Omnichannel / 3. Bölüm
Ürün hazırlıklarının yapıldığı depolarda, rafta duran ürün ile ilgili bilgiler AR/VR özelliğine sahip gözlükleri bulunan toplayıcılar tarafından kolaylıkla görülebilir
Geçen ayki yazımızda omnichannel olarak faaliyet gösterecek (esasında sadece online şirketleri içinde geçerli) şirketler için önemli olacak 3 teknolojiden bahsetmiştik. Bunlar sırasıyla ödeme sistemleri, big data, AI (Artificial Intelligence – Yapay Zeka) idi. Bunlara ek olarak hayatımıza girebilecek başka hangi teknolojiler olacak ve bunlar hayatımızda nasıl yer alacak?
Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik)
Büyük halk kitleleri esasında bu teknoloji ile Pokemon GO oyunu sayesinde tanıştı. Bu oyunda gerçek lokasyonlar ile sanal oyun iç içe geçmektedir. Perakende şirketleri bu teknoloji ile müşterilerine farklı nasıl deneyimler sunabilirler. Birlikte düşünelim…
Moda sektöründeki şirketler müşterilerinin online veya mağaza içi deneyimi sırasında ürünleri kendi üzerlerinde deneme ihtiyacını ortada ürün ortada yokken çok hızlı bir şekilde giderebilirler. Bu hizmeti AR özelliği olan mobile app’ler veya mağaza içindeki özel ekranlar sayesinde yapabilirler.
Bu teknolojinin özellikle online alışverişlerde iade oranlarının azalması için çok büyük katkı sağlayacağını söylemek hiç de yanlış olmaz. Yurt dışında bunun örneklerini görmeye başladık bile.
Ürün hazırlıklarının yapıldığı depolarda rafta duran ürün ile ilgili bilgiler AR/VR özelliğine sahip gözlükleri bulunan toplayıcılar tarafından kolaylıkla görülebilir. Böylece depo içi süreçlerde verimlilik artacak, aynı zamanda hata oranları düşecektir.
NFC (Near Field Communication)
Daha önce bahsettiğimiz big data ve AI ile birlikte bu teknolojiyi düşündüğümüz zaman durum daha da ilginç bir hal alacaktır. Tüm online ve offline alışveriş deneyimleri izlenip verisi toplanan ve sonra da AI teknolojileri ile analiz edilen müşterilerin sonraki ziyaretlerinde onlara çeşitli önerilerde veya özel kişiselleştirilmiş kampanyaların yapılması mümkün olacaktır.
Şu an için bu, zaten online sitelerde yapılmaktadır. Bunu en iyi yapan şirketlerin başında Amazon gelmektedir. Bunu Türkiye’de mağaza bazında öneren şirketler veya uygulamalar da bulunmaktadır. Ancak bunun bir de mağaza içinde ürün bazında yapılabildiğini düşünün.
Örneğin, siz mağaza içinde dolaşırken geçen hafta aldığınız bir t-shirt’ün özelliklerini bilen bir uygulamanın size ona uygun bir başka ürünü, hem de sadece size özel bir fiyatla sunduğunu düşünün. Ya da son alışverişinizde aldığınız bir gıda ürününün farklı bir aromalısını ya da onunla uyumlu olabilecek başka gıda ürünlerini veya o gıda ürünü ile ilgili yapılabilecek tarifleri gösteren bir uygulama hayal edin.
Özetle yeni teknolojiler ile birlikte tüm şirketler, siz daha leb demeden leblebi istediğini anlamaya, hatta siz başka bir ürün alırken sizin leblebi de sevebileceğinizi tahmin etmeye çalışıyor. Bu sayede hem sizin alışveriş deneyiminizi olabildiğince kolaylaştırmaya hem de sizi daha fazla memnun ederek kendi şirketlerine olan sadakatinizi artırmaya çalışıyor.
Diğer e-ticaret çağı köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Eylül sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.