek Kırbıyık ile online pazar yeri modelini ve e-ticaretin durumunu değerlendirdik.
Düğün.com her yıl evlenen 300 bin çifte 30 kategoride 20 binden fazla firmayı tanıtıyor
Düğün.com’un kuruluş hikayesini anlatabilir misiniz?
2000 ile 2007 yılına kadar Amerika’da yaşadığım bu süreçte çalıştığım firma, düğün planlaması yapan çiftlere yönelik içerik üreten bir web sitesiydi. 2007 yılında yurda döndüğümde Türkiye’de de aynı işi yapmaya karar vermiştim. İlk önce iki üniversite öğrencisi ile beraber Düğün.com içeriğini hazırladık daha sonra SEO avantajıyla siteye trafik çektik ve oluşan bu trafiği firmalara iş potansiyeli olarak aktardık.
2009 yılında profesyonel satış ekibini kurup firmalara kendimizi tanıtmaya başladık ve ilk üyelerimizi kaydettik. Bu süreçte daha önce bildiğim bir işi yaptığım için hataları ve zaman kayıplarını daha önce görebilme şansından dolayı da işler bu süreçte çok hızlı ve tam da istediğimiz gibi gitti; 2010 yılından itibaren artık elle tutulur bir cirosu olan ve büyümeye başlayan bir şirket olmuştuk. 2013 yılında Hasan Aslanoba’dan 3 milyon dolarlık yatırım aldık ve büyümemiz daha da hızlandı.
Son kullanıcılara ve işletmelere ne gibi avantajlar sağlıyorsunuz?
Biz bir pazar yeriyiz. Yani kullanıcı ile hizmet verenleri aynı yerde buluşturuyoruz. Kullanıcı Düğün.com’u seçeneklerini görmek, çok daha fazla bilgi almak ve iletişime geçmek için kullanıyor. Özellikle nüfusu yüksek şehirlerde evlenmeye karar veren çiftler, ilk defa da bu deneyimi yaşayacakları için her bir düğün mekanını ya da gelinlikçiyi bilemiyor olabilir. Bilse de diğer evlenen çiftlerin o işletmeler hakkında neler düşündüğünü öğrenip fikir sahibi olmak ister.
Düğün.com tam da bu noktada her yıl evlenen 600 bin çiftin 300 binine düğün mekanından kuaförüne, müzik grubundan organizasyon şirketine kadar 30 kategoride 20 binden fazla firmayı tanıtıyor. Çiftler kendilerine en uygun firmaları kolayca bulurken firmalar da Düğün.com üzerinden müşterilerine ulaşıyor. Çiftler yıllık tam 1 milyon 200 bin kez firmalar ile iletişime geçip fiyat, uygunluk ya da servis detayı soruyorlar.
Düğün.com’da hangi kategoriler altında kaç farklı seçenek yer alıyor?
Düğün mekanları; yani oteller, kır düğünü, düğün salonları, restoranlar, tekneler ve sosyal tesisler gibi işletmeler, bunun yanında davetiye, pasta, müzik grubu, organizasyon şirketleri gibi 30 kategoride düğün günü için hizmet veren 35 şehirde 20 binin üzerinde seçenek sunuyoruz.
Biraz rakamlarla ilerleyelim. Düğün.com’da kayıtlı kullanıcı/firma sayısı ve trafik oranları ne durumda?
Her yıl 300 bin çift Düğün.com’u kullanıyor. Bu rakam her yıl artıyor. Tahminlerimiz her yıl 600 bin çiftin 450 bininin düğün yaptığı ve 350 bin çiftin interneti kullandığını gösteriyor. Olmadığımız şehirlerin eklenmesi ve internet kullanımının daha da artması ile düğün planlayan her çiftin Düğün.com’u kullanmasını hedefliyoruz.
Anne-bebek dikeyinde hizmet veren anneysen.com, 2016 yılında Düğün.com ile aynı çatı altına girmişti. Geçen zaman içinde anneysen.com’un ziyaretçi oranlarında nasıl bir değişim yaşandı?
Evlenen çiftlerin 1-2 yıl içerisinde çocuk yapmayı düşündüğü bir gerçek. Düğününü planlayan her yıl 300 bin kadar çift, yani Düğün.com üyesi çift bu süreçten geçiyor. Ancak evlenen çiftler, doğası gereği bir daha Düğün.com’a girmiyorlar. Anneysen.com tam da bu noktada karşımıza büyük bir fırsat olarak çıktı.
