E-ticaretin 2018 Yılını Şekillendirecek Trendler
Yeni yılda e-ticaret müşteri beklentileri ne yönde değişim gösterecek?
Küresel perakende ve e-ticaret ekosisteminde geçtiğimiz yıl inanılmaz gelişmeler yaşandı. Pek çok firma kritik noktalardaki fiziksel mağazalarını kapatma ve e-ticarete ağırlık verme kararı alırken bazıları da online ve offline mağazaları bütünleştirme eğilimi gösterdi. Türkiye özelinde de 2017 yılında benzer yönelimler gözlemlendi. Her ne olursa olsun, e-ticarete katılım gösteren firma sayısı tüm dünyada artışını sürdürdü.
Hiç şüphesiz ki tüm bunlar; internet penetrasyonunun artması ve dolayısıyla dijitalleşme sayesinde fiziksel sınırların ortadan kalkması ile doğrudan ilişkili. Şimdi ise e-ticaret sektörünün önündeki yeni döneme odaklanma zamanı geldi! Peki 2018’de tüketicilerin firmalardan ne gibi beklentileri olacak, hangi yeni teknolojilerin entegrasyonu e-ticarette başarı getirecek, en çok hangi trendler konuşulacak?
Türkiye’nin e-ticaret sektörüne yön veren 12 farklı firmadan 12 kişi, tüm bu soruları E-ticaret Çağı okuyucuları için yanıtladı. İşte Türkiye e-ticaretinin öncüleri tarafından belirlenen ve 2018 yılına damga vuracağı öngörülen 18 trend…
1. Mobil
Birkaç yıldır yükselişini sürdüren mobil teknolojilerin e-ticaretteki yansımalarını 2018 yılında da görmeye devam edeceğiz gibi duruyor. Mobil ticaretin etki alanının her geçen gün kayda değer bir hızla artıyor oluşu da mobil kanalların birkaç yıl daha e-ticaret firmalarının radarında kalacağına işaret ediyor. GittiGidiyor Genel Müdürü ve TOBB E-ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, online alışveriş öncesinde web ve mobil cihazları kullanarak alışveriş listesi çıkartan tüketicilerin diğer müşterilere kıyasla ortalama 3 kat daha fazla alışveriş yaptığını ifade ediyor. Kantarcı ayrıca akıllı telefon yaygınlığının artması ile mobilin e-ticaretteki payının da giderek artacağını öngörüyor.
Mobil uygulamaların e-ticaret satışlarını artırmada kritik bir öneme sahip olacağını vurgulayan Kantarcı, “Türkiye’de ve dünyada e-ticaret sektörünün önünde yeni kapılar açılmasına ön ayak olacak en önemli unsurlardan biri; kullanıcı dostu, hızlı çalışan ve kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunan mobil uygulamalar olacak.” diyerek mobile ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat da yeni yılda mobil dönüşümün süreceğini savunanlardan. Dijital dönüşümü benimsemenin firmalar için artık bir zorunluluk olduğunu belirten Erpolat, mobil alana da mutlaka yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor.
Bu yöndeki bir diğer görüş de Morhipo.com Genel Müdürü Şule Kuban’dan geliyor. Morhipo.com trafiğinin yüzde 70’inin ve siparişlerinin ise yüzde 60’ının mobilden geldiğini belirten Kuban, 2018’de “mobil düşünme” refleksiyle daha fazla proje hayata geçirecekleri bilgisini veriyor. “Dünya genelinde 300 milyar dolar olan mobil ödeme tutarının önümüzdeki üç yıl içinde 700 milyar dolara çıkması bekleniyor.” diyen incehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen ise yatırımcıların yeni dönemde mobil girişimlerle daha fazla ilgileneceği öngörüsünü paylaşıyor.
Geleceğin mobilde olduğu öngörüsüyle hareket eden sahibinden.com’un CEO’su Burak Ertaş da 2018 yılında mobilin yükselişini sürdüreceğine inananlardan. İnovasyon ve teknoloji ile büyüyen dinamik e-ticaret sektörünün mobil ile erişim alanını genişleteceğini düşünen Ertaş ile aynı fikirde olan Ofix.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Tüzün, “Mobil internet trafiği hız kesmeden web trafiğinden pay almaya devam ediyor. Ancak bu alanda yapılan yeniliklerin web üzerinden alışveriş tecrübesini aynı şekilde mobil arayüzlere taşımaktan öteye geçtiğini düşünüyorum.” diyerek mobil kanalı tercih eden tüketicilerin farklı ihtiyaç ve motivasyonlarına özel fonksiyonlar geliştirildiğini ifade ediyor.
