E-ticaret Sohbetleri’nde E-ihracat ve Dijital Ödemeler Konuşuldu!
E-ticaret Sohbetleri’nde E-ihracat ve Dijital Ödemeler
E-ticaret Çağı’nın dijital dönüşümün hız kazanması ve dijital ekonominin yaygınlaşmasına katkıda bulunma amacıyla hayata geçirdiği E-ticaret Sohbetleri serisinin ikinci etkinliği 23 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirildi.
Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık ve E-Glober Genel Müdürü Orkan Aytulun’un konuşmacı olarak yer aldığı E-ticaret Sohbetleri’nde elektronik paradan e-ihracat satışlarında öne çıkan ürünlere kadar pek çok önemli konu üzerinde duruldu. Dome İstanbul’da gerçekleştirilen ikinci etkinliğe, başta ilk etkinliğe katılan izleyiciler olmak üzere çok sayıda kurumsal ve bireysel katılımcının ilgi gösterdiği gözlemlendi.
Mobil ödeme ve e-ticaret sektörlerinin iki önemli isminin bir araya geldiği etkinlikte; mobil, bankacılık ve ödeme sistemleri alanında 16 yıllık bir deneyime sahip olan ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık, E-ticaret Sohbetleri katılımcılarıyla yeni nesil ödemeler ve dijital dönüşüm alanındaki bilgi ve düşüncelerini paylaştı.
Türkiye’nin yüzde 43’ünün herhangi bir finans kuruluşunda hesabı bulunmuyor
Eliaçık, 60 milyona yakın kredi kartı ve 120 milyonun üzerinde banka kartı sahipliği olan Türkiye’de taksitli ödeme seçeneğinin yaygın olarak tercih edildiğine dikkat çekti. ÖDED Başkanı, bu doğrultuda Rekabet Kurumu’nun 7 Eylül 2017 tarihli kararının bankaların yanı sıra ödeme kuruluşlarının da POS ödeme sisteminde aktif rol oynamasına ön ayak olacağını vurguladı.
Dünya Bankası tarafından açıklanan 2014 yılı verilerine göre Türkiye’de nüfusun yüzde 43,3’ünün herhangi bir finans kuruluşunda hesabı bulunmadığına işaret eden Eliaçık, “Bu oran dünya genelinde yüzde 38 civarında. Dolayısıyla dünya ortalamasına bakıldığında Türkiye’de daha az insan finans hizmetlerinden faydalanıyor.” diyerek elektronik para firmalarının potansiyel kullanıcıların kolay erişebileceği hizmetler sunarak bu oranı düşürebileceğine dikkat çekti.
B2B ticaret, dünya e-ticareti içinde yüzde 67 paya sahip olacak
Çinli e-ticaret devi Alibaba.com’un Türkiye’deki yetkili iş ortağı E-Glober’ın Genel Müdürü Orkan Aytulun ise küresel ticaret ve yabancı pazarlar hakkında tecrübelerini ve tavsiyelerini aktardı. Malezya, Çin, Endonezya gibi e-ihracat alanında gelişmiş ülkelere bakıldığında Türkiye’nin alması gereken biraz daha yol olduğunu ifade eden Aytulun, Alibaba’nın mevcut durumda Türkiye’de yaklaşık 3 milyon üyesi bulunduğu bilgisini verdi.
Türkiye’nin en önemli gündem konularından biri olan e-ihracatta son 2 yılda atağa geçildiğini belirten E-Glober Genel Müdürü, elektronik ihracatın Türkiye ekonomisinin büyümesi açısından önemli bir potansiyel taşıdığını ifade etti. “2020 yılı öngülerine göre 90 trilyon ABD Doları’na ulaşması beklenen dünya ticareti içinde e-ticaretin büyüklüğü 10 trilyon dolar büyüklüğe sahip olacak ve B2B ticaretin ise bu rakam içerisinde yüzde 67 oranında bir payı olacak” diyen Orkan Aytulun, Türkiye’de ticaret yapan firmaların bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Her ayın ikinci ve dördüncü haftasında olmak üzere ayda iki kez gerçekleştirilecek olan E-ticaret Sohbetleri etkinliğine ücretsiz olarak katılmak için http://www.eticaretsohbetleri.com adresine girerek kayıt oluşturabilir, canlı yayın üzerinden izlemek için ise E-ticaret Çağı’nın YouTube kanalını takip edebilirsiniz. Buna ek olarak, E-ticaret Sohbetleri etkinliğini, etkinlikler gerçekleştirildikten sonra YouTube kanalı aracılığıyla online olarak da izleyebilirsiniz.
Diğer e-ticaret haberlerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Kasım sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.