E-ticaret iş fikrinizi gerçekleştirmeden önce yanıtlamanız gereken sorular
Projelerin uzun soluklu olmasında kendinize yönelteceğiniz soruların yanıtları büyük rol oynuyor
Bir sorunu çözüyor musunuz?
E-ticaret iş fikriniz, tüketicilerin yaşadıkları bir sorunu çözüyor mu? Bu fikir, onlara ne kazandırabilir? Ya da onların yaşadıkları bir sorunu ortadan kaldırarak onların hayatlarına bir kolaylık getiriyor musunuz? Fikriniz bir sorunu ortadan kaldırmıyorsa, zaman ve maddi kayıplar yaşanmasına yol açabilir.
Bu sorunu çözen kaç kişi var?
Fikriniz, gerçekten de tüketicilerin bir ihtiyacına hitap ediyor olabilir. Peki, bu fikri sizden önce düşünen ve hayata geçiren kaç kişi mevcut? Başkalarının bu sorunun üzerine yoğunlaşması, e-ticaret sektöründe rekabet olduğunu gösterecektir. Eğer bu sorunun üzerine yoğunlaşan başka firmalar bulunuyorsa, bu firmalar bu çözümü nasıl pazarlıyorlar diye düşünmekte yarar var.
Çözümünüz ne kadar özel? Bu çözümle rakiplerinize bir üstünlük kurabilir misiniz?
Pazarda bu soruna odaklanan başka kişiler olsa dahi siz bu çözümü nasıl bir şekilde sunuyorsunuz? Farklılıklarınız var mı? Bu farklılığınız, rekabette size bir üstünlük sağlayacak mı? Yoksa rakiplerinizden bir farkınız olmayacak mı? Eğer öyleyse, çözümünüzü geliştirmek için bazı çalışmalar yapmanız gerekiyor. Rakiplerinizden daha iyi bir hizmet sunmuyorsanız, bu rekabette onlarla baş etmeniz güç olabilir.
Pazardaki rekabet ne durumda?
Başka bir deyişle, sizinle aynı işi yapan kaç farklı e-ticaret firması bulunuyor? Yüksek rekabet olan e-ticaret sektöründe, sıfırdan bir iş kurmak oldukça zorlu bir süreç olacaktır ve bu nedenle de işinize birçok alanda yatırım yapmanız gerekir. Eğer çözümünüz, diğer firmaların sunduğundan daha işlevselse, bunu öne çıkartmak için pazarlama çalışmaları yapmanız ve pazarlama bütçenizi artırmanız gerekebilir.
Sektöre giriş maliyetiniz ne olacak?
E-ticaret sektörüne giriş yaparken, ne kadarlık bir sermayeye ihtiyacınız olacak? İşinizin kurulumu, hizmetinizin ya da ürününüzün geliştirilmesi, altyapı ihtiyaçları, yazılımlar ve bunun gibi birçok masraf ortaya çıkacaktır. Öncelikle bu masrafların ne kadar olacağını ve ne kadarlık bir sermayeye ihtiyacınız olacağını araştırmalısınız. Bu araştırmaları yapmadan bir atılım yapmak, sonradan kötü sürprizlerle karşılaşmanıza yol açabilir.
Yasal zorunluluklar ya da engeller bulunuyor mu?
Fikrinizi hayata geçirmeden önce yasal zorunluluk ya da engelleri araştırdınız mı? Yatırım yapmayı planladığınız e-ticaret sektöründe, devlet tarafından uygulanan ekstra zorunluluklar ya da yasal prosedürler ne durumda? Bunları karşılayabilecek kapasiteye ve yetkiye sahip misiniz? Pazar araştırması sırasındaki önceliklerinizden biri de bu yasal zorunlulukları araştırmak olmalı.
Bu işi yapabilecek teknik bilgiye sahip misiniz?
Aklınızdaki fikri hayata geçirirken birçok farklı konuda bilgi sahibi olmanız gerekecektir. Fikri yönetebilir ve işler hale getirebilirsiniz; ancak bunların yanı sıra pazarlama, altyapı çalışmaları, satış ve benzeri birçok farklı alanda da çalışmalar olacaktır. Bunların hepsinin altından tek başınıza mı kalkmayı planlıyorsunuz? Yoksa birlikte yol alabileceğiniz bir ekibiniz var mı?
Ne kadar sürede kar elde etmeye başlayacaksınız?
Bu fikrinizi hayata geçirdiğinizde ne kadar sürede para kazanmayı planlıyorsunuz? Kara geçmeyi planladığınız zamana kadar hayatınızı ve projenizi destekleyecek maddi güce sahip misiniz? Maddi kaynak, hem kişisel ihtiyaçlarınızı gidermek hem de e-ticaret işinizi ayakta tutmak için son derece kritik. Bu nedenle işinizi hayata geçirmeden önce, maddi planınızı da ortaya koymalısınız.
Diğer e-ticaret makalelerini okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ağustos sayını ücretsiz okumak için tıklayın.