İhracat yapmak isteyen Türk şirketlerine devlet desteği devam ediyor

İş birliği kuruluşları, üyelerini bakanlıktan ön onay alan e-ticaret platformlarına toplu üye yaptığı takdirde ödemenin yüzde 80’ini devlet karşılamış olacak
Bilindiği gibi ihracatın artırılması için ihracatçı şirketlere yönelik devletin çeşitli destekleri bulunmaktadır. Dünyaca ünlü, uluslararası sanal pazarlarda yerli firmaların da yer alarak tüm dünyaya satış yapabilmesi, diğer ihracatçı büyük firmalarla ortak iş yapabilmesi, saat ve yer sınırı olmaksızın diğer ülkelerdeki potansiyel müşterilerine ulaşabilmesi, reklam maliyetini ve bilinirlik için harcayacağı bütçeyi minimuma indirmesi, Türk firmaların da adını duyurması, özellikle de ihracata ve ekonomiye destek sağlaması bakımından global e-ticaret pazarlarına toplu üyelikte devlet teşviki bulunmaktadır.
Toplu üyelik, şirketlerin üyesi olduğu iş birliği kuruluşları aracılığıyla e-ticaret sitelerine üye olması ve üyelik bedelinin iş birliği kuruluşu tarafından karşılanmasıdır. Bu noktada devlet, sektörel iş birliği kuruluşlarına teşvik sağlamakta ve üyelik giderlerini desteklemektedir.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ’e göre; iş birliği kuruluşu olarak ifade edilen ihracatçı birlikleri, il ticaret ve sanayi odaları, sektör dernek ve kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, imalatçı dernek – birlik veya kooperatifleri, bünyelerindeki firmaları e-ticaret siteleri lehine toplu üyelik yaptığında, giderleri yüzde 80 oranında desteklenecek.
Kısacası, TİM, TOBB, ITICİB, ATO, ASO ve İSO gibi iş birliği kuruluşları, üyelerini bakanlıktan ön onay alan e-ticaret platformlarına toplu üye yaptığı takdirde bunun maliyetini karşılamaları halinde ödemenin yüzde 80’ini devlet karşılamış olacak.
Ancak iş birliği kuruluşunun bu hibeden faydalanması için bünyesindeki en az 250 firmayı belirlediği e-ticaret platformuna üye yapması gerekiyor. Her bir iş birliği kuruluşu, bu hakkı en fazla 5 e-ticaret sitesi için kullanabilecek.
Bakanlık onaylı e-ticaret platformları
E-ticaret sitelerini bakanlık inceliyor ve destek kapsamında olup olmadığını açıklıyor. Bakanlık bugüne kadar alibaba.com, kompass.com, turkishexporter.net gibi e-ticaret platformlarını söz konusu destekten faydalanabilmek için daha önce uygun görmüştü. Bakanlığın sitesinde ilan edilen e-ticaret sitelerine yönelik onay başvuruları; e-ticaret siteleri, sitelerin Türkiye temsilcilikleri ve iş birliği kuruluşları tarafından yapılabiliyor.
Toplu üyelikten yararlanmak isteyen iş birliği kuruluşları ilgili bakanlığa proje başvurusunda bulunurken en az 250 şirketi kapsama almalıdır. İnceleme sonucunda onay alınırsa, bu onay ile destek en fazla 3 yıl için ve en fazla 5 e-ticaret sitesi için geçerli olacak. E-ticaret sitesi tarafından düzenlenen faturaların hizmet süresi en fazla 1 yıl olabiliyor. Gerekli tüm bilgi ve belgeleri ekonomi.gov.tr adresinde bulmak mümkün.
Böylece hem üyelikler toplu gerçekleştirilecek, hem de iş birliği kuruluşları sayesinde daha fazla firma destekten faydalanacak ve pek çok ihracat yapan KOBİ global e-ticaret ağına katılabilecek. Avantajlı fiyat ve üyelik imkanı sağlayacak. Son yapılan değişiklik ile her bir şirket için iş birliği kuruluşuna e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2000 ABD Doları destek verilecek. İş birliği kuruluşları, 250 şirket limitine şirket ilave etme talebinde bulunabilecek. Toplu üyelik başvurusunda yer alan şirketlerin aynı site için en fazla 3 yıllık üyeliği desteklenecek. Site içi reklam ve banner giderleri destek kapsamı dışında olacak.
Başka destekler de var
İhracatın artırılması ve Türk ekonomisine fayda sağlamak için başka teşviklerin de olduğunu hatırlatmakta fayda var: (Kaynak: https://www.iyzico.com/blog/e-ticaret-girisimcilerinin-faydalanabilecegi-devlet-destekleri)
– Yurt dışında hedef kitleyle uyumlu olan ve Türkçe dışında bir dilde faaliyet yürüten web sitelerine verilecek banner reklam giderleri,
– Arama motorlarında Türkçe dışındaki dillerde ve Türkiye’yi hedeflemeyen reklam giderleri,
– Yurt dışındaki medya organlarında Türkçe dışındaki dillerde yayınlanacak reklamlar,
– Yurt dışına tanıtım amaçlı gönderilecek kalem, ajanda gibi promosyon malzemeleri,
– İhracat amacıyla yurt dışına yapılacak seyahat giderleri,
– Eğer istenirse yurt dışında yapılacak marka tescil giderleri,
– Yurt dışında ofis, mağaza ya da depo açılması halinde bu alanların kira giderleri.
Detaylı bilgilere Ekonomi Bakanlığı’nın web sitesinden ulaşılabilir: http://ntz.in/sa004
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Mayıs sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.