Mobil cihazlardan gelen ziyaretçilerin veya müşterilerin davranışları neden farklı?

Birçok sitenin trafik ve cirolarının yüzde 50’sinden fazlası akıllı telefonlar ağırlıklı olmak üzere mobil cihazlardan kaynaklanıyor
Türkiye’de telekom operatörlerinin hem cihaz hem de veri avantajlı kampanyaları sayesinde internet kullanımı mobil bir aktiviteye/tecrübeye dönüştü. Birçok sitenin trafik ve cirolarının yüzde 50’sinden fazlası akıllı telefonlar ağırlıklı olmak üzere mobil cihazlardan kaynaklanıyor.
Akıllı telefonları aracılığıyla internete giren mobil kullanıcıların davranışları masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarından internete giren statik kullanıcıların davranışlarından çok farklı. Her ne kadar mobil internet deneyimi, ekran ebatlarının küçüklüğü yüzünden ziyaret sürelerini kısaltsa da bu aslında mobil internet kullanma deneyiminin de bir sonucu olabilir. Mobil kullanıcılar ihtiyaçları olduğu her anda internete eriştikleri için bu etkileşimlerin frekansı ve toplam sitede geçirdikleri süreler artarken etkileşimde kaldıkları birim periyotlar/oturum süreleri (session) azalıyor.
Google’ın Önemli Anlar (Micro Moments) olarak adlandırdığı bu kısa zaman aralıklarında bilgiye ulaşmak veya işlem yapmak gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olan kullanıcıların en önem verdiği şey, istediklerini en hızlı şekilde gerçekleştirmek. Kullanıcıların bu kadar farklı davranış gösterdiği (mobil) kanalı diğer kanallarla aynı performans kriterleriyle ölçmek konusu ise birçok firmanın henüz üzerinde düşünmediği bir sorun. Ya da bir başka ifadeyle kullanıcı tarafında yaşanan bu dönüşüm, firmalar tarafında farklı fazlarda gerçekleşiyor. Burada standart olarak kabul edilmeye başlanan strateji, mobil sitelerin mobil kullanıcı deneyimini (UX – User Experience) artırmaya yönelik PWA & AMP gibi yeni teknolojilere geçirmesi.
Ölçümleme sorunlarından üzerinde düşünmemiz gereken noktalardan birkaçı ise şöyle:
– Çerezlerin birbiri arasında taşınamadığı internet tarayıcıları üzerinden yapılan web analitiği ölçümlemeleri, uygulamaların kullanımının da yoğun olduğu bu parçalı mobil ekosistemi bütünlüklü olarak ölçmek için yeterli mi?
– Son tıklama dönüşümü (last click conversion) prensibine dayanan performans ölçümleme modelleri, kullanıcıların offline işlemlerini dahi doğrudan etkileyen mobilin ön araştırma konusundaki ciddi kullanım tercihinin gerçek etkisini gösterebilir mi? Bu ön araştırma etkisini nasıl gösterebiliriz?
– Masaüstü veya dizüstü internet kullanım süreleriyle karşılaştırıldığında çok daha kısa olan mobil internet kullanım oturumları (session) belki de birden fazla oturuma bölünmüş bir kullanıcı tecrübesini işaret ediyor. Mobilin bu çoklu oturum özelliği, bütünlüklü olarak ölçebilir mi ya da masaüstü tecrübeyle nasıl karşılaştırılabilir?
Aslında mobil cihazlardan gelen ziyaretçilerin firmalar açısından yarattığı en büyük avantaj, kullanıcıların lokasyonlarına dair anonim bilgilerin de takip edilebilir halde gelmesi. Bu ziyaretlerin uygulama indirme ile sonuçlananlarının çok daha detaylı verilerle zenginleştirilerek analiz edilebilmesi de mobilin en önemli avantajlarından biri. Bilgisayarlarla karşılaştırıldığında çok daha fazla kişisel kullanım içeren akıllı telefonlardan yapılan ziyaretlerin yukarıdaki ekstra içgörü avantajları, önemli anlardaki davranışların birleştirilebilmesinde ciddi fayda sağlayabilir.
E-ticaret firmalarının gittikçe artan mobil ziyaret ve işlemlerini yönetirken burada bahsi geçen performans ölçümleme metriklerini de gözden geçirmesi ve yeni davranışları değerlendirebilecek bir planlama yapması, sağlıklı kararlar alınabilmesinin önünü açacaktır.
Diğer e-ticaret köşe yazılarını okumak için tıklayın.
E-ticaret Çağı Nisan sayısını ücretsiz okumak için tıklayın.