Hatalı Verilen Beyanların Düzeltilmesi

Hatalı Verilen Beyanların Düzeltilmesi
Devreden katma değer vergisini artıran, satış matrahını ve hesaplanan katma değer vergisini azaltan işlemler risk oluşturuyor
Muhasebe uygulamalarında isteğimiz, hep nihai doğruyu yakalamak olsa da bu her zaman mümkün olmamaktadır. Çeşitli sebeplerle verilmiş olan beyannamelerin düzeltilmesi ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bazen düzeltme beyanı vermek, beyanı düzeltse de maliye idaresi tarafından incelemeye sevk edilmek anlamına da gelebilmektedir. Bu yazımızda genel hatlarıyla bu duruma değinmeye çalışacağız.
Beyanlarımızı düzeltirken eğer matrah veya ödenecek vergiyi artırıcı hareket yapar isek herhangi bir incelemeye sevk edilmiyoruz. Ancak yapacağımız düzeltme matrah azaltıcı veya ödenecek vergi rakamını azaltıcı özelliğe sahip ise bu durum vergi dairesi nezdinde incelenmesi gereken bir hal almaktadır. Burada mükellef olarak dikkat etmemiz gereken yapmış olduğumuz işlemin sebeplerini iyi bir şekilde izah notlarıyla birlikte saklamamızdır. Özellikle son zamanlarda çıkan ve geçtiğimiz sayıda ele almış olduğumuz izaha davet müessesesi, bu olayların daha kolay hale gelmesini sağladı aslında. İzaha davet edildiğimiz takdirde incelemeden kurtulma şansımız ise tamamen yapmış olduğumuz işlemi destekleyen bilgi ve açıklayıcı notların saklanmış olması ile mümkündür. Açıklayıcı savunmamız düzgün olmaz ise ve geçmiş zaman ile ilgili soru geldiğinde hatırlamak mümkün olmadığında işimiz daha çok zorlaşmaktadır.
Bahsetmiş olduğumuz düzeltme işlemleri her beyanda olabileceği gibi ağırlıklı olarak katma değer vergisi beyanı işin içinde daha çok yer tutmaktadır. Devreden katma değer vergisini artıran, satış matrahını ve hesaplanan katma değer vergisini azaltan işlemler risk oluştururken devreden katma değer vergisini azaltan, satış matrahını dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisini artıran işlemler hazine yararına olduğundan daha az risk taşımaktadır.
Olayın geneline bakar ve düzeltme yapmadığımız zaman zaman aşımı süresi kadar riski üzerimizde taşıyacağımızı düşünürsek büyük sonuçlar doğurabilecek olan hatalar için mutlaka düzeltme yapılması faydalı olacaktır. Bu düzeltme ödeme doğuruyor ise pişmanlıkla verilebilmektedir, ancak ödeme vadesine çok dikkat edilmelidir. Ödeme yapılmadığı takdirde yüzde elli oranında vergi ziyaı cezası ödemek ile sonuçlanmaktadır. Yani pişmanlıkla düzeltme yaparken ödeme gücümüzden de emin olmamızda fayda bulunmaktadır.
Pişmanlık ile verilen beyannameler için son çıkan 95 no’lu VUK Sirküleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama uyarınca, başkaca bir sebep bulunmadığı müddetçe sırf pişmanlıkla beyanname verdiği gerekçesiyle mükelleflerin uygulamada vergi incelemesine ve takdire sevk edilmediği, pişmanlıkla beyanname verilmesinin sevk nedeni olarak değerlendirilmesinin ve mükelleflerin bu nedenle incelemeye ve takdire sevk edilmesinin de mümkün bulunmadığı belirtilmiştir.
Tüm bunlardan hareketle beyan vermek kadar düzeltme yapmanın da sonuçları önemli olduğundan beyan vermeden önce tüm yönleriyle düşünüp karar vermekte fayda bulunduğu unutulmamalıdır.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ekim sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.