Bir e-ticaret şirketi neden kapanır?

İnternetin ilk zamanlarında firmaların elde ettiği yüksek karlar kalmayınca birçok firma kapısına kilit vurmak zorunda kaldı
Fiziki mağazaya göre başlangıç maliyetinin daha düşük olması, dünyanın her yerinden birçok kişiye aynı anda hizmet verme şansı, 7/24 açık ve son zamanlarda çok popüler olmasından dolayı girişimciler ürün veya hizmetlerini online olarak satmaya başlıyorlar. Peki her girişim başarılı oluyor mu, tabi ki hayır. Peki neden açılması bu kadar kolay olan ve düşük maliyeti olan e-ticaret sitesi neden kapanır hiç düşündünüz mü? Bunun sayısız sebebi var, ama sıkça karşılaşılan yedi maddeyi aşağıda paylaştım, buna göre:
1.Yanlış iş fikri
Girişimciler bazen piyasadaki ihtiyacı iyi analiz etmeden akıllarındaki projenin çok iyi olduğunu düşünüp bunu hemen hayata geçiriyorlar. Belki ilk zamanlarda her kanaldan yapılan pazarlama çalışmaları sayesinde satışlar çok iyi gidiyor, ama yanlış modelleme yüzünden bazı projeler malesef uzun süre hayatta kalamıyor.
2.Düşen kar marjı
İlk zamanlarda piyasada fazla firma yokken doğal olarak yüksek fiyatlı satışlar daha rahat yapılıyordu. Online satış yapan firmaların başarı haberlerini duyan herkes bu işe girince rekabet arttı, fiyatlar düştü ve kar marjları azalmaya başladı. İnternetin ilk zamanlarında firmaların elde ettiği yüksek karlar kalmayınca birçok firma kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.
3.Kötü yönetilen nakit akışı
Firmalar kazandıkları paraları iyi yönetemeyip nakit akışına gereken önemi vermeyince ödeme sıkıntısına girdiler. Tedarikçilere zamanında para verilemediğinden ürün alınamadı, çalışanlara maaşları ödenemeyince iyi elemanlar işte tutulamadı, pazarlama faaliyetlerine ara verilince de pazar kaybı yaşandı. Günün sonunda satılacak bir ürün ve çalışacak birileri de kalmayınca hesap hatası yapan bu firmalar iflas ettiler.
4.Hatalı ortaklık yapıları
İşe başlarken her şey herkes için toz pembedir, bolca hayal ve ileriye yönelik güzel projeler vardır ama ilerleyen günlerde ortaklar arasında sorunlar çıkabilmektedir. Buradaki temel sorun her şeyin en baştan net bir şekilde konuşulmamasından dolayı hangi işi kimin yapacağı ve parasal işlemleri kimin yöneteceğinin belli olmamasıdır. İlk günlerde belki çok rahatsızlık vermeyen bu durum ileride firma büyümeye başlayınca sorun olmaya ve kavgaların çıkmasına yol açmaktadır. Bu kavganın alt birimler tarafından hissedilmesi içeride huzurluk yaratıp çalışan motivasyonunu düşürmektedir. Sorunlar devam ettiğinde de ya ortaklardan biri ayrılmak ister, ya ortaklar tamamen işletmeyi kapatma kararı verir, ya da adım adım kapanmaya doğru giden bir yapı haline gelinir.
5.Bilinçsiz stok yönetimi
Stok yönetimi her işletmenin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birisiyken firmalar buna gereken önemi vermediklerinden başarısızlık kaçınılmaz olmaktadır. Çoğu e-ticaret firması stokta bekleyen ürünlerin bir maliyeti olduğunu anlayana kadar iş işten geçmiş olur.
6.Zayıf müşteri ilişkileri
Her firmanın mutlaka müşterilerini istemeden de üzdüğü durumlar olabiliyor. E-ticaret işlemlerinde tüketiciler aldıkları ürünün hatalı gelmesine, sipariş sonrası uzun süre geçmesine rağmen ürünün gelmemesine ve konuyla alakalı çağrı merkezini aradıklarında yetkili kişilerden tatminkar cevap alamamalarına kızıp sosyal medya kanallarında olumsuz yorumlarda bulunabiliyorlar. Bu tip yorumlar arttıkça şirketin güvenilirliği düşer ve alışveriş yapmadan önce internetten araştırma yapan tüketiciyi olumsuz yönde etkiler. Bir firmaya olan güvensizlik satışları düşürüp zor duruma sokabilir.
7.Etkin pazarlama yapılmaması
Firmalar hala gerekli pazarlama çalışmalarını yapmıyorlar. Çoğu marka, arama motoruna reklam verip buradan web sayfalarına gelen kişilerin alışveriş etmesine odaklanmış durumda; halbuki yapılacak sürüyle farklı pazarlama çalışması var. Mesela blog yazmak uzun vadede organik aramalarda web sayfalarını üst sıralara taşıdığı gibi tüketicinin de ilgisini çekiyor, ama malesef yazılmıyor. Sosyal medya kanallarını etkin şekilde kullanmak web sayfasına fazlasıyla trafik sağlayacaktır, ama bu kanalların kullanımı da genellikle düzensizdir. Çoğu firma bütçe nedeniyle pazarlama departmanına bir kişi koyup o kişiden her şeyi yapmasını bekliyor, bunun sonucunda da verimli sonuç alınamıyor. Kısacası pazarlama adına bir şey yapılmadığından satış imkanı da zayıflıyor.
Eminim aklınıza yukarıdaki maddelerin dışında bir çok sebep gelmiştir, ama ben bu yazımda sıkça karşılaşılan sebepleri yazmak ve paylaşmak istedim. Her e-ticaret girişimcisinin bunlara dikkat etmesi dileğiyle…
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Nisan sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.