İhracatta E-Fatura & Araç Kiralamalarında Ödeme
İhracat işlemlerinde e-fatura kullanım zorunluluğu tüm ihracatçı mükellefleri değil, yalnızca halihazırda e-fatura uygulamasına dahil olan mükellefleri kapsamaktadır
01.07.2017 tarihinden itibaren uygulamaya girmiş olan iki önemli konu hakkında kısaca bir hatırlatma yapmanın faydalı olacağını düşünmekteyiz.
İhracat işlemlerinde e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğu başlayacak mükelleflere ilişkin duyuru yayınlanmıştır.
Buna göre, ihracat işlemlerinde e-fatura kullanım zorunluluğu tüm ihracatçı mükellefleri değil, yalnızca halihazırda e-fatura uygulamasına dahil olan mükellefleri kapsamaktadır. E-fatura uygulamasına dahil olmayan ihracatçı mükellefler, ihracat işlemlerinde matbu fatura kullanmaya devam edeceklerdir.
Araç kiralamalarında tutarına bakılmaksızın tahsilat ve ödemelerin banka aracılığıyla yapılmasının zorunlu hale getirilmesi:
Bilindiği üzere vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayı, belli kurumların kayıt ve belgeleri yardımıyla tespit etmek ve böylece kayıt dışılığı önlemek amacı doğrultusunda tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu getirilmesine ilişkin açıklamalar 459 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde yer almaktadır.
480 seri no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 459 seri no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “4.1. Kapsam ve Tutar” başlıklı bölümünün sonuna aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
“Tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan araç kiralama faaliyeti ile uğraşanların vermiş oldukları motorlu kara taşıtı ve motorlu kara aracı (13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre tescile yetkili kuruluşlarca kayıt ve tescil edilmesi zorunlu olmayan taşıt ve araçlar hariç) kiralama hizmetlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin ise yukarıda belirtilen hadle sınırlı kalınmaksızın, aracı finansal kurumlar tarafından düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunludur.”
Yapılan değişiklikle, araç kiralama faaliyeti ile uğraşanların vermiş oldukları motorlu kara taşıtı ve motorlu kara aracı kiralama hizmetlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerin tutarına bakılmaksızın (7.000 TL günlük ödeme sınırı dikkate alınmadan) aracı finansal kurumlar tarafından düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Burada amacın hem kayıt dışılığı önlemek hem de bu araçların tam olarak kimler tarafından kiralandığı bilgisinin sabitlenmesi olduğunu düşünmekteyiz. Kapalı olan nokta ise ekonomi içinde oldukça fazla şahıslardan kiralama faaliyetinin de bulunmasıdır. Bize göre bu kiralama bedelleri de kiralayanın kiralama şirketi olup olmadığına bakılmaksızın mükelleflerce banka ve finans kurumları aracılığıyla ödenmeye çalışılmalıdır.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ağustos sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.