ininal – Ömer Suner Röportajı
ininal CEO’su Ömer Suner ile Röportaj
Bizim Hedefimiz Geleceğin Finansal Ekosistemi İçerisinde Bir Oyuncu Olmak Değil, Ekosistemin Ta Kendisi Olmak
Bankasızların dijital bankacılık platformu ininal’ın CEO’su Ömer Suner ile ödeme hizmetleri ve fintech dünyasını ele aldık.
Bize ininal’ın nasıl bir çıkış noktası ile yola çıktığını anlatabilir misiniz?
ininal, 2012 yılında “bankasızların dijital bankacılık platformu” olma hedefiyle kuruldu. Hızla dijitalleşen dünyada bireylerin ve kurumların mevcut ve gelecek finansal ihtiyaçlarına yönelik kolay, hızlı ve güvenli teknolojik altyapıyı sunuyoruz. Geliştirdiğimiz ürün ve servislerimizle girişimcilerin ve kurumların işlerini büyütmelerine katkı sağladığımız gibi son kullanıcı için de ödeme alışkanlıklarının önemli bir parçası haline geldik.
Finansal teknoloji, bu dijitalleşen dünyanın en önemli konularından biri olarak öne çıkıyor. Gerek bankalar gerek ödeme teknolojileri alanlarında çıkan yenilikçi ürünler, Türkiye’nin finansal teknoloji servisleri noktasında dünya standartlarında hizmetler sunduğunu kanıtlıyor. ininal olarak bizim de yolun başında edindiğimiz vizyonumuz, bu alanda dünya standartlarında hizmet veren sayılı şirketlerden biri olmak.
Tüketiciler hangi nedenlerden dolayı ininal kartı tercih ediyorlar?
Bugün Türkiye’de halen bankacılık ekosisteminin kapsama alanı dışında kalan 25 milyondan fazla insan var. Bu 25 milyon insanın içerisinde 18 yaşın altında olup bankacılık ürün ve servislerini kullanamayan, 18 yaşın üstünde olup herhangi bir banka hesabı bulunmayan, çalışmayan, kredi skoru düşük, faiz hassasiyeti olan milyonlarca insan yer alıyor. ininal ise tam da bu insanların işine yarayacak ön ödemeli kartlarla bu kitleye gerek dijital ortamlarda gerekse fiziksel ortamlarda finansal özgürlük tanıyor.
ininal, yaygın perakende satış ağı sayesinde ihtiyaç sahibi bu milyonlarca kişiyi dünyanın her yerinde geçen, güvenli, sahip olması ve kullanımı son derece kolay kartları ile buluşturuyor. Kullanıcılar Türkiye genelindeki 10.000’den fazla noktadan (PTT, Migros, D&R, Teknosa, Yaysat, Bimeks, Vatan Bilgisayar, TVEK) ininal kartlarını satın alabilir, kartlarına para yükleyebilir ve dünyanın her yerinde, hem sanal hem de fiziki tüm alışverişlerinde anında kullanmaya başlayabilirler.
Bu kartlar ile kullanıcılar güvenle harcama yapabildikleri gibi bütçelerini aşmıyorlar, ceplerindeki paradan fazlasını harcayamıyorlar yani borç, faiz ve ekstre gibi detaylarla uğraşmak zorunda kalmıyorlar. ininal Cüzdan uygulaması ile de bakiye kontrolünden fatura ödemeye, tüm temel finansal ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Hesaplarını akıllı telefon ve tabletlerinden kolayca yönetebiliyor ve yeniliklerden haberdar olabiliyorlar.
