tatilsepeti – Koray Küçükyılmaz Röportajı
tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz ile online seyahat ve tatil dikeyinin durumunu değerlendirdik.
Seyahat Alışkanlıkları Gelişen İhtiyaçlar ve Teknik Altyapı ile Ciddi Anlamda Değişim Gösteriyor
tatilsepeti.com’u kısaca tanıyabilir miyiz?
tatilsepeti.com, 2004 yılında Türkiye’nin seyahat sektöründeki ilk online pazar yeri olarak hayata geçti. Günümüzde 19 milyonu tekil olmak üzere, toplamda 48 milyonun üzerinde yıllık ziyaretçi sayısıyla Türkiye’nin önde gelen turizm portallarından biriyiz. 2009 yılında dünyanın en büyük otel tedarikçilerinden Expedia ile anlaşma yaparak yurt dışı otel satışına başladık.
2013 yılında ise Londra merkezli yatırım fonu Bancroft Private Equity’den yatırım alarak büyümemizi hızlandırdık. Şu anda sitemizde, Türkiye’nin en saygın tur operatörleri ile üç bine yakın yurt içi, 100 binden fazla yurt dışı oteli, yüzlerce yurt içi – yurt dışı turu, uçak bileti ve araç kiralama hizmetlerini satışa sunuyoruz.
Online seyahat ve tatil dikeyine odaklanan bir firma olarak iş modeliniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
tatilsepeti.com olarak bir pazar yeri hizmeti veriyoruz. Müşterilerimiz pek çok siteyi dolaşmadan en geniş ürün seçeneğini, en iyi koşullarda bizde bulup alışverişlerini yapabiliyor. Online hizmet veren bir firma olmamıza rağmen, müşterimize bize ulaşmak istedikleri her an çağrı merkezimiz aracılığı ile ulaşma imkanı da sunuyoruz. Misafirlerimiz tatil programlarını birden çok platform üzerinde geliştirdiğimiz cep telefonu uygulamalarımızdan ve web sitemizden yapabiliyor. Yaptığımız iletişim çalışmalarıyla da, müşterilerimize ihtiyaçları olan içerikleri ve ilgilerini çekecek teklifleri sunmayı amaçlıyoruz.
Peki en fazla ilgi gören kategoriler hangileri?
En fazla ilgi çeken kategorilerimizin başında yurt içi oteller geliyor. Özellikle erken rezervasyon döneminde bu kategoriye yoğun talep alıyoruz. Ardından gelen kategoriler yurt dışı – yurt içi turlar, yurt dışı oteller, uçak bileti ve araç kiralama.
Son yılların en gözde teknolojilerinden mobilin Tatilsepeti.com’daki yeri nasıl? Toplam trafik ve dönüşümler içinde mobil kanalın payı ne durumda?
Mobil cihazlar üzerinden site ziyaretlerinde, son beş yılda çok ciddi bir büyüme oldu. Bundan beş sene önce toplam trafiğin yaklaşık yüzde 10 – 15’ini mobilden alırken, bugün bu rakam yüzde 70 seviyesine dayandı. Seyahat ihtiyaçlarınızı düşündüğünde mobil, araştırma aşamasında tüketicinin kullandığı en ulaşılabilir kanal ve dolayısıyla trafiği çok yüksek. Dönüşüm oranları görece olarak diğer kanallarımızdan geride kalıyor. Müşterilerimiz rezervasyon aşamasında daha çok web sitemizi ve çağrı merkezimizi tercih ediyor.
Türkiye özelinde seyahat söz konusu olduğunda tüketicilerin satın alma davranışlarını hangi faktörlerin daha çok etkilediğini düşünüyorsunuz?