Bu bağlamda, Koçtaş Bilgi Teknolojileri Direktörü Uğur Serkan Taşkın “İş yerlerinde ve sahada birçok uygulama mobil cihazlar üzerinden kullanılacak. Müşterilerimizle birçok etkileşimimiz app’ler üzerinden gerçekleşecek.” sözleriyle mobil web’in ve mobil uygulamaların geleceğin e-ticaretini şekillendireceğinin altını çiziyor.
“Emre Ekmekçi – Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı”
- Alternatif teslimat modelleri
- Omnichannel perakendecilik
- Sesli komut ve chatbot teknolojileri
2. Hızlı teslimat
E-ticaret müşterilerinin online mağaza üzerinden verdikleri siparişe hızla kavuşma arzusu, alternatif teslimat modellerinin geliştirilmesine ön ayak oluyor. Özellikle son birkaç yıldır üzerinde en çok durulan konulardan biri olan hızlı teslimat, lojistik firmalarının teknolojik dönüşüme kucak açmalarını zorunlu kılıyor. Bunun yanı sıra e-ticaret işletmeleri de müşteri beklentilerine uygun servisler üretmeye öncelik tanıyor.
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, teslimat süreçlerinin hızlanmasını sağlayacak alternatif teslimat modellerinin 2018 yılında e-ticaret firmalarının farklılaşmasında rol oynayacağını öngörüyor. “Bugün ürün kargoya teslim edildikten sonra bir gün içerisinde pek çok noktaya teslim edilebiliyor. Ancak değişen tüketici alışkanlıkları ile birlikte teslimat modelleri de değişiyor. Yeni tüketici, kargo için tüm gün evde beklemek istemediği gibi teslimat zamanını ve yerini de kendisi seçmek istiyor.” diyen Ekmekçi, aynı gün teslimat, kurye ile hızlı teslimat, gece teslimatı, belirlenen gün ve saatte teslimat, click & collect ve online sipariş toplama noktaları gibi modellerin e-ticaretin yaygınlaşmasında önemli bir etkisi olacağına dikkat çekiyor.
bonprix Türkiye Ülke Müdürü Sonay Onur da birçok müşterinin aynı gün ve pazar günü teslimat seçeneği için ek ücret ödemeyi kabul ettiğine işaret ediyor. Onur, hızlı teslimat uygulamalarının 2018’de müşteriler tarafından tamamen benimsenip daha fazla tercih edileceğini savunuyor. GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı da, “İdeal bir lojistik süreci sağlanıyorsa, müşterinin alışveriş yaparken o platformu tercih etmesi ihtimali artacak ve sadık müşteri profili de böylelikle oluşturulabilecektir.” diyerek ürünlerin dağıtım süresinin e-ticaret satışları üzerinde kilit bir rol oynadığını belirtiyor.
Teslimat süreçlerinin kısaltılması için dünya çapında çalışmaların sürdürüldüğünü vurgulayan incehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen ise “Çin, ABD ve Avrupa bölgelerinde e-ticaret kapsamında uygulamaya alınan insansız hava ve kara araçları için Türkiye’de de Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Yakın gelecekte e-ticaretin sevkiyat ve teslimat organizasyonlarında drone’ları ve insansız kara araçlarını görmemiz kaçınılmaz.” sözleriyle e-ticaret firmalarının yenilikçi seçeneklere açık olması gerektiğinin altını çiziyor. Lojistik yatırımların 2018 yılında öne çıkan trendlerden biri olacağını ifade eden Morhipo.com Genel Müdürü Şule Kuban ise bu alanda müşterilerin memnuniyetini kazanacak pek çok çözüme imza attıklarını ve yeni yılda da geliştirmelerine devam edeceklerini belirtiyor.
