Yatırımcılara Başarılı Bir E-ticaret Şirketini Kapatmak İçin Altın Yollar (!) – 1

İşler plan dahilinde gidiyorsa planı değiştirin, ciro hedefini iki katına çıkarın, personel giderlerinde yüzde 20 kısıntıya gidin.
Türkiye’de halihazırda 900’e yakın e-ticaret şirketi bulunuyor ve aslında bu sayının on binler mertebesinde olması gerekiyor. Ancak malesef sayı çok hızlı büyümüyor. Yeni şirketler tabii ki mevcut, ama kapanan da birçok şirket bulunuyor. Kapanan birçok şirkette bir zamanlar işlerin iyi gittiği dönem ile karşılaşmak mümkün. Bu ayki yazımda, başarılı bir şirketi kapatmayı tercih eden (!) yatırımcılar ve yöneticiler için anahtarlar ileteceğim.
Öncelikle fikirden başlayalım. İlgili web sitesi bir fikirle doğdu ve müşteriler ona sunulan değer önermesini sevdiler. Bu şirket başarılı idi. Dolayısıyla buradan başlamak, şirketin kapanma sürecinde size hız kazandıracaktır. Müşterilerin sevip satın aldıkları değer önermesi ile oynayınız. Şirketiniz müşteriye garanti değer önermesini sunuyorsa, iade süresini 30 günden 15 güne düşürünüz. Şirketiniz müşteriye ucuzluk gibi bir değer önermesi sunarken, fiyatlarınızı rakiplerinizle aynı seviyeye getiriniz. Çünkü siz farklı olmayı değil, sıradan olmayı seçmelisiniz.
Elinizde mutlaka yapılmış bir iş planı vardır. İşler plan dahilinde gidiyorsa planı değiştirin, ciro hedefini iki katına çıkarın, personel giderlerinde yüzde 20 kısıntıya gidin. Bir zamanlar başarılı olmuş bir şirkette -hiç zannetmem ama- bir iş planı yoksa sakın iş planı yaptırmayın, yapmayın.
Şirketi başarıya taşıyan ekibi önemsememek çok önemli. Üst yönetimden başlayarak tüm ekibi yenileyin. Çünkü onlar olmasa daha da iyisi yapılabilirdi. Bunu yapmak, varsa şirket içindeki aile havasını da bitireceği için kapanma sürecini hızlandıracaktır. E-ticaret şirketlerinde çalışan her bireyin şirketi sahiplenmesi çok önemlidir. Bu nedenle şirkete birçok yaptırım veya prosedür koyun. Ne de olsa artık profesyonelleşme zamanı. Süreçleri değiştirirken şirketi hantallaştırmayı unutmayın. Pire için deve yakın. Yolunda gitmeyen bir süreci düzeltmek yerine tüm süreçlere kontrol noktaları ve onay mekanizmaları koyun. Şirket başarılı ama neme lazım.
İş yaptığınız tüm partnerleri değiştirin. Çünkü bunlar o başarılı şirketin paydaşları değil, o giden kişilerin adamları idi. Her işi yeni firmalara verin. Bu sırada eski firmaları sakın dinlemeyin. Onlar sizi kandırır! Ne de olsa e-ticaret işi kolay. İşi bilmenizin çok önemi yok. Eskiden 5 bin TL mi veriliyordu o işe? Siz 4 bin 500’lük bir firma bulun. Yeni firmalarla anlaşma yaparken sakın KPI falan koymayın. Toplantıda size “yaparız abi” dediler ya, o yeter!
Marka ile oynayın. Site görünüşünü, site dilini, çağrı merkezi script’lerini, logoyu, kısaca müşteriye değen ne varsa değiştirin. Şirketi devraldığınızda yolunda gitmeyen kimi şeylere ise dokunmayın. Ne de olsa müşteriler sizden iyileşme değil, değişiklik isterler!
Bütün vaktinizi değişime ayırın. İşler bir şekilde gider. Ne de olsa yeni aldıklarınız akıllı çocuklar. Bir süre sonra aylık raporlarda işlerin yolunda gitmediğini mi fark ettiniz? Hemen sektördeki tanınmış tüm şirketlerden adam toplayın. Tabii ki onları işe alırken bol keseden atın. Hedefiniz e-ticarette ilk 20’ye girmek değil mi? Sizden önce bir şirket kültürü oluşmuştu ama bu kadar farklı şirketten adamları toplayınca çorba gibi oldu, pardon daha heterojen bir yapı oluştu ama olsun varsın. İyidir. Zaten şirket ortamında gerilimler çok önemlidir. Kavgalar performansı artırır. Zaten beğenmeyen de gider. Kim ona o kadar para ve o unvanı verecek?
İşler iyice kötü gitmeye başladı değil mi? Hemen her işe el atın. İşi bilmemeniz önemli değil. Ne de olsa siz yoktan birçok işi var ettiniz. E-ticareti mi yapamayacaksınız? Ekibi biraz dinleyin de yine oradan buradan duyduklarınızla onlara yeni işler çıkartın. İş planında böyle şeyler yoktu ama sanırım önceki ekip atlamış. Trafiğiniz henüz aylık 50 bin seviyelerinde ama geçen ay katıldığınız bir seminerde bir Alman şirketinin mobil uygulama başarısını duymuştunuz. IT ekibi kimi zaman çöken sevkiyat sistemini düzeltiyor ama hemen durdurun ve onlara çok da deneyimli olmadıkları mobil uygulamayı yazdırın.
Bu konunun devamını bir sonraki sayıda işlemeye devam edeceğiz.
Diğer tüm e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Temmuz sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.