E-ticaret satışlarının damga vergisine tabi olması ne anlama geliyor?

“Elektronik imza ile imzalanmadığı sürece tıklama gibi yöntemlerle kabul edilen sözleşmeler damga vergisine tabi değildir”
01.07.1964 tarihli 488 sayı numaralı Damga Vergisi Kanunu ile hangi kağıtların damga vergisine tabi olduğu belirlenmiş durumdadır. Genel olarak kanun, bazı evrakların hazırlanması ya da onaylanmasının sabit damga vergisine tabi olduğunu söylerken diğer yandan da çeşitli sözleşme türleri sayarak bunların da meblağları üzerinden damga vergisine tabi olduğunu belirtiyor.
Somut örnek ile açıklamak gerekirse; 100.000 TL’lik bir ticari işlem direkt sözleşmesiz yapılırsa herhangi bir damga vergisi doğmazken işlem için öncesinde bir sözleşme hazırlanıp taraflar arasında imzalanırsa binde 9,48 damga vergisi ödenmesi öngörülmektedir.
Konumuz olan elektronik ticaret sektöründe ise bilindiği üzere alıcı ile satıcı arasında işaret koyma ya da tıklama yöntemi ile de olsa bir sözleşme imzalanmaktadır. 09.08.2016 tarihinde yayınlanan 6728 no’lu Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mesafeli satış sözleşmeleri için binde 9,48 damga vergisi öngörülmüş ve sektörde bir kafa karışıklığına sebep olmuştur. Ancak Maliye Bakanlığı, yayınladığı 60 seri no’lu Damga Vergisi Genel Tebliği ile konuya açıklık getirmiştir. İlgili tebliğin 6. maddesinin 4. bendinde elektronik imza ile imzalanmadığı sürece tıklama vesaire gibi yöntemlerle kabul edilen sözleşmelerin damga vergisine tabi olmadığı belirtilerek soru işaretleri ortadan kaldırılmıştır.
Sonuç olarak elektronik ortamda yapılan sözleşmelerin elektronik imza ile imzalanması uygulaması sektörde yaygın olmadığından mesafeli satış sözleşmeleri damga vergisine tabi olmayacaktır.
Diğer e-ticaret soru cevaplarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Temmuz sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.