“Öget Kantarcı – GittiGidiyor Genel Müdürü”
- Mobil uygulama
- Lojistik
- İçerik pazarlama
3. Akıllı müşteri hizmetleri
Tüketicilere sağladığı pek çok avantaja karşın geleneksel alışverişteki gibi ürünleri deneyerek satın alma imkanı bulunmayan e-ticaret alışverişlerinde, müşteri memnuniyeti açısından satış öncesinde, sırasında ve sonrasında kaliteli bir müşteri destek hizmeti sunabilmek son derece kritik. Bu çıkış noktasıyla hareket ederek tüketici beklentilerine göre müşteri hizmetleri sağlayan ve yeni teknolojileri de arkasına alarak fark yaratmayı başaran çok sayıda ulusal ve uluslararası e-ticaret firmasından söz etmek mümkün.
Özellikle sesli komut ve chatbot teknolojilerinin son dönemlerde online alışveriş süreçlerine entegre edilmeye başlandığını ve kullanımlarının da giderek yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Üstelik sesli ve yazılı sipariş ve sipariş sonrası süreci daha da pratikleştiren sesli komut ve chatbot hizmetleri, yeni nesil teknolojilere son derece hızlı uyum sağlayan Türk kullanıcılarının alışveriş ve sipariş sonrası sürecini daha keyifli hale getireceğe benziyor.
ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, “Sesli komut ve chatbot’lar sadece yeni jenerasyonun değil, online alışverişe belirli bir mesafe ile yaklaşan 50 yaş ve üstü kullanıcıları da ekosisteme katmak için büyük fırsat gibi görünüyor.” sözleriyle müşteri hizmetleri alanında bu gibi teknolojilere başvurmanın e-ticareti geliştirmek açısından oldukça faydalı olacağına işaret ediyor. 2018 yılında sesli komut ve chatbot’un dünyadaki örnekleri kadar Türkiye’de de çok sayıda uygulama alanına rastlayacağımızı savunan Ekmekçi, bu teknolojiyle donatılan akıllı müşteri hizmetlerinin en çok orta ve üstü yaş grubundaki tüketicilerin ilgisini çekeceğini tahmin ediyor.
eskitadinda.com Kurucu Ortağı Okan Arı da “Aradığımız ürün ve hizmetleri online olarak çok daha kolay bulmamızı sağlayacak ses tanıma sistemleri ile arama özelliklerinin 2018’de hayatımıza daha fazla girip e-ticaret alışkanlıklarımızda farklılaşma yaratmasını bekliyorum.” diyor ve bu trendin tüketici davranışlarına önemli yansımaları olacağını belirtiyor. bonprix Türkiye Ülke Müdürü Sonay Onur da söz konusu trendin özellikle milenyalleri cezbedeceğini düşünüyor ve “Bu özelliğin kullanımının 2020 yılına kadar yüzde 50 artacağını ve alışverişlerde de sıklıkla tercih edileceğini öngörüyoruz.” sözleriyle akıllı müşteri hizmetleri sunabilmenin her geçen gün çok daha fazla önem kazanacağının altını çiziyor.
“Cüneyt Erpolat – Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü”
- Mobil
- Omnichannel
- Sınır ötesi ticaret
4. Yapay zeka
Akıllı müşteri hizmetlerinin de temeli olan yapay zeka, kavramsal olarak bilgisayar ve robotların kendilerinden istenenleri yerine getirme becerisi olarak sözlüklerde karşılık buluyor. Dünyaca ünlü firmaların üzerinde hala araştırmalar yürüttüğü yapay zeka teknolojisinden, e-ticaret tarafında özellikle pazarlama alanında yararlanılıyor.
MediaMarkt Türkiye E-ticaret Direktörü Erkut Gündüz, yapay zekanın e-ticarette kullanımı ile ilgili olarak “E-ticaret sektörü, yapay zeka devrimiyle birlikte sürekli artan büyük veriyi daha verimli kullanma imkanına da sahip oldu. Yapay zeka teknolojisi ile akıllı telefondan çekilen bir fotoğraf ya da alınan bir ekran görüntüsü ile ürün hakkında bilgi alarak nerede satıldığını bulmak bile mümkün hale geliyor.” yorumunu yaparak bu teknolojinin alışveriş deneyimine önemli katkıları olduğuna değiniyor.
