UBER Türkiye – Neyran Bahadırlı Röportajı

Artık Kişisel Araç Sahibi Olmanın Gerekmediği Bir Geleceğin Mümkün Olduğunu Görüyoruz
Araç çağırma uygulaması Uber ’in Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı ile paylaşım ekonomisi ve mobilin geleceği üzerine konuştuk.
Uber’in Türkiye’ye giriş serüvenini bizimle paylaşabilir misiniz?
Uber, kuruluşundan bu yana 80 ülkede ve 650’den fazla şehirde hızla faaliyete geçti. Türkiye, özellikle teknolojiye çok hızlı adapte olan bir nüfusa sahip olması nedeniyle dikkat çeken bir pazardı ve hedefler arasında yer alıyordu. Nitekim dört yıl önce Türkiye pazarına girerek hem yolcu hem sürücü ortağı olarak önemli rakamlara eriştik.
Türkiye’de kullanıma sunulan kaç araç seçeneğiniz var? Önümüzdeki dönemlerde seçenekleri çeşitlendirme planınız var mı?
Uber’in şu anda Türkiye’de iki ana ürünü var: uberXL (sadece lisanslı minivan tipi araçların kayıt olabildiği seçenek) ve taksi. Uber uygulamasını kullanan araçlar taşımacılık hizmeti vermek üzere yasal olarak lisanslıdır. Uber’in taksi hizmeti, ticari sarı taksilerin sisteme kaydolduğu seçenek. Ücret olarak da normal taksimetre ücretleri geçerli. Sistemdeki araçların yarısını taksiler oluşturuyor ve her geçen gün bu sayı artmaya devam ediyor.
Uber olarak sisteme dahil olan taksi sürücülerinden hizmet bedeli almıyoruz. Sağladığımız teknolojik altyapı ile sürücülerin bulundukları bölgede kendilerine en yakın yolcu ile eşleşmesini sağlayarak araçların boş gezmelerinin önüne geçmiş oluyoruz. Bu sistem sayesinde sürücüler verimliliklerini artırarak Uber aracılığıyla ek gelir elde etme imkanına sahip oluyor.
Uber, bulunduğu her ülkede o ülkenin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunarak ulaşım alternatifleri üretiyor. Örneğin Tayland’da UberTuktuk hizmeti mevcut. Türkiye’de de akıllı regülasyonların gerçekleştirilmesi ve yeni lisans süreçlerinin tamamlanmasının ardından sunmayı istediğimiz, Türkiye’deki şehirleri iyileştirebilecek, uberPOOL gibi ürünlerimiz mevcut. uberPOOL aynı yöne giden kişilerin yolculuklarını paylaşabilmesini kolaylaştıran ve böylece trafik sorununun çözümüne katkı sağlayabilecek bir seçenek.
Şehir içi yolculukta kullanıcılar neden Uber’i tercih ediyorlar?
Çünkü Uber güvenli, konforlu ve hesaplı yolculuk imkanı sunuyor. Uber uygulaması sayesinde yolcular herhangi bir yakınlarıyla bulundukları konumu anlık olarak paylaşabiliyor ve rotalarını onların takip etmesini sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra uberXL ürünümüzde, yolcular gidecekleri lokasyon için ne kadar ödeyeceklerini önceden görebiliyor. Bunun gibi imkanlar kullanıcıların Uber’i tercih etmesinde rol oynuyor.
Sürücüleri belirlerken nasıl bir yol izliyorsunuz? Her isteyen Uber sürücüsü olabiliyor mu?
Sistemimizdeki araçlar Uber’in sağladığı güvenlik standartlarına sahipler. Örneğin Uber platformunda kaydolabilmek için sürücülerin temiz sabıka kaydı bulunması gerekiyor. Tüm Uber yolculuklarında yolcu ile sürücü arasında karşılıklı puanlama sistemi bulunuyor. Belli bir puanın altına düşen taksi ve uberXL sürücüleri sistemden çıkarılabiliyor. Buna ek olarak, tüm sürücü ortakları kurulu bir şirket ve ticari taşımacılık lisanslarına sahiptir. Bu gereklilikleri karşılayamayan sürücüler Uber uygulamasını kullanamazlar; bu sayede yalnızca usulüne uygun şekilde lisanslı, profesyonel sürücüler kullanıcılar tarafından çağrılabilmektedir.
Güncel rakamlardan bahsedecek olursak; aktif kullanıcı ve uygulama indirilme sayıları ne durumda, 2017’de cirosal anlamda nasıl bir gelişme yaşandı?
Mayıs 2017’de 5 milyarıncı yolculuklarından birinin tamamlandığı Türkiye’de, İstanbul’da ve yaz aylarında Bodrum ve Çeşme’de hizmet veren Uber uygulaması şimdiye kadar 1,5 milyon kez indirildi. İş hacmini çok iyi bir performansla büyüten Uber, Türkiye’deki aylık yolculuk sayısını son bir yılda 4 kattan fazla artırdı. Dünya genelinde de hızlı büyümesini sürdüren Uber, geçtiğimiz yıla oranla global seviyede yolculuk hacmi ve ciro anlamında iki kat artış yakaladı.
