Avrupalı e-ticaret firmalarından başarılı reklam kampanyası örnekleri

e-food isimli yemek sipariş sitesi, YouTube şöhretleriyle çektikleri videolar sayesinde Yunanistan’ın en büyük ikinci YouTube marka kanalı haline gelmiş.
Üreticiyle tüketicinin arasındaki aracıların ortadan kalkmaya başladığı günümüzde; internet satış kanalı, artık firmaların cirolarında ciddi önemi olan ve büyümelerindeki bir numaralı faktör haline geldi. Avrupa, İngiltere ve Almanya gibi dünyadaki en gelişmiş e-ticaret penetrasyonuna sahip ülkelerden birkaçını içeren, alım gücü yüksek tüketicilere sahip stratejik bir ekosistem/büyük bir bölge. Yüzde 85 dolayındaki internet kullanım penetrasyonu ve toplam ticaretin yüzde 10’una ulaşmasına az kalan internetten alışveriş, bu bölgede faaliyet gösteren e-ticaret firmalarının önemli tecrübeleri olduğunun göstergesi. Mobil kullanıcı tecrübesi, reklam otomasyonu ve online video konularının e-ticaretçiler arasında en yoğun olarak konuşulduğu 2017 yılında, farklı ülkelerdeki firmaların kampanyalarından derlediğim örnekleri paylaşmak istedim.
DANİMARKA:
Bestseller isimli giyim perakendecisi arama motoru alışveriş kampanyalarının ürün listelerine, standart kelime kullanımlarının dışına çıkıp tüketicilerin kullandığı ebat ve diğer özellikleri içeren başlıklar ekleyerek yeni müşterilere ulaşma maliyetini azaltmayı başarmış. Hatta satış oranı 3 katına çıkmış.
FİNLANDİYA:
Bir fiyat karşılaştırma sitesi olan Vertaa, günlük olarak oluşturduğu kampanyaları dinamik yeniden pazarlama banner kampanyası aracılığıyla sadece ilgili hedef kitleye göstererek en yüksek karlı satış oranlarına ulaşmış. Bunda kampanya ayarlarının sipariş maliyetini hedefleme esasına göre düzenlenmesi de etkili olmuş.
HOLLANDA:
Ev ürünleri satan bir e-ticaret firması olan fonQ, yaptığı analizde sipariş sayfasındaki düşük alışveriş sonlandırma oranının en önemli nedeni olarak tüketicilerin kargo dahil fiyata bakma isteği fikrinin yanlış olduğunu fark etmiş. Bunu yapmak için oluşturulan basit analizde, tüketicilerin bu bilgiyi görmesi için sayfayı aşağıya kaydırması gerektiğinde bunu yapmadıkları anlaşılmış. Detaylı analizlerde asıl sorunun sepet ikonu rengi olduğu ve tüketicilerin alışverişi bitirmek için buna tıkladığı fark edilince yapılan revizyon sayesinde satış oranı yüzde 2 artmış.
HOLLANDA:
Catawiki isimli teklif sitesi, yaptığı YouTube video reklamlarını tüketiciye uygun hale getirerek; videolarını izleyenlerin, arama motorlarında markalarını aramasını 5 kat artırmasını mümkün kılmış.
İNGİLTERE:
Cashflex isimli kredi bulma sitesi, arama motoru kampanyalarında çoklu cihaz ölçümlemesine geçerek mobilin önemi ortaya çıkararak, mobil ziyaretleri neredeyse iki katına çıkarırken toplam satışa dönüşme oranını da yüzde 10 artırabilmiş.
İTALYA:
ePrice isimli tüketici elektroniği e-ticaretçisi, mobil cihazların müşterileri için ne kadar önemli olduğunu anlamak için Analytics User-ID özelliğini kullanmaya başlamış. Bu sayede mobil siteye de giren müşterilerin sipariş tutarlarının yüzde 16 daha fazla olduğunu fark edip gerekli düzenlemeleri yaparak toplam satışa dönüştürme oranını yüzde 112 artırmayı başarmış.
ROMANYA:
Moda üzerine bir e-ticaret sitesi olan StarShiners, Analytics raporları çerçevesinde tamamen tüketicilerin davranışlarına göre yenilediği mobil sitesi sayesinde mobilden gelen satışlarını yüzde 50’nin üzerinde artırırken toplam satışlarını da yüzde 20 artırmış.
YUNANİSTAN:
e-food isimli yemek sipariş sitesi, YouTube şöhretleriyle çektikleri videolar sayesinde Yunanistan’ın en büyük ikinci YouTube marka kanalı haline gelmiş ve on binlerce abone kazanmış.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Temmuz sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.