Gündüz ile benzer şekilde düşünen Koçtaş Bilgi Teknolojileri Direktörü Uğur Serkan Taşkın da yapay zeka sayesinde insanlarla ve birbirleriyle etkileşim kurabilen cihazların, operasyonel süreçleri daha verimli hale getireceğini savunuyor. “Giderek büyüyen veri yığınlarının işlenmesi ve gerçek zamanlı olarak kararlar alınması hem pazarlamanın hem de operasyonel süreçlerin çok daha etkin olarak yönetilmesini sağlayacak.” diyen Taşkın, yapay zekanın 2018’de e-ticaret gündeminden düşmeyecek trendlerden biri olacağına işaret ediyor.
sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş ise 2018 yılının yapay zeka ve makine öğrenimi yılı olacağını öngörüyor. Ertaş, “Teknoloji dünyası için yeni bir kavram olmamasına karşın yapay zeka kullanım şekliyle artık sadece mühendislerin konusu olmaktan çıkıp endüstrinin içine giren bir kavram haline geliyor. Dolayısıyla bu yıl e-ticaret başta olmak üzere farklı birçok sektörde duyacağız.” sözleriyle yapay zekanın e-ticaret dışındaki alanları da dönüştüreceğini vurguluyor.
“Burak Ertaş – sahibinden.com CEO”
- Büyük veri
- Yapay zeka – makine öğrenimi
- Mobil
5. Kişiselleştirme
Müşterilere markaların onları önemsediği hissini yaşatan e-ticarette kişiselleştirme imkanı, geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2018’de de popülaritesini sürdürecek gibi görünüyor. Bu doğrultuda, kişiselleştirmenin özellikle firmalar ile müşterilerin iletişimine etkisi olacağını ifade eden eskitadinda.com Kurucu Ortağı Okan Arı, “E-ticaret yapan bir markanın müşterileri ile iletişiminde ve aldığı aksiyonlarda, klasikleşmiş kurum kimliğinden öte bir birey gibi hareket etmesinin, müşterileri ile bire bir kişiselleştirilmiş iletişim kurmasının önemini anlayacağımızı ve bunun fark yaratacağını düşünüyorum.” yorumu ile iletişim dilinde kişiselleştirmenin önemine dikkat çekiyor.
bonprix Türkiye Ülke Müdürü Sonay Onur, müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına özel çözümler sunmayı mümkün kılan kişiselleştirilmiş alışveriş deneyiminin e-ticaret operasyonlarını daha efektif hale getirdiğini savunuyor ve ekliyor: “Hizmetin ön planda olduğu bu deneyim, her geçen yıl daha da geliştirilerek alışverişin ayrılmaz bir parçası haline gelecek.”
MediaMarkt Türkiye E-ticaret Direktörü Erkut Gündüz ise kişiselleştirmenin dijital pazarlama alanındaki uygulamalarının e-ticaret satışlarına olumlu etkisi olacağını düşünüyor. Erkut, tüketicilere kişisel verileriyle uyumlu seçeneklerin gösterilmesi ve gizlilik haklarının sonuna kadar değerlendirilmesi imkanı veren kişiselleştirilmiş dijital pazarlama faaliyetlerinin, önümüzdeki dönemlerde e-ticarette daha da yaygınlaşacağını ifade ediyor.
“Şule Kuban – Morhipo Genel Müdür”
- Lojistik gelişmeler
- Mobil dönüşüm
- Özel markalar
6. Omnichannel – Multichannel
Tüketicilere birden fazla kanal üzerinden ulaşmaya çalışmak anlamına gelen multichannel yaklaşımı ile kanal ayrımı göz etmeksizin tüketicilere aynı hizmet kalitesini sunabilmenin karşılığı olan omnichannel, firmalar arasında günden güne yaygınlaşan iki ayrı stratejiyi oluşturuyor. ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, “Pek çok marka özellikle 2017 yılı içerisinde omnichannel perakendeciliğe geçiş için ilk adımlarını attılar, ancak asıl gelişim 2018 yılında oluşacak.” sözleriyle yükselmekte olan omnichannel trendine dair önemli bir tespitte bulunuyor.
Mobilin giderek hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesi ile birlikte tüm kanalları mobil ile entegre ve bütünleşik kullanan firma sayısının artacağını öne süren Ekmekçi ile benzer düşünen Alibaba.com Türkiye Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat da, “Kullanıcılara tüm kanallarda (hem fiziksel hem de dijital alanda) aynı anda ortak bir deneyim yaratan omnichannel, kullanıcı deneyimini değiştirmeye 2018’de de devam edecek.” diyerek her kanalda aynı alışveriş deneyimini sunabilmenin önemini vurguluyor.