Uber’in bugün sadece Avrupa’da 11 milyonu aşkın aktif kullanıcısı bulunuyor. Uber’in Avrupalı kullanıcı sayısı geçen yılın eylül ayından bu yana neredeyse ikiye katlandı. Türkiye’de ise hem turistler hem de yerel halk tarafından talep her geçen gün artıyor. Son üç ayda 79 farklı ülkeden gelen Uber kullanıcıları, İstanbul’daki şehir içi yolculukları için Uber’i tercih etti.
Uber’in geliştiricilere sunduğu bir de API servisi var. Kimler API’nizden yararlanıyor ve ne gibi çözümler sunuluyor?
Uygulamalar ve şirketlerin ürünlerine bir Uber çağırma seçeneği eklemelerine olanak tanıyan Uber API hizmetimizi 2014’ün Ağustos ayında dünya genelinde kullanıma sunduk. O zamandan beri Uber API’nin farklı uygulamalar tarafından, kullanıcıların ve ürünlerin A noktasından B noktasına gidebilmesine yardımcı olmak için çok yaratıcı şekillerde kullanılabildiğini gördük.
Bu entegrasyonlar insanların hayatını kolaylaştırdı ve daha kolay ulaşım sağlanmasının önünü açtı. “Araç talepleri”, “Yolculuk Deneyimleri”, “Sürücüler”, “Teslimatlar” ve “Uber Kurumsal” için çeşitli API’ler sunuyoruz. Üçüncü taraf geliştiriciler bu API’leri, hizmetlerinin tercih edilme oranını artırmak ve daha çok gelir elde etmek için kullanıyor. Uber API’yi entegre eden uygulamalar arasında Google Maps, Amazon Echo, Foursquare, Zomato, Trip Advisor, United Airlines, Microsoft Calendar gibi pek çok büyük isim bulunuyor.
Türkiye dışında çok sayıda ülkede kullanıcılara araç çağırma hizmeti sunuyorsunuz. Yabancı pazarlarla Türkiye’yi kıyasladığınızda ne gibi belirgin davranış farklılıkları gözlemliyorsunuz?
Her pazarın kendine has dinamikleri olmasına karşın özellikle ulaşım ve trafik konusunda dünya çapında benzer beklentilerle karşılaşıyoruz. Günün sonunda kullanıcılar güvenilir, emniyetli ve hesaplı yolculuk yapmayı tercih ediyor.
2018 yılında mobil ticaret alanında yaşanacak gelişmeler ve olası eğilimler hakkındaki öngörülerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?
Hızlı gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte mobil, vazgeçilmez bir araç oldu. Akıllı cep telefonları ve tabletler sayesinde adeta mobilde yaşıyoruz. Dünyada pek çok sektör mobil araçlar üzerinden tüketicisine ulaşıyor ve büyümeyi bu şekilde sağlıyor. Mobil ticaret, başta internet alışverişi olmak üzere sigorta ve bankacılık hizmetlerinde daha da büyüyecektir.
Mobil servislerin tüketiciye sunduğu en önemli faydalardan biri de güvenli, konforlu yolculuk deneyimleridir. Aslında bu konu sadece yolculukla kalmayıp daha temiz ve yaşanabilir akıllı şehirler kurmaya temel oluşturuyor. Ayrıca mobil yaşamın getirdiği pek çok kolaylık var. Mobil uygulamalar sayesinde tüketiciler istedikleri yer ve zamanda, farklı ödeme seçenekleri ile ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki yıllarda mobil ticaretin güçlü büyüme trendini devam ettireceğini öngörüyoruz.
Son olarak, Uber’in yakın gelecekle ilgili hedef ve planları nelerdir?
Geçtiğimiz yaz haziran-ağustos ayları arasında yarım milyondan fazla tekil kullanıcı Türkiye’de Uber uygulamasını açtı. İstanbul’daki büyüme hızla devam ederken yaz aylarına özel hizmet verdiğimiz Bodrum ve Çeşme bölgelerinden sonra Türkiye’de yeni illere de açılmayı hedefliyoruz.
İnsanların şehir içi ulaşım tercihlerinin değişimine tanık olduğumuz bu çağda, artık kişisel araç sahibi olmanın gerekmediği bir geleceğin mümkün olduğunu görüyoruz. Toplu taşımaya ek olarak Uber gibi uygulamaların kullanılması, şehirlerde ulaşımda teknolojinin yaygınlaşmasını sağlarken trafik sorununa çözüm getirerek hava kirliliğini ve park yeri ihtiyacını da azaltacaktır. Hızla gelişmeye devam eden ülkemizde Uber olarak bizler de buna katkı sağlamak için çalışıyoruz.
Global çerçevede ise akıllı telefon teknolojisinin yaygın hale gelmesi ile aynı yöne giden kişilerin yolculuklarını paylaşabilmesini kolaylaştıran uberPOOL adını verdiğimiz model ile şehirlerdeki trafik sıkışıklığının ve hava kirliliğinin önüne geçmek istiyoruz. Böylece:
– Trafik sıkışıklığı ortadan kalkarken trafikten doğan karbon emisyonunun yüzde 33 azalmasını,
– En yoğun saatlerde bile ortak kullanımlı araçların kat ettiği mesafenin günümüzdekinden yüzde 37 daha az olmasını,
– Park ihtiyacı için gerekli olan alanın yüzde 95 oranında azalıp geniş yürüme ve bisiklet alanları sunulmasını öngörüyoruz.
Uber olarak aynı amaçlarla sürücüsüz araç teknolojisine de iki senedir yatırım yapıyoruz.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Şubat sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.