Kriterler gelir grubuna göre büyük ölçüde değişiklik değişiyor. Orta gelir grubunda fiyat ve programın içeriği öncelikli kriterler olurken, yüksek gelir grubunda havayolu, otel ve ekstra programlar ön plana çıkıyor. Bununla birlikte mevsimin ve resmi tatillerin talebe olan etkisini belirgin bir şekilde izleyebiliyoruz. Örneğin bu sene Ramazan’ın sona ermesi ile birlikte gelen sıcaklar ve 4 günlük tatil satışları olumlu etkiledi. Ayrıca uzun resmi tatillerde artan talebi zaten her sene medyadan takip ediyorsunuz.
Seyahat alışkanlıkları hem Türkiye’de hem de dünyada farklı eğilimler odağında şekillenmeye devam ediyor. Siz Tatilsepeti.com olarak sürekli değişiklik gösteren tüketici beklentilerine nasıl karşılık vermeye çalışıyorsunuz?
Seyahat alışkanlıkları gelişen ihtiyaçlar ve teknik altyapı ile ciddi anlamda değişim gösteriyor. İnsanlar doğru ve erken planlamalar ile seyahatlerini çok daha ucuza mal edebiliyor. Ayrıca kendisinden önce seyahat edenlerin deneyimleri de karar vermelerini kolaylaştırıyor. Bizim gibi firmalar da, bu trendi yakalayacak miktarda çok ürünü, müşteriyi sıkmadan onlara en uygun opsiyonları bularak sunmaya çalışıyor; teknolojilerini de bu doğrultuda genişletiyor. Bu çeşitliliğin içerisinde ürün bazında ve destinasyon bazında farklılıklardan bahsediyoruz. Gelişen trendleri izleyerek, ihtiyaçlara karşılık gelecek ürünleri en esnek şekilde müşteriye sunmayı hedefliyoruz.
Sizce 2017 yılı Türkiye e-ticareti açısından nasıl bir yıl oldu?
E-ticaret alanında her geçen yıl artan bir grafik çiziyoruz. Pazar, 2016’da yüzde 24 büyüyerek 31 milyar TL’ye ulaşmıştı. 2017’nin ilk çeyreğinde ise yüzde 30’luk büyüme yakalandı. Kendi sektörümüz açısından baktığımızda, ülkemizdeki e- ticaret pazarının yüzde 30 – 35’i seyahat harcamalarından oluşuyor. Tatil Sepeti gibi tüm satışlarını online ve çağrı merkezi üzerinden yapan firmaların yanı sıra, konvansiyonel pek çok şirket ve otel de kendi siteleri üzerinden online satış gerçekleştiriyor. Sektör olarak elimizde çok net rakamlar olmasa da Türkiye pazarının yüzde 30’unun online rezervasyon yaptığını öngörüyoruz.
Şu anda toplam internet penetrasyonu yüzde 78, mobil internet penetrasyonu ise yüzde 65 ancak internetteki kesimin tamamı değil, yüzde 43’ü alışverişini bu kanaldan yapmayı tercih ediyor. Önümüzdeki yıllarda teknolojik gelişmelerin ve genç nüfusun etkisiyle internet alışverişinin ve buna bağlı olarak rakamların çok daha yukarı çıkacağını düşünüyoruz.
Tatilsepeti.com’un 2018 yılı hedefleri neler?
Yurt içine baktığımızda, kıyı bandındaki resort otellerin önemli bir kısmını halihazırda satıyoruz. Bu yıl itibarıyla butik oteller, küçük oteller ve şehir otellerindeki varlığımızı da artırmaya başladık; yeni yılda da bunu sürdürmek istiyoruz. İlginin her geçen yıl arttığı yurt dışına yönelik ise yedi kıtada sekiz binin üzerindeki tur alternatifimizi, 2018 ile birlikte daha da artırmayı hedefliyoruz.
Az önce de belirttiğim gibi mobile olan ilgi sürekli artıyor. Biz de kullanıcılarımıza en iyi deneyimi sunabilmek için mobil talebine yönelik çalışmalarımıza önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.
Diğer e-ticaret röportajlarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Aralık saysını ücretsiz okumak için tıklayın.