Omnichannel stratejilerin gittikçe perakendeciliğin temel gerçeği haline dönüşeceğini savunan Kiğılı E-ticaret Müdürü Ceren Yıldız Gürcan ise buna ek olarak, “Multichannel dediğimiz çok kanallı pazarlama yaklaşımı, fiziksel dünyamızla sanal dünyamızın arasındaki sınırların iyice bulanıklaştığı günümüzde kaçınılmaz.” diyor ve söz konusu trendlerin uygulama alanlarının da 2018 yılında artacağına işaret ediyor.
“Nurettin Erzen – incehesap.com Kurucu Ortak”
- Mobil ticaret
- Geliştirilmiş teslimat seçenekleri
- Kripto para
7. Büyük veri
Online kullanıcıların web ortamında bıraktıkları ayak izlerinin tümüne “büyük veri” adı veriliyor. E-ticaret açısından bakıldığında ise büyük veri sayesinde online tüketicilerin beklentilerine uygun bir alışveriş deneyimi yaşatabilmek söz konusu olabiliyor. Bu doğrultuda büyük verinin 2018 yılında ön plana çıkacak trendlerden biri olacağını düşünen Koçtaş Bilgi Teknolojileri Direktörü Uğur Serkan Taşkın, “Giderek büyüyen veri yığınlarının işlenmesi ve gerçek zamanlı olarak kararlar alınması, hem pazarlamanın hem de operasyonel süreçlerin çok daha etkin olarak yönetilmesini sağlayacak.” sözleriyle verilerin kullanımı ile e-ticarette önemli avantajlar elde edilebileceğini vurguluyor. sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş ise büyük veri ile kullanıcıları daha iyi tanıyarak onlara özelleştirilmiş hizmetler sunmak üzere çalışmalarını 2018 yılında da sürdüreceklerini ifade ediyor.
“Sonay Onur, bonprix Türkiye – Ülke Müdürü:”
- Sesli arama asistanı
- Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi
- Aynı gün teslimat
8. E-ihracat
2017 yılında dünyanın önemli noktalarında sınır ötesi ticarete olan tüketici eğilimi iyiden iyiye artarken, Türkiye’de de bu anlamda yepyeni adımlar atıldığına şahit olduk. Ülkemizde bu alanda çalışmalar sürerken, e-ihracat devlerinden biri olan Alibaba.com’un Türkiye’deki operasyonlarından sorumlu Ülke Müdürü Cüneyt Erpolat da 2018’de sınır ötesi ticaretin ivme kazanacağı yönünde düşünüyor. “Ticaretin bir süre sonra artık tamamen dijitalleşerek sadece e-ticaret olmasını beklediğimiz bugünlerde, cross border (sınır ötesi) sistemi şirketlerin gelişiminde kritik bir rol alıyor. E-ticaret alanında artık sadece aynı ülkedeki değil, farklı ülkelerdeki satıcılar ve şirketlerle rekabet halinde olunacak.” diyen Erpolat, online alışveriş ekosisteminin dünya genelinde gelişeceğini savunuyor.
9. Kripto para
Kripto paralar, artık dünya çapında belli bir bilinirlik seviyesine ulaşmış durumda. Buna paralel olarak, dijital para birimleri ve blockchain sisteminin geleceğini sorgulayanların sayısı da giderek azalıyor. Bunun yerine artık farklı sektörlerden çok sayıda uzman, kripto paraların kullanımına ilişkin düzenlemelerin yapılması üzerine fikir alışverişleri yapıyor. incehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen de buradan yola çıkarak kripto paraların firmalar ve hatta devletler tarafından yakın zamanda ödeme aracı olarak kabul göreceğini düşünenlerden. “Önümüzdeki yıllarda yaygın bir şekilde kullanılacağı öngörülen kripto paraların ülkemizde de e- ticaret alanında birer ödeme aracı olarak kabul edileceğini söylemek mümkün.” diyen Erzen, Türkiye’de de dijital para birimlerinin yaygınlaşacağının sinyallerini veriyor.
