E-ticarette sahtecilik durumlarının önüne nasıl geçilebilir?

E-ticaret sitesinden alışveriş yapan bir kullanıcının bankaya bu alışverişi kendisinin yapmadığını bildirmesinden sonra banka tarafından incelemeye alınan ödeme işlemi, kullanıcının beyanını doğrular biçimde başkası tarafından gerçekleştirildiyse ödeme tutarı, kişinin hesabına geri aktarılıyor. Bu durumda e-ticaret siteleri zarar edebiliyor.
E-ticaret sitelerinin korkulu rüyası olan bu gibi sahtecilik faaliyetleri, hem tüketiciyi hem de e-ticaret firmalarını mağdur ediyor. Yaygın olarak fraud adıyla bilinen kredi kartı sahteciliği, milyonlarca lira zarara, borçlanmalara, hatta işletmelerin kapanmasına bile yol açabiliyor. Peki e-ticaret siteleri sahtecilik faaliyetlerinin önüne geçmek için nasıl fraud kontrolü sağlayabilir?
Üye kaydı oluşturma
E-ticaret sitesinden alışveriş yapabilmeleri için kullanıcıların üye hesabı oluşturmaları istenebilir. Böylece alışveriş için üyenin kendi bilgilerini doğrulayarak web sitesine girmesi gerekir. Dolayısıyla bu adımlara takılan kişiler alışveriş yapamayacakları için kullanıcıları ve firmaları mağdur etme olasılıkları da düşük olacaktır.
IP adreslerinin kayıt altına alınması
E-ticaret sitesi, alışveriş işlemini gerçekleştiren kullanıcıların IP adreslerini kayıt altında tutabilir. Olası bir sahtecilik durumunda ise soruşturmaların sağlıklı yürütülebilmesi için bu IP adreslerini ilgili makamlara sunabilir.
Gönderi adresleri
Üye hesabı oluşturulması sırasında kullanıcının belirttiği fatura ve teslimat adresi kayıt altına alınabilir. Böylece sonraki alışverişlerde adreslerin önceden belirtilen adreslerden farklı olması durumunda şüpheli işlemler için inceleme yapılabilir.
Güvenlik kodu talebi
Güvenlik kodu istenmesi, sahteciliğin önüne geçmek için kullanılan aygın uygulamalardan biri. Her kredi kartlı alışverişte kullanıcıdan kredi kartının arkasında bulunan ve CVV, CV2, CVC isimleriyle bilinen 3 haneli güvenlik kodlarını girmesi istenebilir. Bu yöntemle sahtecilik yapmaya çalışan kişilerin bu çabalarının önüne geçilebilir.
3D Secure yöntemi
3D Secure uygulaması ile bankaların, yapılan online harcamalar için müşterilerinden onay almaları sağlanabilir. Genelde yüksek ödemelerde kullanılan 3D Secure sistemi, ödeme miktarı fark etmeksizin aktive edilecek şekilde de ayarlandığında kullanıcıların güvenliği büyük ölçüde sağlanabiliyor.
Online klavye
Keylogger uygulamaları ile kart bilgilerinin, hatta güvenlik kodlarının bile kopyalanması mümkün. Bu nedenle ödeme sayfasında oluşturulan bir online klavye sayesinde kredi kartı bilgilerinin elektronik yoldan kopyalanmasının ve gelecekteki olası sahtecilik işlemlerinin önüne geçilebilir.
Güvenli ödeme sistemleri
Güvenli ödeme sistemleri sağlayan yazılım firmaları sayesinde kolaylıkla fraud kontrolü sağlanabilir. Bunun için kullanılan e-ticaret altyapısında güvenli ödeme sistemleri bulunmasına dikkat etmekte büyük fayda var.
Fraud kontrolü sağlamak için her geçen gün yeni yöntemler geliştiriliyor. E-ticaret firmalarının da kullanıcılarının güvenliğini sağlayabilmesi adına bu tür yenilikleri takip etmesi önem kazanıyor.
Diğer e-ticaret makale yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Haziran sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.