Link İnşası ile İlgili Temel Bilgiler

Link inşası yapmanın en basit ve yaygın yolu olan anchor text’ler gerçek oldukları sürece yüksek performans sağlıyor
Bir e-ticaret sitesinin SEO çalışmalarına, SEO çalışmalarının ise link inşası adındaki planlamaya mutlaka ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçek. Link inşası (aynı zamanda link building ve backlink isimleriyle de bilinir) site dışı arama motoru optimizasyonu çalışmalarının en önemli ayağını oluşturuyor. Ve Google Penguin güncellemesi ile artık çok daha hassas link building çalışmaları yapmak gerekiyor.
Peki e-ticaret siteleri en verimli sonuçlar için link inşası yaparken nasıl bir yol izlemeliler?
Link inşası dendiğinde akla gelen ilk uygulama: Anchor text
Anchor text, Türkçeye “çapa metin” şeklinde çevirebileceğimiz bağlantı metinlerini tanımlıyor. Bir sayfa için belirlenen anahtar kelimenin üzerine eklenen sayfa bağlantısı ile anchor text oluşturulabilir. Link inşası yapmanın en basit ve yaygın yolu olan anchor text’ler gerçek oldukları sürece yüksek performans sağlıyor.
Peki nasıl gerçek anchor text oluşturulabilir? Öncelikle backlink yapılan sayfa için seçilen anahtar kelimenin farklı versiyonlarından geniş bir yelpaze oluşturulup her bir anahtar kelime için nitelikli ve özgün içerikler yazılmalı. Bu makalelerin yayınlandığı sitelerin otoritesi de bağlantının kalitesini belirliyor. Aynı anahtar kelimenin yönlendiği birbirine benzer çok sayıda içerik; bu çalışmanın gerçek olmadığı, manipülatif olduğu algısı yaratabilir. Bu yüzden çeşitliliğe ve içeriklerin niteliğine, arama motoru optimizasyonu için uygun olup olmadığına önem verilmesinde fayda var.
Anchor text oluşturmak için < a href=”http://www.sayfaadresi.com”>İlgili Anahtar Kelime < /a> kodu kullanılabilir.
Linkbaiting nedir, işe yarar bir yöntem midir?
Linkbaiting için bir çeşit avlanma türü de denebilir. Çok ses getirecek bir içeriğin binlerce tıklamaya ulaşması ve bu içeriğe gömülü anchor text’ler ile sayfanın yükselmesi linkbaiting çalışmalarının temelini oluşturuyor. Bu ses getirecek içerikler genelde Reddit, StumbleUpon, Twitter gibi sosyal mecralar yoluyla çok sayıda kişiye ulaşabilir.
Bir zamanlar işe yarayan bu link building çalışması artık siteler için arama motorları gözünde yalnızca kötü şöhret doğuruyor. Yine de e-ticaret siteleri, gerçekten ürünlerini ilgilendiren ve ses getireceğine inandıkları bir yenilik haberini yaymak için linkbaiting yönteminden faydalanabilir. Bu noktada önemli olan ise içeriğin gerçek olması, konunun yönlendirilen sayfayla ilgili olması ve içeriğe erişimin organik kaynaklardan sağlanması…
PageRank nedir?
PageRank, Google’ın sıralamalarda kullandığı eski bir algoritma. Buna göre, kabaca her siteye 0 ile 10 arasında bir değer veriliyor. Bu değer ne kadar yüksekse, sitenin Google gözündeki itibarı o kadar yüksek oluyor. Bu değerin yükselmesi ise öncelikle link inşası çalışmaları ile sağlanabilir. En verimli çalışma, yüksek PageRank’i olan bir siteden referans alma ile sağlanır. Yüksek itibarlı bir web sitesine referans vermek ise çalışmayı yapan sitenin PageRank’inin düşmesine sebep olabilir. İşte bunun önüne geçmek için Google, nofollow ve dofollow kodlarını ortaya çıkardı.
nofollow nedir?
nofollow kodu, başka bir siteye verilen referansın Google tarafından PageRank değerlendirmesinde yok sayılmasını sağlıyor. Örneğin, bir sayfada bulunan sosyal medya paylaşım butonlarına nofollow kodu eklenebilir. Bunun amacı PageRank’i çok yüksek sosyal medya sitelerine mecburi referans verirken, PageRank değerlendirmesinin dikkate alınmamasını sağlamak. Bu kodu ayrıca rakiplerden bahsederken de kullanmak mümkün.
E-ticaret siteleri gibi çok fazla sayıda sayfası olan siteler için nofollow kodu; iletişim, web sitesi haritası ve benzeri sayfalara giden bağlantıları engellemek için de kullanılabilir. Ayrıca eğer sayfa altlarına eklenen yorumlar onaydan geçmiyorsa, olası bağlantı paylaşımlarıyla PageRank düşürme ihtimalini ortadan kaldırmak için de her yoruma nofollow kodu otomatik eklenecek şekilde ayarlanabilir. Aynı uygulama, reklamlar ve ücretli bağlantılar için de yapılabilir.
dofollow nedir?
Aslında herhangi bir referans bağlantıya hiçbir kod eklenmemesi ile dofollow kodunun eklenmesi arasında bir fark yok. Google’ın örümcekleri, nofollow eklenmediği sürece bağlantılardan gelen tüm referansları kabul ediyor. Ancak dofollow ile bazı bağlantıların öne çıkması söz konusu. nofollow kodu anahtar kelime şeklinde, dofollow kodu anahtar kelime şeklinde uygulanabilir. nofollow ve dofollow Google’ın ortaya çıkardığı kodlar olduğu için diğer arama motorlarınca dikkate alınmaz.
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ocak sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.