Türkiye’den E-ticaret Üzerine Başarılı Reklam Kampanyası Örnekleri

Yıllık yüzde 24 büyüme oranıyla Türkiye e-ticaret pazarı, büyüklü küçüklü birçok firmanın yer aldığı önemli bir hacme erişti
Dünyadaki dijital dönüşüme paralel olarak Türkiye’de de birçok firma, iş yapılarını internet üzerine taşıyor ya da doğrudan e-ticaret modelleriyle faaliyete geçiyor. Türkiye’deki tüketicilerin giyim ve bilet kategorileri başta olmak üzere internetten mal veya hizmet siparişi verme oranı her geçen ay artıyor. TÜIK’in son verilerine göre ülkemizde internet kullanan bireylerin yüzde 34’ü elektronik ticareti tecrübe etmiş durumda. Bunların içerisinde yüzde 60’lık kısmı giyim oluştursa da bilet ve ev eşyası da başı çeken kategoriler.
Deloitte’in TÜBİSAD için hazırladığı rapora göre 2 yıllık yüzde 24 büyüme oranıyla ve 31 milyar TL’yle Türkiye e-ticaret pazarı, büyüklü küçüklü birçok firmanın yer aldığı önemli bir hacme erişti. Bu denli ciddi büyüklüğe erişen bir sektörde faaliyet gösteren firmalar da pazarlama stratejilerini; performans tabanlı olarak planlayıp yatırım geri dönüşlerini artırmaya yönelik kampanyalara ağırlık vererek dijital reklamlarını dünya ölçeğinde yönetmeye çalışıyor. Mobil, offline entegrasyon ve otomasyon perspektiflerinin gitgide daha önemli hale geldiği dijital pazarlama alanında, Türkiye’deki e-ticaret firmalarının bu yıla ait başarılı örneklerini paylaşmak istedim.
OTOMOTİV
– Ikinciyeni.com arama motoru reklamlarında araba üreticilerine ait ikinci el arabalar için düzenlediği açık artırmaların süresini geri doğru saydırarak, gerçek zamanlı olarak tüketicilerin siteye girmeden açık artırmalara dahil olmasını sağlamış. Bu sayede de geri sayım gösteren reklamlar, standart arama ağı reklamlarından üç kat daha yüksek dönüşüm ve tıklama oranlarına ulaşılmasına neden olmuş.
PERAKENDE
– Hepsiburada.com otomasyona geçişle ilgili olarak önemli bir karar alarak, arama ağı reklamlarında belirli ürün kategorileri için yatırım getirisini artırmada makine öğrenimi teknolojisini uygulamaya başlamış. Sorgu düzeyinde teklif verme teknolojileri ve açık artırma zamanı teklif verme optimizasyonu olan “arama için reklam harcamasının getirisini (ROAS)” aktif hale getirmiş. Bu değişiklik sonrasında kampanya geliri yüzde 104 oranında artarken ROAS’ı yüzde 36 oranında artmış. Ve dönüşüm oranı de yüzde 74 oranında yükselmiş.
– Media Markt internet kullanıcılarının fiziksel mağazalarına yaptığı ziyaretleri artırmak için oluşturduğu kampanyalarda lokasyon uzantılarını detaylı şekilde kullanmış. Bu sayede de ilgili fiziksel mağazaların gelirlerinde yüzde 16’lık bir artış sağlarken, arama reklamlarındaki yol tarifleri link’lerinin en çok tıklandığı mağazaların trafiği yüzde 6 oranında artmış.
– Morhipo.com arama motoru alışveriş kampanyaları stratejisini geniş ürün yelpazesini kategorilere bölerek detaylı ürün besleme listeleriyle uygulamayı seçmiş. Bu listeleri CRM tabanından destekleyerek sürekli güncel tutarak yeni müşteri kazandığı bu kanalda dahi yatırım getirisini yüzde 80 üzerinde artırabilmiş.
– Trendyol.com, hedef kitlesiyle etkileşimini artırmak için mobil dünyanın önemli bileşenlerinden olan uygulamalarla ilgili olarak ciddi bir pazarlama planı uyguluyor. Bu amaçla uygulama indirme stratejilerinde makine öğrenimi altyapısını kullanan Evrensel Uygulama Kampanyaları formatını kullanıyor. Bu sayede de daha değerli kullanıcıların mobil uygulamayı indirmesini sağlarken daha sonra aktif hale getirilen yeniden etkileşim kampanyaları sayesinde uygulama ziyaretlerinde yüzde 30; gelir ve işlemlerdeyse yüzde 20 artış yakalanmış.
TURİZM
– Jolly Tur yaz kampanyalarını internet kullanıcılarına aktarabilmek için YouTube’un detaylı hedeflemelerini; demografik, yakın ilgi alanı ve pazardaki kitle yöntemlerini aktif hale getirerek oluşturmuş. Bunun yanında da daha önce videolarını izleyenlere ve sitesini ziyaret edenlere yeniden pazarlama yapma şansını buldu. Bu kampanya sayesinde video reklamını izleyenlerin kendisiyle ilgili yaptığı aramaları yüzde 40 oranında artırmayı başarmış.
– Tatilsepeti.com seyahat potansiyeline sahip tüketicilere ulaşırken çağrı merkezi için daha fazla olası satış oluşturmak için tıkla ve mesaj gönder reklam uzantıları kullanmış. Bu sayede de çağrı merkezinde edinilen müşterilerde yüzde 10 başarı oranına ulaşmış.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Ağustos sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.