Mobil Pazarlamada Yapılmaması Gerekenler – 2. Bölüm
Mobil Pazarlama
Birçok cihazda gerçekleşen kullanıcı deneyimi/yolculuğu, pazarlama stratejilerinin de değişmesine neden oldu
Dijital kampanya yönetimi algoritmalara bırakılmayacak kadar uzmanlık gerektirir DEĞİL.
Artık reklam kampanyalarını en optimal şekilde yönetmek için insan gücü dışındaki teknolojilerden yararlanmak bir nevi zorunluluk haline gelmiş durumda. Cihaz, lokasyon, gün ve saat, önceki alışveriş bilgileri, reklam özellikleri, arayüz dili, tarayıcı, işletim sistemi, demografi, arama sorguları, ziyaret edilen web siteleri, web sitelerindeki davranışlar, ürün özellikleri, mobil uygulama bilgileri, sezonsallık gibi birçok faktöre göre optimize edilmiş kampanya kurguları, en etkili sonuçları verebiliyor.
Otomasyon algoritma sinyallerinin yönettiği oto teklif verme/akıllı teklif verme gibi makine öğrenim teknolojileri artık birer standart ürün/özellik haline geldi.
Mobil pazarlama sadece cihaz hedefleme yöntemi DEĞİL.
Birçok cihazda gerçekleşen kullanıcı deneyimi/yolculuğu, pazarlama stratejilerinin de değişmesine neden oldu. Artık davranışlarla oluşturulan kitlelerin hedeflendiği ve cihazlara göre değişmeyen bir hedefleme dünyasının içerisindeyiz. Birçok platformdaki davranışların birleştirilebildiği bu yeni hedefleme dünyasında önemli olan, kullanıcılara en uygun/kişiselleşmiş iletişimi yapabilmek.
Tabletler mobil pazarlamanın ana cihazı DEĞİL.
2020 yılında dünyada 1,4 milyar tablet kullanıcısı olması beklenirken telefonlarından internete bağlanan kişilerin ise 3,3 milyar’a ulaşacağı öngörülüyor. Dünyada akıllı telefon penetrasyonu da hızla artıyor.
Mobil uygulamalar, mobil pazarlamada tek odaklanılması gereken alan DEĞİL.
Birkaç yıldır yayınlanan raporlara göre mobil internet kullanımına baktığımızda kullanıcılar zamanlarının sadece yüzde 10’unu web sitelerinde geçiriyor. Zamanın yüzde 90’ının geçirildiği mobil uygulamalardaysa zamanın yüzde 35’i oyun-eğlence ve yüzde 31’i sosyalleşme amacıyla geçiriliyor. Ticari amaçlı olarak kullanım açısından ise web siteleri yüzde 66 oranında tercih edilirken uygulamaların tercih oranı sadece yüzde 6 dolayında.
Mobil pazarlamayla marka algısı oluşturmak zor DEĞİL.
Mobil internet kullanımı artık kullanıcıların zamanlarının yarısından fazlasını aldığı için daha da önemli hale gelen konu, akıllı telefonlarda tüketicilerin tercihlerini değiştirmelerine yönelik stratejilerin nasıl uygulanabileceği.
YouTube izlemelerinin yarıdan fazlası mobil cihazlardan geliyor. Kullanıcılar, YouTube’u mobil cihazları üzerinden günde ortalama 1 saatten fazla seyrediyor. 6 saniyelik bumper reklamlarının incelendiği bir araştırmada, her 10 kampanyanın 9’unda ortalama yüzde 38 oranında ciddi bir reklam hatırlaması (ad recall) etkisi ölçümlenmiş.
Uzak Doğu’daki tüm firmalar mobil tecrübede çok ileride DEĞİL.
Çin, Hindistan, Kore ve Japonya gibi internet kullanıcılarının büyük bölümünün mobil cihazlarda bulunduğu ülkelerde aslında tüm firmalar mobil konusunda çok gelişmiş stratejilere sahip değil. Bu konuda dönüşüme diğerlerinden çok önce başlamış firmalar, yıllar içerisinde o kadar başarılı mobil deneyimler yaratmayı başarmışlar ki diğer firmalarla aralarında ciddi bir performans farkı oluşmuş durumda. Özellikle mobil varlıklarının kullanıcı tecrübesi konusunda ileride olan bu firmalar, PWA gibi yenilikçi kullanıcı deneyimi teknolojilerini rakiplerinin çok öncesinde uygulamayı tercih etmişler.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Aralık saysını ücretsiz okumak için tıklayın.