“Okan Arı, eskitadinda – Kurucu Ortak”
- Gıda alışverişi
- Kişiselleştirilmiş iletişim
- Sesli arama
10. Nesnelerin interneti
İnternet ağına erişimi olan cihazların e-ticaretin yönünü değiştirmeye başlaması, yeni duyulan bir gelişme sayılmaz. Ancak akıllı telefonlar, saatler, televizyonlar derken online sipariş verebilen buzdolapları, ürün aboneliği başlatan çamaşır makineleri gibi “yetenekli” cihaz türlerinin yaygınlaşıyor oluşu ise ilerleyen zamanlarda nesnelerin internetinin insan hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olacağını düşündürüyor. Koçtaş Bilgi Teknolojileri Direktörü Uğur Serkan Taşkın da nesnelerin internetinin yakın gelecekte e-ticareti farklı bir noktaya taşıyacağını savunuyor.
11. İçerik pazarlama
İçerik üretimi ile e-ticarette kullanıcı deneyiminin geliştirilebileceğine inanan GittiGidiyor Genel Müdürü ve TOBB E-ticaret Meclis Başkanı Öget Kantarcı, “Ürün özellikleriyle ilgili bilgiler sunan, tüketiciye yönelik içerikler üreten bir iş modelini benimsemek, 2018 yılında öne çıkacak trendler arasında olacak.” sözleriyle içeriğin 2018 yılında da krallığını sürdüreceğine işaret ediyor.
İçerik pazarlamanın rekabette farklılaşmayı da kolaylaştırdığını öne süren Kantarcı, “Kullanıcılar ürünü satın alma aşamasından önce ayrıntılı bir araştırma süreci geçiriyor. Bu süreçte merak ettiği tüm sorularla ilgili tatmin edici yanıtlar alabilmeyi istiyor. Dolayısıyla e-ticaret platformları da bu noktada kullanıcının ihtiyacına kulak vermeli ve araştırma sürecinde de kullanıcının yanında olduğunu hissettirebilmeli. Öte yandan tüketiciye yönelik keyifli içerikler sunan e-ticaret platformları da farkını ortaya koyacak.” diyor ve tüketiciler için bir tercih nedeni yaratabilmede içerik pazarlamanın etkili bir rol oynadığına dikkat çekiyor.
“Ceren Yıldız Gürcan, Kiğılı – E-ticaret Müdürü”
- Sosyal alışveriş
- Multichannel strateji
- Artırılmış gerçeklik
12. Artırılmış gerçeklik
E-ticaret tarafında yaratıcı uygulama alanlarına rastladığımız artırılmış gerçeklik teknolojisi, 2018 yılının yükselen trendlerinden biri olacağa benziyor. Mevcut artırılmış gerçeklik uygulamalarının alışveriş deneyimi üzerindeki etkisi ile ilgili düşüncelerini aktaran Kiğılı E-ticaret Müdürü Ceren Yıldız Gürcan, “Artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde mobil uygulamanın içinde ürünü eve yerleştirmek, üstünde denemek gibi imkanlarımız olacak; böylece ürünü gerçek hayattakine daha yakın şekilde deneyimleyebileceğiz.” sözleriyle öngörülerini paylaşıyor.
13. Kullanıcı deneyimi
E-ticarette kullanıcı deneyimini her zaman daha üst noktaya taşımanın kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Ofix.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Tüzün, “E-ticaret sektöründe dijital bir arayüzün arkasından müşterilerimize insani bir dokunuş sergilemek ve onların ihtiyaçlarını anladığımızı hissettirip vazgeçilmez olmak istiyorsak; arayüz kullanımından ödeme opsiyonlarına, iletişim ve kampanya özelleştirmeden satın alma sonrası tecrübeye kadar her noktada müşteri deneyimini göz önünde tutarak hareket etmeliyiz.” diyerek müşteri odaklı bir yaklaşımla hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
“Erkut Gündüz, MediaMarkt Türkiye – E-ticaret Direktörü:”
- Kişiselleştirilmiş dijital pazarlama
- Yapay zeka
- AMP ve PWA
14. Pazarlama otomasyonu
E-ticaret firmaları, operasyonel süreçlerin daha verimli sürdürülebilmesi adına pazarlama otomasyonu araçlarını sıklıkla kullanıyor. Ofix.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Tüzün, söz konusu araçların yeni yılda artık daha bütünleşik biçimde ve tüketicilerin firmalarla olan ilişkileri göz önünde bulundurularak daha doğru bir iletişim diliyle, doğru kanallar üzerinden kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.
