Sınai Mülkiyet Haklarında Kurumlar Vergisi İstisnası

Buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen çeşitli gelirler ile buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatlar da istisna kapsamında
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/B maddesinde yer alan “Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna” başlıklı düzenleme ile patent veya faydalı model belgeli buluşların devri, satışı, kiralanması ve bunların üretim faaliyetinde kullanılması sonucunda elde edilen kazanç ve iratlar için belli şartların varlığı halinde kurumlar vergisinden istisna sağlanmıştır.
Ar-Ge ile doğrudan bağı olan patent veya faydalı model çalışmalarına çeşitli kanunlar aracılığı ile destekler sağlanmaya çalışılmaktadır. Bunların en önemlilerinden birisi de 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yer bulmuştur. Bu istisna uygulamasından, kurumlar vergisi mükelleflerinin yanında gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilecektir.
Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların;
– Kiralanması neticesinde elde edilen kazanç ve iratlar,
– Devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançlar,
– Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları halinde elde edilen kazançlar,
– Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılmaları sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının
Yüzde 50’si şartların yerine getirilmesi halinde 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kurumlar vergisinden müstesnadır. Buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen çeşitli gelirler ile buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatlar da istisna kapsamındadır.
İstisnadan yararlanma şartları:
– Yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri Türkiye’de gerçekleştirilmiş olmalıdır,
– İncelemeli sistemle patent veya olumlu araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınmış olmalıdır,
– Başvuru sahipleri patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel bir ruhsata sahip olan ve 551 sayılı KHK’da belirtilen nitelikleri taşıyan kişilerden olmalıdır,
– Patent veya faydalı model belgesi için sağlanan koruma süresi aşılmamış olmalıdır.
Bu şartları sağlayan mükellefler, istisna kazanç uygulamasından yararlanabilecektir.
İstisna kazancın tespiti
Buluşun üretim sürecinde kullanılması sonucunda üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmı, 5520 sayılı kanunun 5/B maddesinin 3. fıkrası gereğince transfer fiyatlandırması esaslarına göre ayrıştırılmak suretiyle tespit edilecektir.
Mükellefler, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun geçici 2’nci maddesinde sağlanan haklardan veya 5520 sayılı Kanunun 5/B maddesindeki istisnalardan sadece birini uygulayabilecektir.
Sınai mülkiyet hakkının devri, satılması veya kiralanması
Patent veya faydalı model belgesinin devredilmesi, satılması veya inhisari lisans verilmesi dahil kiralanması durumlarında bu istisnadan yararlanılabilmesi için devir, satış veya kiralama işlemlerinin TPE tarafından tutulan sicile tescil edilmesi gerekmektedir. Yararlanma, sicile tescil tarihinden itibaren başlayacaktır.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Aralık sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.