Satışlarınızı Artırmak İçin Online Mağazanızı Nasıl Güçlendirebilirsiniz?
PayU katkılarıyla
Müşterinin aldığı ürün bir tedarikçiden size ulaşacaksa, bunun tam olarak ne kadar süreceğini bilmek müşterinin hakkıdır
Artan rekabet ortamında online mağazaların sayısı da giderek artıyor. Gerek yurt içinden gerek yurt dışından yükselen rekabet dalgası sonucunda ayakta kalmak ve satışlarınızı artırmaya devam etmek için neler yapabilirsiniz?
1. Dönüşüm oranlarınızı artırın
SaleCycle tarafından yapılan bir araştırma, e-ticaret sitelerini ziyaret edenlerin yalnızca yüzde 44’ünün ilgi duydukları bir ürünün sayfasına göz attığını belirtiyor. Ürün sayfalarını görüntüleyenlerin üçte ikisi siteyi terk ediyor. Bir ürünü sepete ekleyenler ise tüm ziyaretçilerin yüzde 15’i kadar. Araştırmaya göre online mağazanızı ziyaret eden her 100 kişiden yaklaşık 3’ü siparişlerini tamamlıyor.
Müşterilerinizi web sitenizde doğru yönlendirerek satışlarınızın oranını artırmayı denemelisiniz. Yeni ziyaretçi kazanım maliyetinin çok daha yüksek olduğunu unutmayın. Bu amaçla kullanıcı deneyimi iyileştirme hizmeti sunan firmalar ve ajanslardan destek alarak ufak ipuçlarıyla bile dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz.
2. Eğlenceli sadakat programları yaratın
Oyunlaştırma ve müşteri sadakati arasında çok güçlü bir bağ var. Müşteriler bir yandan ihtiyaçlarını karşılarken diğer yandan markayla girdikleri eğlenceli etkileşimin keyfini çıkarırlar. Değiştirilebilir arka plan veya profil fotoğrafları gibi basit oyunlaştırma ögeleri bile müşterinizle farklı bağ kurmanızı sağlar.
Bu programlara en güncel örneklerden birisi Yemeksepeti.com tarafından uygulandı. Kullanıcılarına takma isimler ve seçtikleri profil fotoğraflarını atayan program, sipariş sayısına göre mahallelerdeki en yüksek puanlı kullanıcıları listeliyor. Bu şekilde müşteriler mahallelerinin “valisi” olabilmek için daha sık siteyi ziyaret ediyor.
3. Eksiksiz bir ürün sayfası oluşturun
Tüketiciler ilk ziyaretlerinde tüm ürün kataloğunuzla karşılaşmak istemezler. Online mağazanıza gelmelerinin arkasında net bir ihtiyaçları olması yatar.
Hangi ürünleri öne çıkaracağınızı seçerken 80/20 kuralını uygulamanız tavsiye edilir. Ürünlerinizden hangi yüzde 20’sini sergileyeceğinizi çok düşünmeyin, işe en çok satanlarla başlayın.
Bir ürün sayfasında bulunması şart görülen fiyat, sevkiyat, stok ve ürün açıklaması bilgilerinin yanı sıra ürün videoları ve “nasıl yapılır” içeriklerini de sayfanıza ekleyebilirsiniz.
4. İhtiyacı anlayın ve doğru yönlendirme yapın
Tüketicilerin ürünleriniz arasında karşılaştırma yapabilmesi, ihtiyacını en iyi şekilde çözen ürünü bulmasını ve dolayısıyla da memnuniyetini sağlar. Farklı ürün gruplarında ve katalog büyüklerinde kullanabileceğiniz karşılaştırma yöntemleri mevcut:
a) Statik karşılaştırma tablosu,“iyi, daha iyi, en iyi” arasındaki karşılaştırmalarda idealdir.
b) Dinamik karşılaştırma tablosu, kullanıcıların seçeceği en fazla 5 ürünü karşılaştırmak için idealdir.
c) Sıralı sınıflama, kütüphanecilikte sıkça kullanılan bir yöntemdir ve 5’ten fazla ürünün karşılaştırmalı sergilenmesi için idealdir. Tek yapmanız gereken birkaç öne çıkan özellikle alt alta sıralamak.
d) Listeleme yöntemi, fonksiyona önem veren tüketicilere ürünlerin ana özelliklerini sunmak için idealdir.
5. Teslimatta fark yaratın
Teslimat, en az satın alma kadar güven gerektiren bir süreçtir. Bu güveni sağlamanın bir yolu da “saydam” olmak. Müşterinin aldığı ürün bir tedarikçiden size ulaşacaksa, bunun tam olarak ne kadar süreceğini bilmek müşterinin hakkıdır. Bunu gizleyerek belki daha çok sipariş alabilirsiniz, fakat çok da uzun olmayan bir vadede, insanların güvenlerini nasıl zedelediğinizi yorumlardan okuyabilirsiniz.
Ücretsiz teslimat ve ücretsiz iade ilgi çekici olabilir, fakat en önemli şey alışverişin kolay oluşu! Müşterilere iade için pratik bir yol sunmak, onların gönlünde ücretsiz teslimattan daha çok yer edinebilir. Özellikle yüksek iade oranı olan bir sektörde hizmet veriyorsanız, önceden hazırlanmış bir iade zarfını da pakete dahil etmeyi düşünebilirsiniz.
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Mart sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.