Satın almanın gerçekleştiği süreçte günlük 30 bin ziyaretçisi vardı. Şu anda günlük 100 bin ziyaretçisi var ve hamile her 2 kadından birisi her ay Anneysen.com’a giriyor. Ayrıca 0-1 yaş arası bebeği olan her 3 anneden birisi her ay Anneysen.com’a giriyor. İnanılmaz bir kullanım var. İki sektöre de baktığımızda inanılmaz bir alışveriş-harcama olduğunu görüyoruz. Düğün günü harcamaları, ev ihtiyaçları, hamile kadının ve bebek ve çocukların ihtiyaçları…
Her gün iki platformumuza toplamda çoğu kadın 150 bin kullanıcı giriyor. Bu inanılmaz bir güç oldu. Bu gücü hem büyük global markalara hem de bu sektörlerdeki firmalara çok doğru strateji ve yöntemlerle iletmek istiyoruz.
Yakın zamanda da online pazar yeri iyisahne.com’u satın alarak Düğün.com bünyesine dahil ettiniz. Bu kararı almanızda neler etkili oldu?
iyisahne harika bir site. Çok güzel işler yapan güzel de bir ekibi var. 5000 müzik grubu ve müzisyeni tek bir çatı altında toplayarak her türlü etkinlik planlayan kullanıcı ile iyisahne.com platformunda buluşturuyor.
Bizim kategorilerimizden biri olan müzik grupları ve DJ’ler kategorisini çok daha güçlü yapacağını düşündüğümüz platform, Türkiye’de hemen hemen bütün müzisyenleri tek çatı altında toplamak, kullanıcılarımıza ve müzisyenlere hizmet etmek adına bizi çok heyecanlandırdı. Sinan Zabunoğlu ve ekibi ile iyisahne.com kuruluş günlerinden beri iletişimdeydik ve en sonunda zamanın geldiğini düşünerek satın almayı gerçekleştirdik.
Son kullanıcılar ile firmaları bir araya getirme konusunda edindiğiniz deneyimin iyisahne.com tarafında ne tür faydaları olacağını düşünüyorsunuz?
Bizim en iyi bildiğimiz şey; defalarca Türkiye’de hem Arapça hem de Almanca konuşan ülkelerde kurduğumuz düğün platformları Zafaf.net ve Hochzeitshero.com ile bilgi ve tecrübemizi artırdığımız alan olan pazar yeri modeli. Yani kullanıcılar ile firmaları aynı platformda buluşturmak. Bu bilgimiz ve müzik kategorisinde iyisahne.com birleşmesi ile çok daha fazla firma Düğün.com sistemine dahil olacak ve daha fazla çift ile buluşacak.
2018 yılı ilk çeyreğindeki gelişmelere bakıldığında Türkiye e-ticaretinin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Açıkcası 2010-2013 yılları arası kurulan sitelere baktığımızda her fikrin ve modelin başarılı olmadığını gördük. Son yıllarda daha da büyüyen firmaların ortak özelliği ise e-ticaret ya da online to offline pazar yerleri olmaları. Benim kişisel düşüncem daha çok ürünü olan yani seçenek yaratan, hizmet kalitesini artıran firmaların ayakta kaldığı ve kalacağı yönünde.
Biz Düğün.com, yani bir hizmet pazar yeri olarak çok büyük bir açığı doldurduk. Bizim bu açığı düğün ve anne-çocuk sektörlerinde kapattığımızı düşünüyorum. İki sektörde de açık ara lideriz. Yemeksepeti’nin yemek siparişi, sahibinden.com’un ise emlak sektöründe açığı doldurup lider olduğu sektörlerde olduğu gibi…
Son olarak, Düğün.com’un gelecek hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
Şu anda Düğün.com olarak 100 kişinin çalıştığı bir şirketiz. 12 ülkede aktif olarak hizmet veriyoruz. Dünyada kendi alanımızda en büyük 3. firmayız. Anneysen.com ile ikinci bir alanda hizmet veriyoruz. Geçen yıl yüzde 50 büyüdük ve bu yıl tahminimiz yüzde 55 büyüme. İlk 3 ayda yüzde 70 büyüdük. İnanılmaz iyi gidiyor bizim tarafta işler.
Yaptığımız işe çok inanıyoruz ve Türkiye’de daha 10 kat büyüme potansiyelimiz var. Aynı şekilde bulunduğumuz birkaç ülke de çok hızlı büyüyor. Anneysen.com aynı şekilde büyük potansiyeli olan bir alan. Bütün bunları düşündüğümüzde önümüzdeki birkaç yıl bizim için çok ama çok heyecan verici görünüyor.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Mayıs sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.