Devletin gözünde e-ticaret

Devlet, e-ticaret sektörünün geliştirilmesini destekleme konusunda çok istekli.
Satıcıları, alıcıları, tedarikçileri, kurye firmalarını ve e-ticarete aracı olan her kesimi giderek fazlasıyla ilgilendiren e-ticaret, doğal olarak devlet kurumları tarafından da yakın markaja alınıyor. Özellikle içinde büyük bir potansiyel barındıran ülkemizde, devletin bu konu üzerinde hassas bir duruş sergilemesi sonucunda e-ticaret ekosistemi her geçen gün daha güçlü bir sektör haline geliyor.
E-ticaretin arkasına devlet desteğini alarak ilerleyebilmesi önemli. Buna paralel olarak ülkenin ekonomik hedeflerinin gerçekleştirilmesinde e-ticaretin rolü de büyük. Türkiye’ yi ele alırsak, küresel anlamda giderek yaygınlaşan e-ticaret araçlarının ülkemizde de sıklıkla kullanılıyor oluşu, devletin uluslararası arenadaki etkinliğine katkıda bulunan gelişmelerden. Dolayısıyla sektörel gelişmelerin önünü açmak için gerekli düzenlemelerin devlet eliyle gerçekleştirilmesi önem taşıyor.
Birçok sektörel komisyonda ve ticaret odalarında bulunan bir girişimci olarak devletin e-ticaret sektörünün geliştirilmesini destekleme konusunda çok istekli olduğunu gözlemlediğimi söyleyebilirim. Bu desteğin içeriğini biraz açacak olursak, elektronik ticaret sektöründe yürütülen çalışmaların daha verimli olabilmesi adına devlet kurumlarının, e-ticaret girişimlerine birçok kaynak yarattığını görebiliriz. Hukuki düzenlemelerden hibelerin oluşturulmasına, çalışma koşullarından yeni geliştirilen destek mekanizmalarına kadar çok sayıda gündem, söz konusu kaynakların içeriğini oluşturuyor. Hatta Ekonomi Bakanlığı’nın bunlarla ilgili olarak e-ticaret ekosisteminin oyuncularını doğru kaynaklara yönlendirmek adına birtakım çalışmaları bulunuyor. Bakanlığa ait www.e-ticaret.gov.tr web sitesi; sektörü ilgilendiren gelişmelerin, e-ticaretle ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan önemli bilgilerin ve mevzuat girişimlerinin yer aldığı bir platformu oluşturuyor.
Seyhun Özkara’ nın köşe yazısının tamamını okumak için tıklayınız.