Online kullanıcılara e-posta yoluyla düzenli bülten gönderimi yaparken gönderilerin spam’e düşmemesi için neler yapılmalı?
E-postalardaki aktiviteler, güvenilirliğinize olumlu yönde etki edecektir
Bu sorunun cevabı her marka için farklıdır. Güvenilir domain’den IP puanına, gönderim sıklığından mail başlığına, e-mail içeriği ve kullanıcı tepkilerine göre farklılıklar gösterebilir. İzin alınmamış adreslere e-mail göndermek hem spam olasılığını artırır hem de IP puanını ve domain’in güvenilirliğini olumsuz yönde etkiler.
Aktif olmayan e-mail hesapları da marka için problem teşkil eder. Gönderilen e-mail’lerin açılmalarını sağlayabilecek şekilde e-mail gönderilmesi kaliteyi yükseltir. E-mail 90 günden fazla sürede açılmadıysa listenizden çıkarmak spam’a düşmemesi için etkili olabilir.
Pazarlama için atılan kampanyaların yanında uzaktan satış sözleşmeleri, şifremi unuttum, sipariş iptali, otomatik kampanyalar gibi işlem mail’lerini göndererek üyelerinizle iletişim kurabildiğiniz bu konuları aynı e-mail hesabı ile göndermeniz; okunma, tıklanma gibi tepkilerin fazla olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla e-mail’lerdeki aktiviteler güvenilirliğinize olumlu yönde etki edecektir.
Mailin başlığı, HTML yapısı, içerik, liste temizliği gibi bir çok nokta mail’in inbox’a ulaşması için önemlidir. Fakat en fazla dikkat edilmesi gereken nokta, mail’in çıkış yaptığı IP ve domain’in itibarıdır. Spam şikayeti, IP puanı gönderim aralığı, pasif adresler gibi maddelerin dikkatli şekilde takip edilmesi sonucu gelişen bir yapıdadır. Ne kadar temiz listeye periyodik e-mail gönderimi gerçekleştiriyorsanız IP puanınızın değeri artacak, ulaştırmada ve inbox’a düşmede avantajlı durumda olacaksınız. Mail listenizdeki aktif adresleri hedefleyerek kullanıcılarınızdan “spam değil” butonunu tıklamalarını rica edebilir, bu noktada onlardan yardım alabilirsiniz.