E-ticaret Altyapısı
E-ticaret Altyapısı İçin Dikkat Etmeniz Gereken 10 Nokta
Web sayfasından ürünün satın alınıp fiziki mağazadan ürünün teslim alınmasını sağlayan bir altyapı rakiplere fark atmanızı sağlar
E-ticarete başlarken ürünlerinizi satacağınız web sayfanızın altyapısını seçerken çok dikkatli olmalısınız. Eğer doğru bir seçim yaparsanız, bu size çok zaman kazandırır ve işinizi büyütürken yarı yolda kalmazsınız.
Peki “nelere dikkat etmek gerekir?” diyorsanız lütfen aşağıdaki notlara göz atınız.
1. Üst pakete geçiş kolaylığı:
İlk başta bütçenize ve ürün sayınıza en uygun paket ile başlamanız önemlidir, ama büyüdüğünüzde bu paketten özel yazılıma geçiş yapabilmelisiniz. Yani bakkal olarak başlayan e-ticaret sayfanız süpermarket büyüklüğüne geldiğinde de rahatlıkla üst bir pakete geçip bir saniye bile zaman kaybetmeden işlemlerine devam edebilmelidir.
2. 7/24 çağrı merkezi:
İster gece ister gündüz 7/24 arayabileceğiniz ve teknik konularda destek alabileceğiniz bir çağrı merkezinin olması çok önemlidir. Bu anlamda firma seçimi yaparken bu kriteri göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca gün içinde size canlı destek verilip verilmediğini, sistemde açtığınız soruların ne kadar zamanda cevaplandığını öğrenmenizde de fayda bulunmaktadır.
3. Eğitim:
Ürün ile alakalı düzenli olarak eğitim verilmesine dikkat etmelisiniz. Kolay değil, koskoca bir e-ticaret paketi alıyorsunuz ve bunu en iyi şekilde yönetmeniz gerekmektedir. İşte bu yüzden sistemi en iyi şekilde kullanmayı bilmelisiniz. Ayrıca zaman zaman yapılan geliştirmeler hakkında da firmanın sizi e-posta ile bilgilendiriyor olması, konuyla alakalı videoların web sayfalarına konuyor olması da önemli konulardan birisidir.
4.Hesap yöneticisi:
Belli bir büyüklüğe geldiğinizde sizinle ilgilenecek bir hesap yöneticisine ihtiyacınız olacaktır. Firmanın böyle bir hizmetinin olup olmadığını, varsa nasıl bir hizmet verildiğini ve bunun ücretini öğrenmenizde fayda vardır.
5. Global bilgi:
E-ihracatın artmaya başladığı günümüzde siz de gün geldiğinde belki ürünlerinizi yurt dışına satmak isteyeceksiniz. İşte bu aşamada e-ticaret altyapısı aldığınız firmanın yurt dışındaki tüketicilerin beklentilerini bilip bilmediğini, her ülke için farklı dil, farklı para birimi, farklı kargo şirketleri gibi şeyleri destekleyen bir web sayfası tasarlayıp tasarlayamadığını önceden bilmeniz gerekmektedir.
6. Depo ve iade süreci yönetimi:
Hizmet aldığınız firma depoya mal girişi, depodan mal çıkışı ve iade edilen malın depoya tekrardan girişini kayıt altına alabiliyorsa bu sizin için çok büyük zaman tasarrufu sağlayacaktır. En büyük sıkıntı depo yönetimi ve stok kontrolü olduğundan bu tip bir hizmet önemlidir. Ayrıca çalışan kişi sayısının azalması sayesinde maliyetlerinizi de düşürmenizi sağlayacaktır.
7. Kapıda ödeme teyidi:
Kapıda ödeme yapmak isteyen müşteri sayısının hala çok olduğu ülkemizde bunu malesef kötü niyetli kullanan insanlar bulunduğundan, bunun teyit edilmesi hem zaman hem para tasarrufu anlamında çok önemlidir. Kapıda ödeme yapmak isteyen müşteri, sipariş verdikten en geç beş dakika sonra otomatik olarak aranıp siparişin teyit edilmesini sağlayacak bir e-ticaret altyapısı almak operasyonel maliyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır.
8. Kargo takip hizmeti:
Ürünün nerede olduğunu öğrenmek isteyen müşterinin bir telefon numarasından bu bilgiyi alabilmesini sağlamak, sizde numarası kayıtlı olduğundan sistemin onu tanıyıp hızlıca yönlendirebilmesini sağlamak müşteri memnuniyetini artıracaktır. Bu yüzden çalışacağınız firmanın böyle bir destek verip vermediğini bilmeniz gerekmektedir.
9. Omnichannel:
Fiziki mağazanız varsa onunla ERP bağlantısı kuran, müşteri online alışveriş yaptığında ürün depoda yoksa mağazalarda araştırmasını sağlayan ve böylece müşteriyi kaçırmadan ürünü gönderen, Click&Collect uygulaması varsa web sayfasından ürünün satın alınıp fiziki mağazadan ürünün alınmasını sağlayan bir altyapı rakiplere fark atmanızı sağlayacağından bunu da en başta sormanızda fayda vardır.
10. Veri güvenliği:
Belki de en önemli konu budur. Firmanız ile alakalı verilerin güvenilir şekilde saklanıyor olması, dışarıdan gelen siber saldırılara karşı korunuyor olması, web sayfasının trafiği çok arttığında özel sunucu kiralatılması, güvenlik ve performans konusunda en iyi hizmetin verildiğinden emin olunmasında fayda vardır.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Mart sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.