Peki dileyen herkes ininal müşterisi olabiliyor mu, yoksa diğer kartlı ürünlerde olduğu gibi özel koşullar var mı?
ininal karta sahip olmak ve kullanmak için 12 yaşında olmak yeterlidir. Ön ödemeli olduğu için kontrolsüz harcamalar hiçbir zaman söz konusu olmuyor. İçine yüklenen para kadar harcama yapılabiliyor, böylece limit aşımı ya da borçlanma olmuyor. Bu kontrollü alışveriş sayesinde ebeveynler de çocuklarının harcamaları nedeniyle endişe duymaktan kurtuluyorlar.
ininal Cüzdan uygulaması ise Android ve iOS ile iki büyük platformda da bulunuyor. Uygulamaya var olan hesabınıza ait e-posta ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra ininal kart bakiyenizi ve kart hareketlerinizi görüntüleyebiliyorsunuz. Daha önce ininal hesabı olmayan kullanıcılar da “Yeni Kayıt” bölümünden bir dakikadan kısa bir sürede yeni bir hesap açabilir, bir sanal kart yaratarak hemen ininal kartı kullanmaya başlayabilir.
Ön ödemeli kart çözümleri e-ticaret alanında işletmelere ne gibi avantajlar sağlıyor?
E-ticaret sektöründe en çok tercih edilen ödeme aracı kredi kartları. Halbuki daha önce de belirttiğim gibi bankacılık ekosisteminin kapsama alanı dışında kalan milyonlarca insan var. Bu insanlar internetten satın alınan ürün ve hizmetlerden yararlanabilmek için alternatif bir ödeme yöntemine ihtiyaç duyuyor.
Türkiye’de bir banka hesabı olmadığı için online ortamlarda alışveriş yapamayan, finansal özgürlüğü kısıtlı 25 milyon kişinin yaklaşık yarısı olan kadınlar için finansal özgürlükler sunan ininal, ön ödemeli kart ve dijital banka aracılığıyla özellikle ev kadınlarına finansal özgürlük sunuyor. Bu kartlar ile kadınlar güvenle harcama yapabildikleri gibi banka borcu, faiz ve ekstre gibi detaylarla da uğraşmıyorlar.
Tüketiciler hala online alışverişlerde iade konusunda birtakım endişeler taşıyorlar. ininal kart kullanıcıları için ürün iadelerinde süreç nasıl işliyor?
Kullanıcılar işlemlerine ait para iadesini, işlem yaptıkları internet sitesi üzerinde yapabilirler. İade süresi işlem yapılan yere göre değişiklik gösterebilir. İade tutarı, kart hareketlerinden takip edilebilir.
Biraz da güncel rakamlarla ilerleyelim. Şu anda kaç kullanıcıya ödeme hizmeti sunuyorsunuz?
Piyasada bulunan ön ödemeli kart sayımız toplamda 2,5 milyonun üzerine çıktı. Dijital cüzdan uygulamamız ise 1,5 milyondan fazla kişi tarafından indirildi ve geçen yıla oranla kullanıcı sayısı yüzde 250 artış gösterdi. Uygulamamıza eklediğimiz fatura ödeme özelliği gibi yeni özellikler büyük ilgi topladı.
ininal’ın API’ını geliştiricilerin kullanımına sunduğunu biliyoruz. Kimler ininal API servislerinden yararlanıyor ve ne gibi çözümler sunuyorlar?
Bankacılık servislerine dışarıdan erişim sunan API’ler, şu anda Avrupa’da ve Türkiye’de en çok konuşulan konuların başında geliyor. Birçok banka ve finans kuruluşunun yakın gelecekte kendi API’lerini yayınlaması bekleniyor; bu durumun ortaya çıkaracağı rekabette yazılımcılar ve girişimciler için en önemli karar noktası ise sunulan API’lerin becerileri. Bu düşünceyle, ininal’a eklediğimiz her yeni fonksiyonu API’mize de ekleyerek kısa sürede 2.000’den fazla kayıtlı geliştirici sayısına ulaşmayı başardık.
ininal’ın API platformuyla sunduğu ana beceriler arasında hesap oluşturma, sanal kart oluşturma, bakiye yükleme, para transferi, toplu ödeme yapmak gibi dünyada eşine rastlaması zor yetenekler mevcut. Üstelik API servislerine erişmek oldukça kolay; geliştiriciler kayıt formunu doldurduktan hemen sonra servisleri kullanmaya başlayabilirler.
