Küçük işletmeler için e-ticaret tavsiyeleri dizisi / 1. Bölüm

Emek – Zaman
Türkiye’nin dijitalleşme sürecinde her gün onlarca firma e-ticaret serüvenine başlıyor. Birçoğu beklentilerini karşılarken bir kısmı da ne yazık ki bu işin beklentilerinin altında kaldığı düşüncesiyle motivasyonunu kaybediyor. Bunun sonucunda da kimisi işini yarı yolda bırakıyor, kimisi daha yeni başlamışken vazgeçiyor, kimi işletmeler ise yanlış tercihler yaparak para ve diğer önemli kaynaklarını birer birer kaybediyor. Ben de bundan sonra bu bölümde bugüne kadar belki 8000’in üzerinde e-ticaret sitesine hizmet verirken gördüklerimi, tecrübe ettiklerimi, işletmelerin neleri doğru ve neleri yanlış yaptığını sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Öncelikli olarak e-ticareti bir dijital dönüşüm süreci olarak kabul etmeli ve uzun vadeli planlar yaparak, küçük adımlarla ilerlemeye özen göstermeli. E-ticaret, dışarıdan sadece bir web sitesi açmak gibi görünse de içinde stok yönetimi, operasyon, kargo, fiyatlama, pazarlama gibi birçok öge de bulunuyor. Bunları sindirmek için doğal olarak 1-2 ay gibi kısa bir süre yeterli olmayacaktır. Her ne kadar işinde uzman bir ekiple çalışılsa bile her şeyin yerine oturabilmesi için elbette zamana ihtiyaç vardır.
E-ticarette başarı için bu işe zaman ayırmak, küçük adımlarla üzerine koyarak ilerlemek ve ilk başta beklentilerin çıtasını çok yükseğe taşımamak, küçük işletmeler için en doğru karar olacaktır. Operasyon ve site yönetimi tarafında ise biraz emek vermekte fayda var. Bazı şeyleri tabi ki para ile halledebilirsiniz, ama para ile bu işi yaptırdığınız kişi veya firma, işinizi sizden iyi biliyor mu? Kendi uzmanlık alanında elbette iyi olabilir, ama sizin işinizi kimse sizden daha iyi bilemez.
Bu yüzden iki tane yarım iş veya operasyon yürütmektense sağlam adımlarla bu işe odaklanarak ve zaman ayırarak, tek bir işi tam olarak yapmak daha doğru olacaktır. Her işte olduğu gibi e-ticaret işinde de hedefe giden yolda çaba göstermek, belli noktalara dikkat etmek ve tabi ki bu alanda deneyim kazanmış kişilerin veya kuruluşların tecrübelerinden yararlanmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Diğer yazılarımızda da e-ticaret siteleri için SEO tavsiyeleri, içerik tavsiyeleri, reklam kanalları ve bu anlamda uygulanabilecek ipuçları şeklinde devam edeceğiz, bu nedenle E-ticaret Çağı’nı okumaya devam etmenizi öneririm.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Haziran sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.