Fintech Dünyasını 2018 Yılında Neler Bekliyor?
PayU katkılarıyla…
İnsan hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen mobil cihazlar, 2018 yılında da fintech ekosisteminin dönüşümünde etkisi olan başrollerden biri olacak
Yeni teknolojiler, tüketici alışkanlıklarının çeşitlenmesine önayak olurken değişen davranışlar da farklı gelişmelerin önünü açıyor. Tüketici beklentilerinin de gelecek trendlerini belirlediğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Son yıllarda bundan en çok etkilenen alanların başında finansal teknolojiler olarak Türkçeye çevrilen “Fintech” geliyor.
Yeni nesil finansal çözümler geliştiren ve uygulayan tüm finans kurumları, fintech dünyası oyuncularını oluşturuyor. Söz konusu kurumların aynı zamanda ekonomi, teknoloji ve diğer pek çok alanın da geleceğine yön verdiğini savunmak yanlış olmaz.
O halde gelin, küresel yatırım miktarının bu sene 8 milyar dolara ulaşacağı öngörülen finans teknolojilerinin yakın geleceğine bir göz atalım…
Mobil ödemeler ve temassız işlemler büyümesini sürdürecek
Finans endüstrisi, online alışverişin yaygınlaşmaya başladığı 2000’li yılların başından bu yana hızla dönüşüyor ve gelişimini sürdürmeye devam ediyor. Son birkaç yıldır tüm dünyada etkisi belirgin bir şekilde hissedilen mobil teknolojiler de finans alanında kayda değer yeniliklerin yaşanmasına öncülük ediyor. İnsan hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen mobil cihazlar, hiç şüphesiz ki 2018 yılında da küresel fintech ekosisteminin dönüşümünde etkisi olan baş rollerden biri olacak.
Öte yandan pratik bir kullanım sunmasından dolayı giderek yaygınlaşan mobil cihazların şimdilerde adını sıklıkla duyduğumuz temassız işlemlerin gündeme gelmesine önayak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ödeme süreçlerini çok daha pratik hale getiren mobil ve temassız işlem hacminin 2018’de geçtiğimiz yıla kıyasla 2 kat artması bekleniyor.
Geleneksel ve yeni nesil finans kuruluşları arasında iş birlikleri artacak
Geleneksel bankalar ile yeni teknolojileri benimseyen ödeme sistemlerinin karşı karşıya geleceğini düşünenlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazla iken, bu iki tür kurumun bütünleşik bir hizmet anlayışı ile birlikte hareket etmesi gerektiğini savunan çevreler de yok değil. Birlikte çözüm üretme yaklaşımı, yani çözüm ortaklığı da aslında rekabeti tırmandırarak tüketicilere daha fazla ve pratik seçenek sunabilmeyi mümkün kılan bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Bu çıkış noktasıyla hareket eden ve küresel boyutta hizmet veren pek çok geleneksel ödeme kuruluşu da fintech ekosistemi ile entegre çalışmanın finans dünyasının geleceğine yatırım yapmak anlamına geldiğine işaret ediyor. Tüketicilerin daha iyi, hızlı ve şeffaf bir ödeme deneyimi yaşama yönündeki artan beklentileri ise 2018 yılında daha fazla sayıda banka ve fintech firmasının iş birliğine gideceğine dair ipuçları barındırıyor.
Güvenlik konusu gündemden düşmeyecek
İlerleyen dönemlerde online ödemelerin artacağı ve teknolojik dönüşümün kaçınılmaz olacağı göz önünde bulundurulduğunda, ödeme işlemlerinin ve kullanıcı bilgilerinin güvenliğini sağlamak adına yeni önlemlerin geliştirilmesi gerekliliği de net bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda, 2018’de de bankaların ve fintech firmalarının müşterilerini fraud (sahtecilik) risklerinden korumak amacıyla çalışmayı sürdürecekleri rahatlıkla öngörülebilir.
Yapay zeka ve makine öğrenimine daha fazla yatırım yapılacak
Kullanım alanları giderek genişleyen yapay zekaya dayalı çözümlerin yakın gelecekte banka ve diğer finans kuruluşlarındaki çok sayıda işlemi otomatikleştirerek ödeme süreçlerini daha verimli hale getirmesi bekleniyor. İlk akla gelen büyük fintech firmalarının yüzde 30’unun yapay zekaya yatırım yaptığına işaret eden 2017 yılına ait bir araştırma da bu yargıyı doğrular nitelikte.
Öte yandan finansal işlemlerin otomasyonu, kurumlar için emek ve zaman gibi kaynaklardan tasarruf etmeyi mümkün kılmanın yanı sıra her işlemin dokümantasyonunun geleneksel yöntemlerle yapılmasına gerek bırakmayarak tüm süreci daha pratik hale de getiriyor. Ayrıca potansiyel güvenlik açıklarını analiz eden ve denetleyen yapay zeka ve tüm bilgileri şifreleyerek süreçleri güvenilir kılan makine öğrenmesinin fintech dünyasının önünde daha pek çok yeni kapılar açması da kaçınılmaz.
PayU Türkiye CEO’su Y. Emre Güzer
“Her yeni dönemde teknolojide farklı kırılma anları yaşanıyor. Finans dünyası, son yıllara kadar alışılageldik yöntem ve beklentilerle varlığını sürdürüyordu. Geldiğimiz bu noktada ise ekosistemi neredeyse baştan icat ettiğimiz bir dönemdeyiz. Bankaların mobile ayak uydurmaya çalıştığı sırada, Çin’den çıkan bir mesajlaşma program olan WeChat bugün 1 milyar kullanıcısıyla uygulama içinden para gönderebiliyor, alışveriş yapabiliyor ve bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Yeni trendlere ayak uydurabilmek için iş yapış şekillerimizi gözden geçirmenin vakti geldi de geçiyor.”
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Şubat sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.