API servislerimizi kullanarak geliştirilen çok değerli fintech girişimleri var ve çok daha fazlası geliştirilmeye devam ediyor. Örneklere bakarsak, bir sınırsız sinema bileti üyeliği olan Sinemia’yı, sürücülerine 7/24 ödeme alabilmelerini sağlayan BiTaksi’yi ve son olarak da ebeveyn ve çocuklarına yönelik bir harçlık uygulaması olan manibux’ı sayabiliriz.
Dünya ile kıyaslandığında Türkiye’de ödeme sistemlerinin fintech alanındaki güncel durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Piyasaya girdiğimiz dönem Türkiye’de bu alana yönelik bir devlet düzenlemesi yoktu. 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Kanunu ile ödeme sistemleri alanında yeni bir yola girildi. Daha güvenli, şeffaf ve rekabetçi bir ödeme sistemleri pazarı için BDDK lisansı alma zorunluluğu getirildi. Bu düzenlemenin de etkisiyle ödeme pazarı son 10 yıl içinde iki kattan daha fazla büyüdü. ininal olarak bildiğimiz kuralların dışında geleceğin finansal ekosistemini bugünden yaratıyoruz. Bizim hedefimiz bu değişim içerisinde bir oyuncu olmak değil, ekosistemin ta kendisi olmak. Türkiye’nin ve hatta dünyanın en yetenekli finansal servislerini geliştirmek için çalışıyoruz.
Şu an için finansal teknoloji alanındaki oyuncu sayısının dünyaya kıyasla az olduğunu söyleyebiliriz ama her geçen gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Üstelik ülkemizde bu alanla ilişkili çok büyük fırsatlar da var. Halihazırda Türkiye’de 25 milyon kişinin bankasız olduğunu düşünürsek, fintech şirketlerinin daha gideceği çok yol var. Akıllı telefon penetrasyonunun sürekli geliştiği, insanların her sene daha çok e-ticaret ekosisteminden faydalanması, dijital servislere olan ilginin sürekli artması ve hepsinden önemlisi yeni neslin geleneksel finansal servislerden çok, yenilikçi fintech firmalarına gösterdiği büyük ilgi son derece umut verici.
Herkesin dijital cüzdan ve kart sahibi olacağı bir finansal ekosistem yaratmak öncelikli hedefimiz. Bu nedenle bu alandaki az sayıda oyuncunun iş birliği yaparak hareket etmesini önemli buluyoruz. Kısa bir süre önce BKM üyesi olarak rekabetçi ödeme sektöründeki konumumuzu daha da güçlendirdik. Daha sonra BKM ile birlikte çalışarak TROY üyesi olduk. Bu sayede TROY logosunun yer alacağı ininal kartlar, son kullanıcılarla buluşturulacak. Şimdi ise ininal kartlarını BKM Express’e entegre ettik. Kullanıcılarımız artık BKM Express’in kabul edildiği tüm iş yerlerinde kartlarını kullanabilecek.
ininal’ın 2018 yılı hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
2018 yılında API servislerimizin potansiyeline şahit olacağız. Bu servisleri kullanan daha fazla fintech girişiminin ortaya çıkacağını göreceksiniz. Ülkece hedeflediğimiz nakitsiz topluma geçişte önemli bir rol oynarken, ekonominin kayıt altına alınması konusunda da ciddi katkıda bulunmaya devam edeceğiz. 2018’de de 25 milyondan fazla sayıdaki bankasız kişiye finansal özgürlük sunmak için çalışmalar, projeler ve iş birlikleri geliştirmeye devam edeceğiz.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ocak sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.