15. Özel markalar
Dünyanın pek çok yerinde müşteri beklentilerine göre kendi markalarını yaratarak başarı sağlayan firmalardan söz etmek mümkün. Türkiye’de de bunun önemli bir örneğini sergileyen Boyner Grup’un e-ticaret girişimi Morhipo’nun Genel Müdürü Şule Kuban, “Müşteriler artık sürekli indirimli ürün değil; yeni sezon, modaya uygun son trendleri takip eden seçenekler görmek istiyor. Bu nedenle 2018 ve sonrasındaki dönüşümün özel markalar alanında gerçekleşeceğini öngörüyoruz” diyerek özel markalara olan ilginin 2018’de süreceğini vurguluyor.
“Mahmut Tüzün, Ofix.com – Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı:”
- Müşteri deneyimi
- Mobil internet
- Pazarlama otomasyonu
16. Sosyal ticaret
Son birkaç yıldır sosyal medya platformları hızla e-ticarete dahil olmaya başladı. Sosyal alışveriş veya sosyal ticaret olarak adlandırılan bu trend sayesinde ise çok sayıda firma ve kullanıcı, e-ticaret ekosistemine satıcı ve/veya alıcı olarak pratik bir şekilde giriş yapabiliyor. Kiğılı E-ticaret Müdürü Ceren Yıldız Gürcan, özellikle Instagram’ın yurt dışında belirli markalar için kullanıma sunulacak olan alışveriş etiketi özelliğinin sosyal ticaret trendini iyiden iyiye ateşleyeceğini düşünüyor.
17. AMP – PWA
Mobil web deneyimini iyileştirmek üzere geliştirilen AMP (Accelerated Mobile Pages – Hızlandırılmış Mobil Sayfalar), e-ticaret sitelerinin online kullanıcılarda tercih nedeni yaratabilmek için önem vermeleri gereken bir kodlama yöntemi. Ayrıca web sitesi görünümünü mobil uygulamalarla benzer seviyeye getirerek mobil kullanımı daha da pratikleştiren PWA (Progressive Web Apps – Gelişmiş Web Uygulamaları) sayesinde de mobil web kullanıcılarını etkileyebilmek mümkün hale geliyor.
MediaMarkt Türkiye E-ticaret Direktörü Erkut Gündüz, AMP ve WPA kullanımının mobil ticaretin giderek daha fazla önem kazandığı e-ticaret ekosisteminde fark yaratmayı sağlayacağını düşünüyor. Gündüz, AMP ve WPA sayesinde müşteri sadakatinin en üst seviyeye çıkarılabileceğinin yanı sıra tüketiciler için yalın ve akıcı bir alışveriş deneyimi yaratılabileceğini savunuyor.
“Uğur Serkan Taşkın, Koçtaş – Bilgi Teknolojileri Direktörü:”
- Mobilleşme
- IoT
- Büyük veri ve yapay zeka
18. Gıda alışverişi
E-ticaret tüketicilerinin birtakım gerekçelerden dolayı hala mesafeli yaklaştığı internet üzerinden gıda alışverişi konusundaki endişelerin, lojistik ve paketleme alanında atılacak yenilikçi adımlarla giderilebilmesi mümkün. Ayrıca sağlıklı gıda türlerine olan ilginin artması da geleneksel perakende mağazalarında kolay bulunamayan söz konusu ürün grupları için online alışverişe yönelimin artacağına işaret ediyor. eskitadinda.com Kurucu Ortağı Okan Arı da 2018 yılında online gıda alışverişlerinin ivme kazanacağını düşünüyor ve ekliyor: “Tüketicilerin talepleri standartlaşmış, raf ömrü uzatılmış, katkı maddeli ürünlerden doğal ürünlere doğru değişiyor. Özellikle bu tip özel ürünlerde tüketicinin ilk tercihi internetten alışveriş yapmak olacak.”
“Mehmet Metin Okur, Sefamerve – CEO”
- Yapay zeka
- Hızlı teslimat
- Eşsiz müşteri deneyimi
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ocak saysını ücretsiz okumak için tıklayın.